Fysiotherapie & blessures
Hoelang duurt het voordat mijn blessure hersteld is?.
Het herstel van een operatie of een blessure kan voelen als een eeuwigheid. Hoelang het duurt voordat een blessure volledig hersteld is hangt af van verschillende factoren en is een veelgestelde vraag van onze patiënten. Ons lichaam is soms verbazingwekkend goed in staat tot genezing, maar ook in het aanpassen wanneer het uitzicht op volledig herstel twijfelachtig of niet meer mogelijk is. Dit kost tijd, en in de meeste gevallen zijn er geen quick fixes. De hersteltijd is afhankelijk van welk weefsel beschadigd in combinatie met andere factoren zoals; leeftijd, conditie, voeding, stress en andere soortgelijke invloeden. In deze blog nemen we de grote lijnen met je door en schetsen we wat je kan verwachten met betrekking tot jouw eigen situatie.
De fases van herstel
Voordat we ingaan op de specifieke beelden moeten we het eerst hebben over weefselherstel. Weefselherstel of genezing is het proces waarbij aangetast weefsel in het lichaam wordt gerepareerd en hersteld. Dit herstelproces is essentieel voor het behoud van normale functies in het lichaam na beschadiging of verwonding. Deze schade kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een sportblessure(krachten van buitenaf) of als gevolg van een intern proces zoals een ontstekingsreactie als gevolg van bijvoorbeeld een auto-immuunziekte.
Het proces van genezing bestaat uit 3 verschillende fases; de ontstekingsfase, proliferatiefase en de remodelleringsfase.
De ontstekingsfase
Dit is de fase direct na het moment waarop de beschadiging plaatsvindt. De natuurlijke reactie van het lichaam is om het ontstekingsproces te starten. Deze afweer reactie is bedoeld om aangetaste cellen te verwijderen en het genezingsproces te starten. De eerste fase kenmerkt zich door symptomen als zwelling, roodheid, pijn en warmte. Deze fase duurt gemiddeld tot maximaal 7 dagen na het ontstaansmoment en wordt soms nog zelfs onderverdeeld in de acute en late ontstekingsfase.
Een klassiek voorbeeld hiervan is door je enkel gaan tijdens het sporten. Vrijwel kort daarna of in ieder geval binnen 24 uur is er sprake van zwelling, pijn en functieverlies.
Proliferatiefase
Na de ontstekingsfase begint de proliferatiefase. Nadat de oude cellen zijn verwijderd worden nieuwe cellen aangelegd om het beschadigde weefsel te vervangen of te herstellen. Bloedvaten groeien om het weefsel van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Je kan het zien als een soort van eerste hulp bij ongelukken. Deze nieuwe cellen fungeren als een soort van littekenweefsel en zijn de eerste oplossing van het lichaam op verder herstel. Deze fase start ongeveer vanaf 1 week tot 3 weken na het ontstaansmoment van de blessure.
Remodelleringsfase
Dit is de laatste fase van herstel. De nieuw gevormde cellen worden geleidelijk geherstructureerd. Het littekenweefsel wordt dus uiteindelijk weer functioneel en uiteindelijk sterker. Deze structuren worden niet meer helemaal zoals nieuw maar hebben wel dezelfde functie als het oorspronkelijke weefsel. Deze fase begin ongeveer na week 3 en kan tot 1 jaar of zelfs langer duren.
De factoren die invloed hebben op weefselherstel zijn:
De bloedtoevoer naar het aangetaste gebied. Des te beter doorbloed des te gunstiger dit is voor volledig herstel. Een voorbeeld hiervan is de meniscus, de meniscus bestaat uit drie verschillende zones, die ingedeeld zijn op goed doorbloed, matig doorbloed of slecht doorbloed. Wanneer er sprake is van een scheur in de meniscus zien we dat het herstel vaak erg afhankelijk is van de locatie van de scheur in de meniscus.
De algemene gezondheid is erg van invloed op hoe snel het lichaam hersteld.
We weten dat zaken als roken de doorbloeding van het lichaam sterk doen afnemen en hierdoor mensen die roken een veel langere hersteltijd hebben dan mensen die dit niet doen. Overgewicht speelt indirect vaak ook een rol doordat vetcellen van zichzelf ontstekingsmediatoren afgeven door bepaalde hormonen. Nu is een ontstekingsfase een normale reactie en zelfs noodzakelijk voor herstel, alleen wanneer de symptomen van deze ontstekingsreactie aanhouden heeft dit veel invloed op het herstelproces. Door dat er waarschijnlijk in deze situatie sprake zal zijn van meer pijn zien we dat deze pijn het revalidatieproces in de weg gaat staan. Ook voeding kan bijdragen aan een gunstig herstel. Met name eiwitten zijn essentieel voor weefselherstel maar ook essentiële vetzuren dragen bij aan het managen van de ontstekingsreactie. Supplementen kunnen helpen maar zijn vaak niet toereikend wanneer je normale voedingspatroon niet in orde is.
Invloeden van medicatie op het herstel van een blessure. We weten dat sommige medicatie een nadelig effect heeft op het herstelproces.
Hersteltijd van verschillende soorten weefsel
Weefsel zijn opgebouwd uit verschillende soorten cellen en hebben daarom niet allemaal dezelfde hersteltijd. Weefsels in ons lichaam kunnen worden ingedeeld in:
- Spier
- Pees
- Ligament
- Bot
En deze structuren bestaan allemaal uit collageen, elastine, proteoglycanen en cellen. Alleen de verhouding van deze cellen in het weefsel is verschillend. Peesweefsel moet juist stijf en sterk zijn ten opzicht van spierweefsel. Om deze reden bestaat een pees verhoudingsgewijs veel meer uit collageen weefsel dan spierweefsel. Het is dus van essentieel belang om te weten welk weefsel is beschadigd om de juiste verwachtingen te scheppen.
Spierweefsel
Meer dan 400 spieren stellen een persoon in staat om te lopen, rennen, springen en te bewegen. Soms raken deze spieren overbelast wat leidt tot een spierblessure. Een spierblessure wordt over het algemeen ingedeeld in verschillende categorieën. Waarbij spierpijn als gevolg van sporten de meest milde variant is en een volledige spierscheuring de meest ernstige variant. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk om het weefsel weer te herstellen, wat natuurlijk een negatieve invloed heeft op het herstel.
Hersteltijd: 2 tot 12 weken.
Peesweefsel
Pezen verbinden spieren met onze botten en dragen krachten over die door spieren worden geproduceerd. Een beschadiging van de pees kan het gevolg zijn van een overbelasting, maar is in sommige gevallen ook het gevolg van veroudering. Een natuurlijk proces weer wat hoort bij het ouder worden net zoals grijze haren of rimpels van de huid. Ons lichaam is van binnen net zo gevoelig voor veroudering als dat we dat zijn van de buitenkant.
Hersteltijd: 3 maanden tot 1 jaar
- Peesontsteking: 3 weken tot 2 maanden
- Tendinose: 3 tot 6 maanden
- Na operatie: 3 maanden tot 1 jaar
Ligamenten
Deze structuren lijken heel erg op peesweefsel. Ligamenten verbinden botten met elkaar en zorgen voor de passieve stabiliteit in een gewricht. Ze geven sturing maar ook remming aan extreme bewegingsuitslagen zodat blessures kunnen worden voorkomen. Maar in sommige gevallen kunnen ze falen in hun functie en raken ze beschadigd. Een voorbeeld van een ligament is bijvoorbeeld de voorste kruisband of de buitenband van de enkel. In het geval van een voorste kruisbandletsel kan een operatie noodzakelijk zijn om het ligament weer te herstellen. Andere beschadigingen kunnen soms nog op een natuurlijke manier herstellen vanwege het vezelverloop van de ligamentaire structuren. Wanneer deze, ondanks de schade kort genoeg bij elkaar liggen, is herstel nog mogelijk.
Hersteltijd: 2 weken tot 15 maanden
Ligamentaire schade: kleine beschadigingen of een verrekking kunnen 2 weken tot 3 maanden in beslag nemen. Wanneer een operatie noodzakelijk is kan het totale genezingsproces tot 15 maanden duren, afhankelijk van welk ligament.
Botten
Botten geven steun aan ons lichaam en dienen als bevestigingspunten voor ligamenten en pezen. Het breken van een bot is niet ongewoon en kan voorkomen na een val of ander ongeluk met een hoge snelheid. We hebben wel meer dan 200 botten in ons lichaam. Grotere botten hebben vaak langer nodig om te herstellen wanneer gebroken.
Hersteltijd: 3 maanden tot 1 jaar
Kleine breukjes zoals bijvoorbeeld een stressfractuur kunnen binnen 3 weken genezen. Ook in dit geval wanneer een operatie noodzakelijk is om de breuk te herstellen kan het herstelproces langer duren dan 1 jaar. Ook zien we dat samen met een botbreuk er ook veel beschadiging optreedt in de anatomische structuren die aangrenzend zijn. Waardoor ook pees weefsel of ligamenten kunnen beschadigen.
Waarom fysiotherapie?
Verminder de hersteltijd met fysiotherapie! Onze fysiotherapeuten zijn deskundigen in het behandelen klachten aan deze weefsels. Onze praktijk fysiotherapie is volledig ingericht op het revalideren van orthopedische klachten(spier, pees, ligamenten, bot). Het revalideren bij Fysio Fitaal in Tilburg zal bijdragen aan het herstel en een duurzaam resultaat.
De voordelen van Fysiotherapie tijdens de revalidatie:
- Vermindert pijnklachten
- Vergroot de kracht van de spieren rondom de blessure
- Verbeterd de mobiliteit en de bewegelijkheid
- De juiste informatie over het klachtenbeeld maar vooral ook over de verwachtingen
- Verminderd het risico op complicaties
Ruben Luijkx
Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie
Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.
Afspraak maken
"*" geeft vereiste velden aan