De meest effectie vorm van herstel

Ons lichaam heeft twee soorten zenuwstelsels:

  • Het centrale zenuwstelsel dat je vrijwillig kan gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld denken aan je spieren aanspannen.
  • Het autonome zenuwstelsel dat niet onder onze vrije wil staat. Denk bijvoorbeeld aan zweten, je hartslag, bloeddruk, spijsvertering en stofwisseling.

Dit tweede zenuwstelsel wordt weer onderverdeeld in twee systemen met elk een tegenovergestelde werking namelijk de sympathicus en de parasympathicus.

Het sympatisch zenuwstelsel:

De SYMPATHICUS(het gaspedaal) is de tak die ons zeker vroeger in staat stelde te overleven in levensbedreigende situaties. Het is bedoeld om je lichaam in een optimale staat te krijgen om te vechten, te vluchten en te handelen. Het hormoon dat hierbij hoort is adrenaline. Je hartslag gaat omhoog samen met je ademhaling en bloeddruk. In deze stand maakt je lichaam ontzettend snel energie vrij om actie te kunnen ondernemen!

Het para-sympatisch zenuwstelsel:

De PARASYMPATHICUS(het rempedaal) is de tegenhanger van de sympathicus en is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Je hartslag, bloeddruk daalt en je ademhaling wordt weer rustiger. Hierdoor krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof.

Het draait om balans:

Het is niet zo dat de sympathicus per definitie negatief is. Stress kan ook nuttig zijn! In sommige momenten heb je stress ook nodig. Van stress gaat je motivatie omhoog. Hierdoor kun je weer beter presteren. Er zitten dus ook zeker ook positieve kanten aan stress.

fysio fitaal fysiotherapie
fysio fitaal fysiotherapie

Maar om de balans te bewaren is het noodzakelijk om de sympathicus ook weer tot rust te laten komen en je parasympatisch zenuwstelsel het over te laten nemen. Zeker wanneer je klachten of een blessure hebt.

Onze moderne tijd vraagt veel van ons. We hebben het altijd druk, alles moet meteen en om die reden hebben we ook veel te maken met stress.

Alleen kan je lichaam niet altijd in een verhoogde stand van paraatheid zijn. Zeker op het moment dat je probeert te herstellen van een klacht of blessure. Wanneer dit te lang blijft aanhouden raakt de balans verstoord.

Wat kun je zelf doen?

Begin met wandelen.

Er zijn heel veel manieren om herstel te bevorderen. Onze belangrijkste tip is heel simpel wandelen.

Waarom wandelen?

Wandelen is een van de meest onderschatte manieren om sneller te herstellen. Wandelen heeft weinig impact op onze gewrichten en activeert het zenuwstelsel op de juiste manier om herstel te bevorderen. Het zorgt dus voor activering van het parasympathische zenuwstelsel zoals hierboven is uitgelegd maar zorgt ook lokaal voor voordelen.

De spieren van de benen, armen en romp bewegen in een ritmisch patroon. Ten opzichte van elkaar is er hierdoor constant sprake van ontspanning en aanspanning. Dit activeert onder andere het lymfestelsel. De lymfevaten vormen de kanalen van lymfestelsel en ligt voor het grootste gedeelte parallel met onze bloedsomloop. Deze worden vanuit het lichaam gevuld met een kleurloze vloeistof wat onder andere weer bestaat uit afvalstoffen en witte bloedcellen.

Om deze reden adviseren wij ook om bijvoorbeeld NIET te koelen. Onderzoek laat zien dat je geen dag sneller hersteld en wanneer we kijken naar wat je wil en dat is namelijk de doorbloeding vergroten bereik je juist het tegenovergestelde.

Begin met wat lukt! Bij een enkelblessure zal het moeilijker zijn dan met schouderklachten. Hou het relatief pijnvrij en zorg dat je niet de klachten bewust gaat uitlokken omdat wij als tip wandelen hebben gegeven. Blijf altijd voor jezelf nadenken!

Afspraak maken