Van spierklacht naar spierkracht

Alles wat je moet weten over een spierscheuring en fysiotherapie.

Een veelvoorkomende blessure bij fanatieke sporters is een spierscheuring. Deze blessure kan leiden tot pijn, verminderde beweeglijkheid en geeft vaak behoorlijk wat last ook in het dagelijks leven. Gemiddeld genomen weten we dat binnen 6 weken een spierscheuring volledig kan genezen. Maar dit is wel afhankelijk van de locatie waar de scheur zich bevindt. Sommige type spierscheuring hebben een langere revalidatie tijd nodig. Ook is de kans op opnieuw een blessure groter wanneer de scheur zich op een ongunstige plek bevindt in de spier.

Fysio Fitaal in Tilburg fysiotherapie bij een spierscheuring
Anatomie

Spieren zijn verantwoordelijk voor beweging in ons lichaam en kunnen om deze reden dus verkorten en verlengen. Een spier is opgebouwd uit verschillende spiervezels die worden aangestuurd door zenuwsignalen. Deze samentrekkingen zorgen voor kracht en zorgen er dus voor dat we kunnen bewegen. Spieren zitten vast aan het bot door middel van pezen. 

Pezen zijn stevige bindweefselstructuren die de spier als het ware verankeren aan het bot. Naast dat ze dus de spier fixeren op het bot spelen ze ook een rol in het overbrengen van krachten. Het samenspel tussen de spieren en pezen is essentieel voor vloeiende en gecontroleerde bewegingen. Bovendien kunnen spieren en pezen zich aanpassen aan wisselende krachten die in sport of in het dagelijks leven op het lichaam komen om zo blessures te voorkomen. 

Fysio Fitaal in Tilburg fysiotherapie bij een spierscheuring

Spieren en pezen bestaan zelf uit verschillende lagen of delen. Hieronder een schematisch overzicht: 

Spierweefsel: 

Spierbuik is het centrale deel van de spier en bestaat uit spiervezels. Deze structuur is goed doorbloed en bestaat weer uit kleinere eenheden binnen een spier.

  • Spiervezels zijn de kleinste eenheden van een spier. Ze bestaan uit myofibrillen die weer bestaan uit actine en myosine filamenten. Deze trekken samen om spierkracht te produceren. 
  • Endomysium is het bindweefsel dat om de spiervezels zit en is de diepste laag van de 3 bindweefsellagen om de spier heen. 
  • Perimysium is de tweede bindweefsel laag en omvat groepen spiervezels die fascikels worden genoemd. 
  • Epimysium is een laag van bindweefsel die de gehele spier omhult en zich op deze manier onderscheidt van andere spieren. 

Peesweefsel

Pezen bestaan met name uit collageen vezels die sterk en trekvast zijn. Deze vezels zijn bedoeld om krachten van de spieren goed over te brengen op het bot waar de pees zich aanhecht. 

  • Sommige pezen worden omgeven door een peesschede, die een dunne laag slijmachtige vloeistof bevat om wrijving te voorkomen en de pees soepel te laten bewegen. 
  • Peesweefsel loopt over in spierweefsel, of andersom. Het is maar net van welke kant je het bekijkt. 
  • Endotenon is de diepste laag van het peesweefsel. Het laat enige, maar heel weinig beweging toe. Dit gedeelte is iets doorbloed en bevat ook zenuwweefsel. 
  • Peritenon is de middelste laag van peesweefsel en bevat ook meerdere bundels van peesvezels. 
  • Epitenon is de buitenste laag van de pees die de gehele pees omvat. 

Over het algemeen is de hersteltijd van die spierbuik het minst lang en de hersteltijd van de pees het langst. Gemiddeld genomen kan een spierscheuring binnen 6 weken herstellen. Vaak zien we dat hoe meer de schade zich in of rondom de pees bevindt des te langer de herstel tijd, waarbij 3 maanden de ondergrens is. 

Voor een snelle revalidatie, ben er op tijd bij! 

Een snelle juiste diagnose is erg belangrijk voor een succesvolle behandeling, helaas wordt dit nog wel een gemist. Dit is waar echografie binnen de fysiotherapie een belangrijke rol kan spelen. Echografie is een waardevolle toevoeging binnen de fysiotherapie om tot een meer objectieve en gerichte diagnose te komen en kan de noodzaak voor kostbaar aanvullend onderzoek verminderen. Het vaker uitvoeren van echografisch onderzoek geeft ons nog meer informatie over de daadwerkelijk schade in de spier. Onze ervaring is dat eenmalig onderzoek een minder compleet beeld laat zien dan wanneer dezelfde klachten vaker worden opgevolgd door middel van echografie. Een van de redenen hiervoor is dat het moeilijk kan zijn om de blessure in een vroeg stadium volledig te belichten vanwege zwelling en andere reacties van het lichaam die plaatsvinden kort na het ontstaansmoment. 

fysio fitaal fysiotherapie
De meeste ideale momenten om een echo te laten maken zijn: 

48 uur na het ontstaan kunnen we een uitspraak doen over of dat een spier beschadigd is of niet. Heel kort door de bocht: scheur of geen scheur.  

Na 7-10 dagen na het ontstaansmoment kunnen we evalueren hoe de blessure herstelt en of dat er mogelijk aanpassingen gedaan moeten worden in het behandelplan. Dit moment is erg belangrijk om een uitspraak te kunnen doen over de hersteltijd van de blessure. Ook om erger te voorkomen door bijvoorbeeld weer te vroeg te willen beginnen met sport.  

Verder onderzoek na deze eerste fase is afhankelijk van het type blessure en de persoonlijke behoeften. Uiteindelijk is het doel van deze onderzoeken natuurlijk om weer zo snel mogelijk te kunnen sporten zonder onnodig risico te nemen! 

Kortom, een spierscheuring kan een uitdaging vormen voor fanatieke sporters. Het begrijpen van de anatomie, evenals het belang van een vroege diagnose, is cruciaal voor snel herstel. Een vroege start van het revalidatieproces en goede monitoring van de blessure is erg belangrijk en zorgt voor minder risico op een terugkerende blessure. Luister dus goed naar het advies van je fysiotherapeut en hou je aan het voorgeschreven behandelplan. Dit alles om weer zonder zorgen te kunnen sporten

fysio fitaal fysiotherapie
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.