Fysiotherapie &

Houding.

Houding is een beladen onderwerp waar nog steeds veel gezondheidsprofessionals verschillen van mening. Het verbeteren van de houding is vaak een onderdeel van de behandeling. Ook wordt het vaak aangewezen als een reden voor het ontstaan van klachten of blessures. Er zijn hele methodes en behandelplannen ontwikkeld om deze “verkeerde” houding te verbeteren. Maar is houding wel de boosdoener? Er is de laatste jaren heel wat onderzoek uitgebracht waar de rol van houding in het ontstaan van klachten wordt onderzocht.

Fysio Fitaal fysiotherapie en houding

We gaan de belangrijkste met je doornemen:

1. De perfecte houding bestaat niet!

Er is geen enkel bewijs dat de ene houding beter is dan een andere houding wanneer het gaat om het voorkomen van klachten. De beste houding is de volgende houding. Het aanpassen van jouw natuurlijke manier van zitten zal waarschijnlijk eerder meer klachten veroorzaken dan minder. Het is vooral belangrijk dat je veel afwisselt van verschillende houdingen wanneer dit mogelijk is. Het gaat dus niet om een bepaalde houding die niet goed voor je is. Het gebrek aan beweging kan wel voor klachten zorgen. Hou maar een een balpen 8 uur lang boven je hoofd. Op zichzelf niets mis met deze houding maar het zal wel voor een vermoeid en vervelend gevoel zorgen in de schoudergordel. Vergelijk dit nu een met je rug of nek tijdens een lange dag werken op kantoor. Niets mis met een bepaalde zithouding, maar 8 uur lang achter elkaar zitten wordt een probleem.

2. Een holle of bolle rug is niet de reden van je klachten.

Er bestaat onderzoek waar mensen een lange tijd worden gevolgd in de tijd. Hieruit blijkt dat mensen met een iets andere stand van de wervelkolom, een holle of bolle stand van de rug, niet meer of minder klachten ontwikkelen dan een controle groep. Een holle of bolle stand van je rug is nooit direct de reden van je pijnklachten.

3. Houding en zelfvertrouwen.

Een actieve, trotse houding is een booster voor je zelfvertrouwen. Een studie uitgevoerd in Amerika heeft de rol van houding onderzocht tijdens simpele rekensommen. Studenten die angstig waren lieten een voorover gebogen houding zien, en hadden minder vertrouwen in een goede uitkomst van deze toets. Deze voorover gebogen houding zorgde ervoor dat studenten minder effectief konden nadenken. Toen ze gevraagd werden rechtop te zitten hadden ze meer zelfvertrouwen en scoorde ze beter op de toets. Houding heeft niet alleen invloed hoe anderen over ons denken maar ook hoe je over jezelf denkt! Zelfvertrouwen ontstaat niet alleen uit de gedachten over jezelf maar komt ook voort uit de houding die je aanneemt.

4. De beste houding is een fijne houding.

Een comfortabele houding is erg persoonsafhankelijk. Probeer jezelf dus niets aan te leren wat niet natuurlijk voelt. Kijk wat voor jou werkt.

5. Je rug is geen kwetsbare blokkendoos.

Je wervelkolom is uitermate sterk en kan veilig belast worden in verschillende hoeken en standen. Waarschuwingen om bijvoorbeeld met een bepaalde houding te tillen zijn niet nodig en kunnen onnodig veel angst veroorzaken.

6. Zitten is niet het nieuwe roken.

Roken en zitten lijkt in de verste verte nog niet eens op elkaar. Het is duidelijk dat een gebrek aan beweging geen voordelen met zich meebrengt. Maar zitten is onnodig gedemoniseerd. Roken is ongezond, zitten niet!

Het is makkelijker om veel te zitten tegenwoordig. We pakken veel de auto, hebben kantoorfuncties en we ploffen s’avonds ook nog gemakkelijk in de bank. Er is geen advies over een maximale zittijd. Wel kan voldoende beweging het langdurige zitten makkelijk compenseren. Zoek dus naar een goede balans. 150 minuten per week matig intensief bewegen is voldoende. Meer mag altijd, maar dit is een mooie richtlijn om mee te beginnen. Wandelen en fietsen vallen hier ook onder.

7. Een houdingsanalyse slaat nergens op.

Aanpassingen van bijvoorbeeld je bureau zijn onnodig en voorkomen geen klachten. Het advies om op een bepaalde manier te gaan zitten of tillen op je werk heeft geen meerwaarde. De manier waarop je de voorkeur geeft om iets te tillen of om te zitten wordt bepaald door de natuurlijke kromming van je eigen wervelkolom. Dit is dus voor ieder persoon anders. Trap hier niet in!

fysio fitaal fysiotherapie

Tot slot, je rug is sterk, kan zich goed aanpassen en is geen blokkendoos die netjes uitgelijnd moet worden. Wanneer we pijnklachten proberen te verklaren moeten we veel minder kijken naar de invloed van houding, we moeten ons meer gaan concentreren op factoren zoals lichaamsbeweging, training, stress management en slaap. Ook moeten gezondheidsprofessionals zich meer bewust worden van de taal die ze gebruiken wanneer ze hun klanten behandelen of begeleiden. Je rug staat niet scheef, is niet kwetsbaar en is in 99% van alle gevallen prima zoals het nu is.

Afspraak maken

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.