Ontdek nu

Fysiotherapie liesblessures

Liesblessures komen regelmatig voor bij sporters zowel op amateurniveau als bij professionele atleten. Het is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen vervelend kan zijn tijdens alle dagelijkse handelingen maar ook je prestaties op het veld negatief kan beïnvloeden.

We zien dat liesklachten met name voorkomen bij personen die aan een teamsport doen zoals voetbal, hockey of rugby. Bij deze sporten wordt er tijdens het spel veel van richting veranderd op een hoge snelheid. Dit maakt de kans op een spierblessure groter. In deze blog gaan we dieper in over alles wat je moet weten over een liesblessure. We bespreken we de verschillende soorten liesklachten, behandeling van liesblessures en hoe je deze klachten kunt voorkomen in de toekomst.

Ook nemen we je mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling en advies over hoe je het beste met deze klachten kunt omgaan. Of je nu op zoek bent naar informatie om je eigen blessure beter te begrijpen, of je advies wilt over hoe te voorkomen, deze blog zal je voorzien van waardevolle kennis en inzichten.

 

Fysio Fitaal: waar kwaliteit en zorg samenkomen
fysiotherapie liesblessure
fysiotherapie liesblessure

Welke liesblessures zijn er?

Liesklachten kunnen worden onderverdeeld op basis van verschillende factoren. Er kan een onderverdeling worden gemaakt op basis van het ontstaan van de klachten. We spreken dan over acuut of een overbelasting van de structuren in de lies.

Acute blessures zijn zoals de naam het al aangeeft plotselinge blessures die optreden als gevolg van een specifiek moment. Dit kan een val of verdraaiing zijn van het lichaam. Een voorbeeld van een acute blessure is een scheurtje in de spier(of wel adductoren) tijdens een sprint.

We spreken van overbelastingsblessures wanneer de blessure geleidelijk ontstaat vanuit herhaaldelijke belasting van spieren, pezen of gewrichten over een langere periode. Een voorbeeld hiervan is een tendinopathie ofwel peesontsteking van de spieren in de lies.

Een andere, meer uitgebreide manier om liesklachten onder te verdelen is op basis van locatie van de pijnklachten of structuur in de liesregio.

Liesbreuk (Inguinale Hernia): Dit is een aandoening waarbij een deel van de darm door een zwakke plek in de buikwand uitpuilt in het liesgebied. Hoewel het niet noodzakelijk een blessure is die het gevolg is van fysieke activiteit, kan een liesbreuk wel symptomen veroorzaken tijdens sportactiviteiten, vooral bij activiteiten die druk uitoefenen op het abdominale gebied.

Sport-hernia (Gilmore’s Groin): Dit is een complexe aandoening waarbij er sprake is van chronische liespijn zonder dat er sprake is van een duidelijke hernia. Het kan optreden als gevolg van overbelasting van de spieren en pezen in het liesgebied, vooral bij sporten waarbij veel draaien, stoppen en starten betrokken zijn, zoals voetbal, hockey en rugby.

Pubalgia (Adductor Tendinopathie): Tendinopathie van de adductoren, ook wel bekend als adductorspier tendinopathie, is een aandoening waarbij de pezen van de adductoren geïrriteerd, ontstoken of beschadigd raken. De adductoren bevinden zich aan de binnenkant van het dijbeen en zijn verantwoordelijk voor het naar binnen bewegen van het been naar het midden van het lichaam. Tendinopathie van de adductoren kan optreden als gevolg van herhaalde overbelasting, verminderde belastbaarheid van de spieren, of plotselinge bewegingen die de spieren belasten.

Schaambotstressfractuur: Dit is een kleine scheur in het schaambot (het bot aan de voorkant van het bekken), meestal veroorzaakt door herhaalde stress en belasting. Het kan optreden bij sporters die een herhaalde impact op de heupen en bekken ervaren, zoals hardlopers en voetballers.

Het is belangrijk om een juiste diagnose te laten stellen door een medisch professional wanneer je symptomen van liesklachten ervaart. De behandeling is afhankelijk van het type blessure en is verschillend van elkaar. Het is dus belangrijk om met een juiste diagnose aan de slag te gaan met deze klachten. De behandeling kan bestaan uit rust, revalidatie oefeningen, fysiotherapie en eventueel is een operatie noodzakelijk om klachten daadwerkelijk te verhelpen.

Echografie bij liesklachten

Echografie kan een essentiële rol spelen bij het juist diagnosticeren van liesklachten. Met behulp van echografie kunnen verschillende soorten liesblessures in kaart worden gebracht waaronder, spierscheuringen, peesontstekingen, bandletsels en zelfs een uitstulping in het liesgebied (zie inguinale hernia). Ook wanneer je niet bij ons aan het juiste adres bent kunnen we je makkelijker doorverwijzen. Het biedt ook de mogelijkheid om het herstelproces te volgen door herhaalde scans uit te voeren en veranderingen in de weefsels in de loop van de tijd te beoordelen.

Echo is een waardevol middel om liesklachten in kaart te brengen en de juiste behandeling in te zetten. Het biedt zowel nauwkeurigheid als real-time visualisatie, waardoor we effectiever de blessure kunnen behandelen en gerichte zorg kunnen bieden aan mensen met liesblessures.

Fysiotherapie bij liesblessures

Fysiotherapie kan een positieve bijdrage leveren aan het herstel van een liesblessure. De behandeling is vooral gericht op het laten afnemen van de pijnklachten in het liesgebied, het bevorderen van herstel en het voorkomen van toekomstige blessures. Bij een liesblessure kan fysiotherapie verschillende doelen hebben. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van de blessure. Ook spelen individuele behoeften en type sport hierin een belangrijke rol. Belangrijke pijler van onze behandeling zijn:

1. Het verminderen van klachten door manuele therapie of hands-on behandelingen. Dit om voorwaarden te creëren om weer beter te kunnen bewegen zonder pijn.

2. Het herstellen van de mobiliteit ofwel beweeglijkheid van het heupgewricht. Dit kan worden gedaan door de spieren van de heup te rekken of door actieve mobilisaties van het heupgewricht.

3. Vergroten van de kracht en belastbaarheid van de spieren en andere structuren in de heup, buikspieren en andere spieren in de romp.

4. Wanneer de klachten afnemen en de kracht weer toe neemt kan er een start worden gemaakt met het gedeeltelijk hervatten van de sport. Hier ligt een focus op het inzetten van de juiste techniek, kracht en mobiliteit om een herhaling van de blessure te voorkomen.

5. Educatie en preventie spelen ook een belangrijke rol tijdens onze behandeling van liesblessures. We willen je voorzien van de juiste informatie over de oorzaak van deze blessure, verschillende risicofactoren in kaart brengen en meedenken over strategieën om blessures in de toekomst te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld zijn het verbeteren van de techniek, het gebruik van geschikte hulpmiddelen en het hanteren van een goed opwarmingsprotocol.

Hoewel fysiotherapie een effectieve benadering kan zijn voor veel liesklachten, is het belangrijk op te merken dat niet alle klachten met deze methode kunnen worden behandeld. Een voorbeeld hiervan is een liesbreuk. Een liesbreuk ontstaat wanneer een deel van de darm of het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand uitpuilt, wat kan leiden tot pijn en ongemak in het liesgebied. Hoewel fysiotherapie nuttig kan zijn bij het verlichten van symptomen en het versterken van de omliggende spieren, is chirurgische interventie vaak noodzakelijk om een liesbreuk volledig te corrigeren. In dergelijke gevallen kan fysiotherapie worden gebruikt als aanvullende behandeling om het herstelproces te ondersteunen na een operatie.

Deense dynamiek om liesblessures te verminderen en voorkomen

Het Copenhagen Adductor Protocol is een gestructureerd oefenprogramma dat specifiek is ontworpen om de kracht en stabiliteit van de heupadductoren te verbeteren. Dit protocol omvat een reeks oefeningen die gericht zijn op het versterken van de adductoren van het bovenbeen. Een van de meest bekende oefeningen binnen dit protocol is de Kopenhagen adductie-oefening, waarbij de sporter op een verhoogd platform staat en de heup naar binnen beweegt tegen weerstand. Dit protocol wordt vaak gebruikt tijdens de revalidatie van liesblessures. Met name bij sporters zoals voetballers, die vaker te maken krijgen met liesblessures. Door regelmatig gebruik te maken van het Copenhagen Adductor Protocol kunnen sporters de kracht van de adductoren verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van blessures en het optimaliseren van prestaties op het veld.

Liesblessures zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij sporters op zowel amateur- als professioneel niveau. Onze blog heeft je hopelijk waardevolle inzichten gegeven over dit onderwerp, inclusief informatie over verschillende soorten liesklachten, behandelingsopties en preventieve maatregelen.

Bij Fysio Fitaal in Tilburg begrijpen we hoe frustrerend liesklachten kunnen zijn en hoe ze je prestaties op het veld kunnen beïnvloeden. Daarom staan onze ervaren fysiotherapeuten klaar om je te helpen bij het herstel en het voorkomen van toekomstige blessures. Of je nu worstelt met een acute blessure of langdurige overbelastingsklachten, wij bieden op maat gemaakte behandelplannen om je te helpen terug te keren naar je sportieve activiteiten op een gezonde en veilige manier.

Wil je meer informatie of wil je een afspraak maken voor fysiotherapie bij liesblessures? Neem dan gerust contact met ons op via e-mail op info@fysiofitaal.nl of telefonisch op 013-3020191. Ons team staat voor je klaar om je te ondersteunen op jouw weg naar herstel en een leven vrij van liesklachten. We kijken ernaar uit om je te helpen!

 

fysio fitaal fysiotherapie
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.