Opereren bij schouderinstabiliteit.
De schouder is een gewricht dat in veel richtingen kan bewegen. Omdat het schoudergewricht zo goed kan bewegen is er een groter risico dat het gewricht uit de kom schiet. We noemen dit in de medische wereld een schouderluxatie. Wanneer de schouder uit de kom schiet is er mogelijk schade aan de banden, pezen en het kapsel van de schouder. Vaak gebeurt dit bij een snelle plotselinge beweging maar nog vaker na een val. Eenmaal uit de kom geweest zien we dat de schouder makkelijker uit de kom schiet. De reden hiervoor is dat de banden en het kapsel niet meer voldoende stevigheid kunnen bieden wanneer er grote krachten op de schouder komen tijdens sport of andere momenten in het dagelijks leven. Op dit moment spreken we van schouderinstabiliteit. Wanneer fysiotherapie niet meer voldoende resultaat biedt kan een operatie mogelijk noodzakelijk zijn om erger te voorkomen.
Mogelijke oorzaken van een schouderluxatie
Jonge sportieve mensen hebben een grotere kans op een schouderluxatie. Dit is vaak het gevolg van een val of botsing. Wanneer dit vaker gebeurt is de kans op nieuw letsel groter. Ook kan de soepelheid van de banden en pezen aangeboren zijn. We spreken dan van hypermobiliteit van de schouder. Vaak ook genetisch bepaald. Mensen met hypermobiliteit hebben een grotere kans op dat een schouder uit de kom gaat. Tot op bepaalde hoogte is dit te voorkomen door de spieren en banden goed te belasten door middel van krachttraining. Ook spelen chronische aandoeningen mogelijk een rol. Het syndroom van Ehlers Danlos vergroot het risico op schouderinstabiliteit vanwege aantasting van bindweefsel. Onze pezen, banden, spieren zijn allemaal verschillende vormen van bindweefsel typen. Bij Ehlers Danlos krijgt het bindweefsel in ons lichaam een grote rekbaarheid. Hierdoor wordt het risico op een luxatie dus aanzienlijk groter.
Diagnose van schouderinstabiliteit
Wanneer de schouder vaker uit de kom is gegaan is de kans op aanhoudende schouderinstabiliteit aanzienlijk vergroot. Beeldvormend onderzoek zoals een MRI-scan, röntgenfoto of CT scan geeft vaak een goed beeld over de anatomische structuren in en rondom de schouder.
Enkele voorbeelden van blessures of letsel aan de schouder zijn:
Een bankart laesie. Een bankart laesie kan op twee manieren voorkomen: een benige Bankart laesie of een normale bankart laesie. Een bankart laesie bevindt zich in het onderste gedeelte van het labrum. Het labrum is een kraakbeenachtige ring die zorgt voor extra stabiliteit in de schouder. Deze ring vergroot als het ware de van nature kleine kom van de schouder en zit als een soort zuignap om de kop van de schouder. Een bankart laesie is een blessure van het labrum. Bij een bankart laesie is het labrum beschadigd of zelfs losgescheurt van de kom van de schouder. Wanneer een stukje bot van de kom mee afscheurt spreken we van een benige bankart laesie.
Een bankart laesie kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak zien we dat een te grote kracht op de schouder voor schade zorgt aan dit deel van labrum. Een bankart laesie kan ook ontstaan door herhaaldelijke overbelasting van de schouder. Denk aan bovenhandse sporten zoals honkbal waar veel kracht op de schouder komt gedurende een langere tijd. De pijn bevindt zich meestal aan de voorzijde van de schouder en soms is er sprake van een herkenbare klik bij bewegingen van de schouder.
Conservatief vs. Operatief
Wanneer er gekozen wordt om niet te opereren is fysiotherapie een optie. De spierkracht van de schouder wordt getraind om de stabiliteit van de schouder te vergroten. Ook kan er gebruikt gemaakt worden van NSAID’s om de pijn te verlichten. Mochten de klachten niet voldoende afnemen kan een operatie overwegen worden. Het beschadigde onderste gedeelte van het labrum wordt weer vastgehecht. In sommige gevallen is het kapsel van de schouder ook beschadigt. Dit wordt dan ook tijdens deze operatie hersteld. Na de operatie mag de schouder niet zwaar belast worden. In de eerste fase van de revalidatie wordt met name de beweeglijkheid van de schouder weer hersteld voordat er weer getraind mag worden om de belastbaarheid van de schouder te vergroten.
Behandeling van een SLAP-laesie
Niet-operatief
Een SLAP-laesie kan worden behandeld met fysiotherapie. Er wordt dan gekeken naar hoe de schouder het best getraind kan worden zonder al te veel hinder te ondervinden van de schouder. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van pijnstilling om de klachten te onderdrukken. In sommige gevallen kan er gekozen worden voor een corticosteroïden injectie. De behandeling is vooral gericht op het vergroten van de spierkracht van de spieren rondom de schouder. Bovenhandse activiteiten en bovenhandse sporten worden tijdens de revalidatie afgeraden. In sommige gevallen is het weer mogelijk om pijnvrij te functioneren binnen de gekozen sport. Is dit niet het geval na 4-5 maanden, dan kan er alsnog gekozen worden voor een operatie.
Operatief
Wanneer fysiotherapie niet het gewenste resultaat geeft, is een operatie mogelijk noodzakelijk. Door middel van een kijkoperatie wordt het gescheurde deel van de aanhechting van de biceps gehecht aan de kom van de schouder. Normaal gesproken kan de bicepspees na deze ingreep weer normaal zijn functie uitvoeren. Echter blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd het gewenste effect geeft. Een grote groep mensen heeft ook na de operatie nog een bepaalde mate van pijn en verminderde functie van de schouder. Ook kan de keus gemaakt worden de bicepspees in zijn geheel los te maken van de plaats waar de pees aanhecht op de kom van de schouder. Dit noemen we een bicepspees tenotomie. Deze methode geeft vaak betere resultaten met betrekking tot pijnverlichting.
Na de operatie
Na de operatie wordt er een sling(mitella) aangemeten. Deze wordt 4-6 weken gedragen. Een schouder revalidatie na operatie duurt gemiddeld 8 maanden tot een jaar. Iemand is vaak in de eerste 8 weken niet in staat om zelf auto te rijden of te fietsen. Na 4-6 maanden kan er weer worden deelgenomen aan verschillende sporten. Bij contactsporten zal dit net wat langer duren.
Fysio Fitaal is gespecialiseerd in revalidatie na operatie. De revalidatie na een operatie heeft vaak een grote impact en kan spannend zijn. Fysio Fitaal maakt het revalideren na een operatie inzichtelijk, behapbaar en transparant. Zelfredzaamheid en zelfstandigheid zijn binnen de revalidatie belangrijke pijlers. Het team van Fysio Fitaal in Tilburg zorgt voor een exclusieve service met een persoonlijke benadering. Op eigen kracht naar een fitaal en pijnvrij leven. Samen met jou gaan we het revalidatieplan opstellen om je dichter bij je doelstelling te helpen.
Afspraak maken
"*" geeft vereiste velden aan