Nekpijn en houding

Uit onderzoek is gebleken dat er niet zoiets bestaat als een verkeerde houding. Tuurlijk kan een houding klachten geven aan een lichaamsdeel zoals de nek. Vaak zien we dit soort klachten bij mensen die veel zittend werk doen of veel werken met een computer. Deze klachten ontstaan niet door een specifieke verkeerde houding. Maar waardoor dan wel?

Zoals net genoemd zien we nekpijn bij mensen die veel computerwerk doen. Vaak ontstaan deze klachten doordat er gedurende een lange periode gewerkt wordt in dezelfde houding. Het is dan niet specifiek de houding die de klachten geeft maar het lang aanhouden van deze houding.

Mijn werkplek is aangepast en toch heb ik klachten?

Zelf het aanpassen van de werkplek zal ‘’houdingsklachten’’ niet oplossen. Dit simpelweg omdat er houding waarin er gewerkt wordt vaak langdurig wordt aangehouden. Dit is waarom houding en nekpijn samen gaan. Nu denk je natuurlijk als het aanpassen van mijn werkplek niet de oplossing is wat dan wel? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij simpel, wissel regelmatig van houding. Uit onderzoek is gebleken dat de beste houding de volgende houding is.

Nekpijn en houding werkplek
Nekpijn en houding

Tips om van houding te wisselen tijdens het werk

  • Wissel elke 20 minuten van houding
  • Ga regelmatig een stukje lopen, koffie halen of een praatje maken
  • Vul je pauzes actief in en ga buiten een stukje lopen (dit kan alleen maar natuurlijk ook gezellig met een collega)
  • Wissel eventueel regelmatig van stoel of werk een aantal minuten staand
  • Regelmatig aan de telefoon? wissel van oor of ga eventjes staan

Conclusie

Er bestaat geen foute houding. Er bestaat ook geen perfecte houding. De beste houding is de volgende houding. Probeer elke 20 minuten te wisselen van houding. Werk je veel zittend? Probeer eens gebruik te maken van onze tips of oefeningen.

Na onze tips toch nog last van nekklachten of andere klachten waar je maar niet vanaf komt? Maak nu een afspraak bij een van onze therapeuten en zij helpen je verder!

 

Afspraak maken