Snel van je tenniselleboog af met Fysio Fitaal in Tilburg

Een tenniselleboog, ook wel bekend als laterale epicondylitis is een pijnlijke aandoening die het dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. Hoewel de naam doet vermoeden dat alleen tennissers er last van hebben, kan iedereen die herhaaldelijke arm- en polsbewegingen maakt deze blessure ontwikkelen. Of je nu een sporter bent, een kantoormedewerker of iemand die regelmatig traint in de sportschool, een tenniselleboog kan helaas iedereen treffen. Bij Fysio Fitaal in Tilburg begrijpen we hoe frustrerend deze blessure kan zijn en bieden we effectieve behandelingen aan om je snel van je klachten af te helpen.
tenniselleboog

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een vorm van peesontsteking. Hierbij raken de pezen aan de buitenkant van de elleboog geïrriteerd. Dit veroorzaakt pijn en gevoeligheid aan de buitenkant van de elleboog en kan in sommige gevallen uitstralen naar de onderarm en pols. De klachten ontstaan door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm, meestal door herhaalde bewegingen.

De symptomen van een tenniselleboog zijn vaak duidelijk te herkennen. De ervaren pijn en gevoeligheid zit aan de buitenkant van de elleboog.  Deze klachten kunnen verergeren bij het vasthouden van voorwerpen, het draaien van de pols of het strekken van de arm. Een verminderde kracht in de onderarm en pols is ook een veelvoorkomend symptoom, wat klachten kan geven bij verschillende dagelijkse activiteiten.

 

De uitdaging van een tenniselleboog

Een tenniselleboog kan de eenvoudigste dagelijkse activiteiten moeilijk maken, zoals het tillen van een kop koffie, typen op een computer of het draaien van een deurknop. Het is niet alleen een fysieke belemmering, maar kan ook mentaal belastend zijn, vooral als de pijn aanhoudt en je activiteiten beperkt.

Bij Fysio Fitaal in Tilburg zijn we gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures en overbelastingsletsels zoals een tenniselleboog. Onze aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde technieken en we passen onze behandelingen aan op de individuele behoeften van elke patiënt.

   De diagnose van een tenniselleboog bij Fysio Fitaal

   De behandeling begint met een grondige evaluatie van je symptomen, medische voorgeschiedenis en de huidige levensstijl. Tijdens deze evaluatie voeren we specifieke tests uit om de ernst van je blessure te beoordelen en om andere mogelijke oorzaken van je pijn uit te sluiten. 

   Echografie heeft een aanzienlijke toegevoegde waarde bij de diagnostiek en behandeling van een tenniselleboog (laterale epicondylitis). Deze techniek biedt gedetailleerde visuele informatie over de staat van de pezen en het omliggende weefsel, wat essentieel is voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandelingsplanning. 

   De actualiteit van de pees verwijst naar de huidige toestand en activiteit van de pees, inclusief tekenen van acute of chronische schade. Echografie speelt een cruciale rol in het vaststellen van deze actualiteit door het identificeren van tekenen zoals:

   • Verdikking van de pees: Kan wijzen op chronische degeneratie.
   • Hypo- of hyperechoïsche gebieden: Kunnen wijzen op respectievelijk degeneratie of acute ontsteking.
   • Aanwezigheid van neovascularisatie: Indicatief voor een chronisch ontstekingsproces.

   Echografie maakt het mogelijk om in real-time beelden van de pezen en omliggende structuren te verkrijgen. Dit helpt ons om zaken zoals scheurtjes, verdikkingen, en degeneratieve veranderingen in de pees nauwkeurig te identificeren. Bij een tenniselleboog kan echografie helpen bij het onderscheiden van verschillende oorzaken van laterale elleboogpijn, zoals peesontsteking, peesscheuren, en slijmbeursontsteking.

   Niet altijd sprake van een ontsteking in de pezen

   We moeten voorzichtig zijn met het gebruik van de term “peesontsteking” (tendinitis) omdat deze aanduiding vaak impliceert dat er een actief ontstekingsproces aanwezig is. In veel gevallen, vooral bij chronische peesproblemen, is er geen sprake van actieve ontsteking meer. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om deze terminologie zorgvuldig te gebruiken:

   Bij langdurige peesaandoeningen is de ontstekingsfase vaak al voorbij. De term “tendinitis” suggereert een acute ontsteking, terwijl de pees in werkelijkheid vaak een chronisch degeneratief proces doormaakt, bekend als tendinopathie of tendinose. Dit degeneratieve proces omvat veranderingen zoals vervorming van collageen, celverlies, en neovascularisatie, zonder duidelijke tekenen van ontsteking.

   Behandelingen voor tendinitis zijn gericht op het verminderen van ontsteking, zoals het gebruik van NSAID’s, ijsapplicaties en rust. Bij chronische peesaandoeningen zoals tendinopathie zijn deze behandelingen vaak ineffectief of zelfs contraproductief. Hier is de focus op herstel en versterking van de pees door middel van oefeningen en fysiotherapie effectiever. Het verkeerd benoemen van de aandoening kan leiden tot onjuiste behandelingsstrategieën.

   Het gebruik van de term “peesontsteking” kan bij patiënten de verwachting wekken dat de aandoening snel zal verbeteren met anti-inflammatoire behandelingen en rust. Bij chronische tendinopathieën is het herstelproces echter langduriger en complexer, wat kan leiden tot frustratie en teleurstelling bij patiënten als de verwachte snelle verbetering uitblijft.

   De behandeling van een tenniselleboog bij Fysio Fitaal

   Bij Fysio Fitaal bieden we een uitgebreide en gepersonaliseerde behandeling voor een tenniselleboog. Onze behandelingsaanpak bestaat uit verschillende fasen, die elk zijn ontworpen om specifieke doelen te bereiken en je te helpen snel en effectief van je klachten af te komen.

   Op basis van deze evaluatie stellen we een op maat gemaakt behandelplan op dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.

   Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het verminderen van pijn en de ontstekingsverschijnselen. Dit kan worden bereikt door het terugschroeven van de belasting op de elleboog en eventueel een advies voor ontstekingsremmende medicijnen in overleg met de huisarts. Het aanpassen van activiteiten die de pijn verergeren is essentieel in deze fase. Naast deze basismaatregelen kunnen we ook technieken zoals manuele therapie en massage gebruiken om de pijn te verlichten.

   Zodra de pijn en ontsteking onder controle zijn, richten we ons op het herstellen van de kracht en mobiliteit van de onderarm- en polsspieren. Dit omvat gerichte oefeningen om de pezen en spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Oefeningen kunnen onder andere stretchoefeningen, excentrische spierversterking en gripversterkende oefeningen omvatten. Deze fase is cruciaal om de onderliggende oorzaken van de blessure aan te pakken en te voorkomen dat deze terugkeert.

   Onze zorg stopt niet bij de laatste behandelingssessie. We bieden langdurige ondersteuning en follow-up om ervoor te zorgen dat je volledig herstelt en dat je leert hoe je toekomstige blessures kunt voorkomen. Dit omvat regelmatige check-ups, aanpassingen aan je oefenprogramma en begeleiding bij het hervatten van je normale activiteiten en sport. Bij Fysio Fitaal geloven we in een duurzame benadering van herstel, waarbij we je helpen om sterker en veerkrachtiger terug te komen.

   De juiste behandeling voor een tenniselleboog

   Een tenniselleboog kan een grote invloed hebben op je dagelijkse leven, maar met de juiste behandeling kun je snel weer pijnvrij en actief zijn. Bij Fysio Fitaal in Tilburg bieden we een uitgebreide, op maat gemaakte behandeling die is ontworpen om je snel van je klachten af te helpen en je te helpen sterker en veerkrachtiger terug te komen.

   Als je last hebt van een tenniselleboog, neem dan vandaag nog contact op met Fysio Fitaal in Tilburg. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten staan klaar om je te helpen op weg naar herstel en een pijnvrij leven. Samen werken we aan jouw gezondheid en welzijn, zodat je weer kunt genieten van de dingen die je graag doet.

   Afspraak maken

   "*" geeft vereiste velden aan

   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
   fysio fitaal fysiotherapie
   Ruben Luijkx

   Eigenaar Fysio Fitaal
   Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

   Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.