Wondgenezing na operatie.

Een operatie brengt altijd weefselschade met zich mee. Operatiewonden van ingrepen aan het beweegapparaat worden vrijwel altijd gesloten. Dit d.m.v. bijvoorbeeld hechtingen, hechtstrips of nietjes. Het is van belang dat we aandacht besteden aan het wondgenezingsproces omdat we namelijk zo snel mogelijk af willen van een open verbinden tussen de buitenlucht en ons lichaam. Hiermee verkleinen we namelijk het risico op verschillende complicaties. 

Rode vlaggen bij wondgenezing; 

Na iedere operatie is er kans op complicaties, zo ook bij wondgenezing. Er is een aantal symptomen/tekenen waar je bedachtzaam op moet zijn. Mocht je in je wondgenezingsproces één of meerdere van de onderstaande tekenen herkennen moet je namelijk contact opnemen met de poli van het ziekenhuis of de kliniek waar je geopereerd bent. 

 

 • Roodheid i.c.m. zwelling en/of pus aan het wondgebied
 • Koorts (aanhoudend verhoogde lichaamstemperatuur van >38 graden celcius)
 • Nabloeding
 • Extreme pijn aan de wond die niet wil verminderen met pijnstilling
 • Verlies van (geurend) wondvocht

Soms is het zo dat eventuele hechtingen wat irritatie veroorzaken in de huid. Dit is geen alarmsignaal en hierover hoef je dus ook niet direct contact op te nemen met de poli.

fysio fitaal fysiotherapie
fysio fitaal fysiotherapie
Het wondgenezingsproces

Kleine operatiewondjes doen er meestal 24-72 uur over om zich te sluiten. Grotere wonden kunnen meer tijd nodig hebben. Wondgenezing vindt in verschillende fasen plaats; 

 • Fase 1; bloedstolling
  Nadat schade gemaakt is aan de huid/het weefsel ontstaat een bloeding, het lichaam zal deze gaan stollen zodat de bloeding stopt. 
 • Fase 2; roodheid van de huid
  Bloedvaten worden in en rondom het wondgebied gebruikt om bloedcellen naar het aangedane weefsel te verplaatsen. 
 • Fase 3; granulatie en proliferatie
  De vorming van nieuwe cellen. 
 • Fase 4; epithelisatie en regeneratie Nieuw weefsel vult de wond en er wordt gezorgd voor een goede bloedvoorziening en het vervoer van zuurstof en voedingsstoffen door nieuw aangemaakte bloedvaten. 
 • Fase 5; rijping
  Vorming van litteken.
Drukverband en pleisters

Soms wordt na een operatie naast pleisters ook gebruik gemaakt van drukverband. Dit is mede afhankelijk van de regio waarin geopereerd is. 

Hechtingen

Afhankelijk van de ingreep kan gekozen worden voor nietjes, oplosbare- en niet-oplosbare hechtingen om een operatiewond te sluiten. In het geval van oplosbare hechtingen hoef je niets extra te doen, deze lossen (zoals de naam zegt) vanzelf op. Is gebruik gemaakt van nietjes of niet-oplosbare hechtingen zul je een vervolgafspraak hebben op de poli (of bij de huisarts) om deze te laten verwijderen. Vaak is dit ergens tussen 7-14 dagen. 

 

Do’s en Dont’s;
 • Douchen met hechtingen kan prima, hou het echter kort en ga absoluut niet in bad liggen. Je wil de wond namelijk niet laten weken.
 • Gebruik niet (te lang) afsluitende pleisters, het is goed de wond droog aan de lucht te laten genezen. 
 • Na het douchen kun je de wond droogdeppen (niet wrijven). 
 • Ben je normaliter gebruiker van sigaretten o.i.d.? Stop hier (tijdelijk) mee. Roken heeft een sterk negatieve invloed op wondgenezing. Sowieso wordt na een operatie aangeraden een langere periode te stoppen met roken voor een goede algehele genezing. 
 • Beperk de hoeveelheid UV-straling op het wondgebied gedurende de eerste 6 maanden. 
 • Beperk lichamelijke inspanning de eerste 5-7 dagen na operatie om niet te veel druk en trekkrachten op de wond in te laten werken.

Heb je vragen over je herstel en het beleid wat hierbij hoort? Stel ze gerust!

Bij Fysio Fitaal Tilburg helpen we jou zo spoedig mogelijk weer terug op het veld, de baan of in de sportschool! Samen met onze fysiotherapeuten werk je stapsgewijs naar een pijnvrije en gezonde situatie om weer met vol enthousiasme het sporten op te pakken. 

fysio fitaal fysiotherapie
Richie Brouwer

Fysiotherapeut, sportrevalidatie

Evidence based en meetbare fysiotherapie. Dat is hoe we de zorg zo efficiënt en doelgericht mogelijk maken. Door data te verzamelen tijdens jouw revalidatie weten we wat je doet, en dus ook hoe je verbetert in de tijd. Zo zorgen we er samen voor dat je straks weer klachtenvrij en onbezorgd kan sporten en bewegen!

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.