Het Effect van een Sportfysio bij Chronische Pijn en Overbelasting

Het is erg lastig en vervelend wanneer je wordt beperkt door aanhoudende pijn of vervelende overbelastingsklachten. Er is niets zo frustrerend als niet optimaal kunnen bewegen. Om weer goed te kunnen herstellen van een blessure is het belangrijk om te begrijpen waardoor verschillende klachten kunnen optreden. In de wereld van de fysiotherapie kunnen wij op verschillende manieren klachten categoriseren of indelen. In deze blog gaan wij dieper in op het verschil tussen aanhoudende,chronische klachten en acute overbelasting. Bij Fysio Fitaal begrijpen wij dat chronische pijn en overbelasting uw dagelijkse leven aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Ook nemen we je mee in hoe onze sportfysiotherapie je kan helpen om weer optimaal te functioneren.

Wat is Chronische Pijn en Overbelasting?

Chronische pijn is een complexe en vaak slopende aandoening die wordt gekarakteriseerd door pijn die langer dan drie maanden aanhoudt ondanks behandeling van de klachten. In tegenstelling tot acute pijn, wat een waarschuwingssignaal is van het lichaam bij letsel of schade, is chronische pijn een aanhoudende toestand die kan blijven bestaan zelfs nadat de oorspronkelijke oorzaak is verdwenen. Het kan constant aanwezig zijn of episodisch optreden, waarbij de klachten variëren in intensiteit. Chronische pijn kan voortkomen uit een eerdere blessure, zoals een sportblessure of een operatie, maar soms is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Deze aanhoudende pijn kan een diepgaand effect hebben op het dagelijks leven, beïnvloedt het vermogen om te werken, te sporten en zelfs te rusten. Het is niet alleen een fysieke uitdaging, maar kan helaas ook emotionele en psychologische stress veroorzaken.

Fysio Fitaal fysiotherapie bij chronische pijn in Tilburg

Overbelasting treedt op wanneer spieren, pezen of gewrichten herhaaldelijk worden blootgesteld aan stress en inspanning zonder voldoende tijd voor herstel. Dit fenomeen is persoonlijk en varieert sterk van persoon tot persoon. Voor de een kan overbelasting al na 2 kilometer wandelen ontstaan, terwijl een ander pas klachten begint te voelen na 20 kilometer hardlopen. De kern van overbelasting ligt in de herhaling van bepaalde bewegingen of intensieve trainingssessies zonder adequate rustperiodes, waardoor het lichaam niet de kans krijgt om te herstellen en te genezen.

Bij overbelasting worden de spieren, pezen en gewrichten voortdurend blootgesteld aan microtrauma’s, kleine scheurtjes en beschadigingen die normaal gesproken door het lichaam worden hersteld tijdens rustperiodes. Wanneer deze rust ontbreekt, stapelen de beschadigingen zich op en leiden tot pijn en ontsteking.

Symptomen van Overbelasting

De symptomen van overbelasting kunnen variëren, maar omvatten meestal:

  • Pijn: Dit is vaak de eerste indicatie van overbelasting en kan variëren van mild ongemak tot intense pijn, afhankelijk van de ernst van de overbelasting en de aangedane structuren.
  • Zwelling: Ontsteking en vochtophoping in het getroffen gebied zijn veel voorkomende reacties van het lichaam op constante stress.
  • Verminderde Mobiliteit: Beperkte bewegingsvrijheid en stijfheid kunnen optreden door zwelling en pijn, wat het moeilijk maakt om de aangedane ledematen of gewrichten normaal te bewegen.
  • Krachtverlies: Aanhoudende overbelasting kan leiden tot een vermindering van de spierkracht en functie, wat het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren beïnvloed.

Risicofactoren en Oorzaken

Overbelasting is vaak het gevolg van verschillende factoren, waaronder:

  • Repetitieve bewegingen: Activiteiten die steeds dezelfde beweging vereisen, zoals hardlopen, fietsen, of werkgerelateerde taken, kunnen leiden tot overbelasting.
  • Intensieve training: Zware trainingssessies zonder voldoende rust en herstel kunnen bijdragen aan overbelasting.
  • Onjuiste techniek: Foutieve bewegingstechnieken kunnen extra stress op spieren en gewrichten leggen, wat de kans op overbelasting vergroot.
  • Slechte conditie: Een gebrek aan basisconditie en kracht kan het lichaam kwetsbaarder maken voor overbelastingsblessures.
  • Externe factoren: Slecht schoeisel, ongelijke oppervlakken en andere omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan de belasting van het lichaam.

Overbelastingsklachten komen vaak voor bij sporters die intensief trainen en spelen, en ontstaan door herhaalde belasting op specifieke delen van het lichaam, wat kan leiden tot pijn en verminderde prestaties. Anders dan bij chronische klachten zit hier vaak een duidelijk begin en eind aan. Wij weten bijvoorbeeld dat verschillende overbelastingsblessures 6-12 weken kunnen duren. 

De alarmsignalen bij chronische klachten, zijn deze altijd terecht?

Bij chronische pijn wordt vaak meer stress en pijn ervaren in ons lichaam dan noodzakelijk is. Stel je voor dat je met je kleine teen tegen een opstapje stoot. Normaal gesproken zou dit een alarmsignaal in je lichaam veroorzaken. Bij chronische pijn kunnen er echter wel tien alarmsignalen afgaan. Deze pijnprikkels waarschuwen je lichaam voor mogelijk dreigend gevaar en roepen een beschermingsreactie op. Dit is ons oermechanisme: vechten of vluchten. In het geval van chronische pijn kunnen deze alarmsignalen echter afgaan zonder duidelijke oorzaak, waardoor je pijn ervaart zonder dat er daadwerkelijke schade is.

Bij chronische pijn kan er dus sprake zijn van alarmsignalen zonder dat er een echte reden voor is. De pijn die je voelt, is dan wel echt, maar er is soms geen daadwerkelijke schade of duidelijke oorzaak. Deze alarmsignalen zijn vaak gekoppeld aan de aanmaak van stresshormonen in ons lichaam, zoals cortisol. Hoe meer stresssignalen er zijn, hoe meer cortisol wordt aangemaakt, wat kan leiden tot een verhoogde pijnervaring.

Fysio Fitaal fysiotherapie bij chronische klachten in Tilburg
Het effect van sport fysiotherapie bij chronische aanhoudende klachten

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sporten onder begeleiding een significant effect kan hebben bij de behandeling van chronische pijn. Onze therapeuten bij Fysio Fitaal maken gebruik van een combinatie van manuele therapie en oefentherapie om pijn te verminderen en de functie van omliggende structuren te verbeteren.

Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt gekeken welke oefeningen en bewegingen een uitwerking hebben op deze stresssignalen in je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat sporten een kalmerend effect kan hebben op onze pijnervaring. Tijdens het sporten komen er in onze hersenen verschillende stoffen (neurotransmitters) vrij die kunnen leiden tot positieve gevoelens. Een van deze stoffen is endorfine, onze lichaamseigen morfine, dit heeft zoals je misschien al begrijpt dus een pijnstillende werking. 

Wanneer je beweegt, bijvoorbeeld door te fietsen, wandelen of een andere vorm van fysieke activiteit, komen deze endorfines vrij. Endorfines werken als natuurlijke pijnstillers, ze kunnen leiden tot pijndemping, een beter humeur en een minder intense pijnervaring. Onze alarmsignalen die leiden tot pijn worden dan getempert. Op deze manier kan sporten worden gezien als een gezonde pijnstiller. Door regelmatig te bewegen, maakt ons lichaam meer pijnstillende stoffen aan en minder stresshormonen.

De positieve effecten van blijven bewegen

Consequent trainen en bewegen kan leiden tot een verminderde herkenning van alarmsignalen. Dit helpt het lichaam weer in balans te komen en de pijnervaring te verminderen. Fysiotherapie richt zich op het vinden van de juiste balans tussen rust en activiteit, zodat je lichaam kan herstellen en sterker kan worden zonder overbelast te raken. Het begrijpen van de complexe interactie tussen chronische pijn, stresssignalen en beweging is cruciaal voor effectief herstel. Met de juiste begeleiding en een op maat gemaakt behandelplan, kun je de controle over je leven terugkrijgen en weer volop genieten van beweging en activiteit. 

Bij Fysio Fitaal staan uw gezondheid en herstel centraal. Of u nu te maken heeft met chronische klachten of overbelastingsklachten, onze sportfysiotherapie biedt een uitgebreide en op maat gemaakte aanpak die gericht is op uw volledige herstel en het voorkomen van toekomstige problemen. Door samen te werken aan uw herstel, zorgen we ervoor dat u snel en verantwoord weer kunt genieten van uw sport en activiteiten. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen uw doelen te bereiken en een pijnvrij, actief leven te leiden.

fysio fitaal fysiotherapie
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.