Is de lengte van het bovenbeen van invloed op quadricepskracht na operatie?

Quadricepskracht is essentieel voor een goed resultaat na een operatie aan je knie zoals een voorste kruisbandoperatie. Bij Fysio Fitaal in Tilburg meten we de kracht van de quadriceps ook op een objectieve manier. Een verminderde kracht in quadriceps heeft een negatieve invloed op het looppatroon, sportprestaties, en uiteindelijk return to play(sporthervatting). Ook kan het mogelijk leiden tot vroegtijdige artrose klachten of andere blessures zoals een nieuwe blessure van de voorste kruisband. 

Er zijn veel factoren die bijdragen aan spierkracht:

  • Genetische aanleg
  • Hormonale status
  • Dagelijkse fysieke activiteiten 
  • Ontwikkelingsstoornissen

Sommige factoren zoals fysieke activiteit en hormonale status kunnen in iemands leven veranderen. De lengte van het bovenbeen of de lengte van het gehele been zijn wanneer mensen volgroeid zijn, niet gevoelig voor verandering. Uit onderzoek blijkt dat quadricepskracht mede afhankelijk is van onder andere de lengte en het gewicht van mensen. Maar wat is nou de daadwerkelijke invloed van de lengte van bijvoorbeeld het bot van het bovenbeen waar de quadriceps zijn verloop heeft?

Trochantor major syndroom
Hoe langer hoe sterker? 

Onderzoek laat zien dat er een relatie bestaat tussen lengte van mensen en kracht van het bovenbeen in mensen zonder knieklachten. Hoe langer mensen zijn, des te sterker de quadriceps. Dit zien we zelfs terug bij personen met een beenlengteverschil. Het kortere been is minder sterk in zowel het buigen als strekken van de knie. Helaas zien we in het onderzoek niet terug of het volume van de spier hierin ook een rol heeft gespeeld. Maar wanneer we puur kijken naar lengte van het bovenbeen zien we dat mensen zonder blessure met een langer bovenbeen over het algemeen sterker zijn. 

Quadricepskracht na operatie en de lengte van het bovenbeen

De lengte van het bovenbeen dus de femur is van invloed op de kracht aan de niet geopereerde zijde. Wanneer we kijken naar personen na een voorste kruisbandoperatie zien we dat mensen met langere benen relatief sneller quadriceps kracht herwinnen. Dit brengt ons mogelijk tot nieuwe inzichten in hoe om te gaan met anatomische variatie bij mensen na een knieoperatie zoals een voorste kruisbandoperatie. Deze informatie vertelt ons dat morfologische kenmerken invloed hebben op de kracht van de quadriceps. Fysiotherapeuten en medisch specialisten kunnen deze kennis gebruiken om de revalidatie na operatie nog specifieker in te richten op het individu en kan mogelijk helpen bij evaluatiemomenten waar krachtverschillen besproken worden of bepaalde activiteiten zoals hardlopen weer hervat kunnen worden. 

fysio fitaal fysiotherapie

Wanneer we quadricepskracht in kaart brengen, relateren we dit vaak lichaamsgewicht, het links-rechts verschil maar ook de kracht in relatie tot een andere belangrijke spiergroep in het bovenbeen, namelijk de hamstring. Wellicht nemen we  in de toekomst ook de lengte van het femur mee in de evaluatie van quadricepskracht als extra variabele om rekening mee te houden. Zoals bij veel nieuwe inzichten is vaak verder onderzoek nodig om hier een goede uitspraak over te kunnen doen. Maar bij Fysio Fitaal in Tilburg zijn we altijd op zoek om onze mensen nog beter te kunnen begeleiden in de revalidatie na een voorste kruisbandoperatie. 

fysio fitaal fysiotherapie
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.