Actief blijven tijdens de zomerstop! Hoe doe je dat?

De zomervakantie periode is weer gestart en voor vele betekent dit een onderbreking van je vaste teamsport en/of revalidatie. Mogelijk krijg je van je trainer een plaatsvervangend schema of mag je deze periode zelf bepalen hoe je fit wil blijven.

Na deze periode, starten de meeste sporters weer vol goede moed aan een nieuw seizoen. Dit is waar er eventuele sportblessures op de loer liggen. Omdat je minder getraind bent dan voorheen is je lichaam minder belastbaar waardoor je de kans loopt om sneller geblesseerd te raken. Om dit risico te verkleinen, is het verstandig om actief te blijven tijdens je vakantie/zomerstop. In deze blog delen wij enkele tips om zo fit mogelijk weer aan de start van een nieuw sportseizoen te staan. 

Een alternatief trainingsprogramma. 

Sport specifieke vaardigheden als het verdedigen van een bal zijn vaak lastig om alleen te trainen. Een vervangend trainingsschema is vaak gericht op het opbouwen van je conditie, waardoor je minder sterk wordt op het gebied van sport specifieke vaardigheden .

Heb je interesse in het begeleidt trainen in je zomerstop of een andere vakantieperiode, stuur dan gerust een mail naar info@fysiofitaal.nl voor meer informatie.

Spiervezels blijven prikkelen.

Naast een vervangend trainingsschema is het natuurlijk ook een optie om aan de slag te gaan in de sportschool. Zo kun je je training laten bestaan uit zowel cardio/conditie en krachttraining. Dankzij krachttraining zullen je spieren sterk en geprikkeld blijven. Uit onderzoek is gebleken dat bij weinig of geen spieractiviteit de spiervezels in je lichaam afnemen. Dit heeft als gevolg dat je spiermassa zal afnemen en je minder sterk zult zijn. Door actief te blijven middels krachttraining verklein je de kans op blessures voor het aankomende seizoen.

Samen trainen

Samen trainen kan zorgen voor extra motivatie. Zo is je training gezelliger en ben je sneller geneigd om ook daadwerkelijk te gaan trainen in plaats van een serie te kijken op de bank. Zoek een vriend/vriendin of teamgenoot waarmee je samen kunt gaan trainen. Zo ga je samen fit het nieuwe sportseizoen in.

Alternatieve sporten uitproberen

Tijdens je vakantie kan het wat lastiger zijn om te trainen. Je hebt misschien minder motivatie en niet alle spullen bij de hand. Kijk of er een sportschool zit in de omgeving of grijp deze kans om nieuwe sporten te ontdekken.

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Dan kun je altijd nog starten met hardlopen. Hardlopen zorgt ervoor dat je je conditie onderhoud of misschien zelfs wel  kunt verbeteren. Heb je interesse in een tijdelijk hardloopschema? Bekijk dan onze hardloop blogs of mail ons voor een gepersonaliseerd trainingsschema aangepast aan jou wedstrijd/trainingsvoorbereiding.

Wil je graag in beweging blijven maar is hardlopen niet zo jouw ding. Mogelijk is een alternatief sportschema een optie voor jou. Wij begrijpen dat je niet altijd alle trainingsmaterialen bij de hand hebt. Wij helpen je graag bij het maken van een schema waarbij je kunt trainen zonder extra sportmaterialen.

Bij deze onze tips voor een sportieve zomerperiode! Waardoor jij hopelijk zo fit mogelijk weer aan de start van een nieuw (wedstrijd)seizoen staat. Heb je vragen? Stel ze gerust!

 

fysio fitaal fysiotherapie
fysio fitaal fysiotherapie
Fleur Prins

Bewegingsagoog, fysiotherapeut i.o.

Momenteel werk ik al als bewegingsagoog en heb ervaring binnen de fitness als fitnessinstructeur (vooropleiding: sport en bewegen). Ik werk naast mijn opleiding een aantal avonden bij Fysio Fitaal om mij verder te ontwikkelen. Verder ben ik enthousiast te krijgen over alles omtrent sport, met mijn eigen favoriet; hardlopen!

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.