Fysiotherapie heup impingement

Bij een FAI impingement functioneert het heupgewricht niet zoals het hoort doordat de hals van de heupkop tegen de rand van de heupkom aan loopt. Impingement kunnen we vrij vertalen als inklemming , deze inklemming zorgt voor heuppijn. Afhankelijk van waar het probleem zich bevindt is er een indeling gemaakt. FAI staat voor femoroacetabulair impingement, femur is de kop van de heup en het acetabulum is de kom van de heup. Door de extra botgroei bij een impingement kan het labrum beschadigd raken. Daarnaast kan de extra botgroei zorgen voor versnelde slijtage van het heupgewricht, beter bekend als artrose. Door extra botgroei op plekken waar het niet hoort loopt het gewricht natuurlijk minder soepel. Dit kan zorgen voor een minder goede beweeglijkheid en beperkingen in het dagelijks leven. De verminderde beweging kan samen gaan met pijnklachten. Voor goede begeleiding bij een FAI impingement ben je bij Fysiofitaal Tilburg aan het juiste adres!

Oorzaak van een heupimpingement

 

De heup is een kogelgewricht en bestaat uit een kop en een kom die nauw in elkaar passen. Om het heupgewricht goed te laten bewegen glijdt de heupkop in de heupkom. Bij een FAI impingement beweegt het heupgewricht niet zoals het hoort doordat de hals van de heupkop tegen de rand van de heupkom aan loopt. FAI staat voor Femoro Acetabulair Impingement. Dit betekent eigenlijk dat het dijbeen en heupkom niet soepel ten opzichte van elkaar bewegen. Afhankelijk van waar het probleem zich bevindt is er een indeling gemaakt, namelijk CAM of Pincher.

 

heup impimgement

Cam Impingement

  • Anatomische Kenmerken: Cam impingement wordt veroorzaakt door een afwijking in de vorm van het femur (dijbeen). Specifiek is er een afplatting of een bult op het kop-hals overgangsgebied van het femur.
  • Effect op het Gewricht: Deze misvorming kan ervoor zorgen dat, bij beweging van de heup, het abnormale bot in contact komt met de rand van het heupkom, waardoor schade kan ontstaan aan het labrum (de lip van het heupkom) en het kraakbeen.
  • Meest Getroffen Personen: Cam impingement komt vaker voor bij jonge mannen, vooral diegenen die actief zijn of aan sport doen.

Pincer Impingement

  • Anatomische Kenmerken: Pincer impingement wordt veroorzaakt door een afwijking of overdekking van de heupkom (acetabulum). Dit kan zijn omdat de heupkom te diep is of omdat het randje van de heupkom te ver over het femur uitsteekt.
  • Effect op het Gewricht: Bij pincer impingement klemt de heupkom het femur in, wat leidt tot compressie van het labrum en het kraakbeen. In tegenstelling tot cam impingement, waarbij de schade vooral aan de zijkant van de heupkom optreedt, is bij pincer impingement de schade meer gelokaliseerd aan de voorkant van de heupkom.
  • Meest Getroffen Personen: Pincer impingement wordt vaker gezien bij middelbare vrouwen, vooral diegenen die actief zijn of aan sport doen.

Gecombineerd (Cam en Pincer) Impingement

  • Het is ook mogelijk dat een persoon zowel cam als pincer impingement heeft, wat betekent dat er zowel een probleem is met de vorm van het femur als met de heupkom. Dit wordt gemengd impingement genoemd en kan de symptomen en de behandeling complexer maken.

De behandeling van FAI, of het nu cam, pincer of een combinatie van beide is, kan variëren van fysiotherapie en activiteitsaanpassingen tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de specifieke behoeften van de patiënt. Het is belangrijk dat een gekwalificeerde zorgverlener een juiste diagnose stelt en een behandelplan opstelt.

    Wat is het labrum? 

    Het labrum is een kraakbeen ring die zich bevindt in de heupkom. Door de extra botgroei bij een impingement kan het labrum beschadigd raken. Daarnaast kan de extra botgroei zorgen voor versnelde slijtage van het heupgewricht, beter bekend als artrose. Het labrum is een belangrijk onderdeel van het heupgewricht. Het speelt een belangrijke rol in de stabiliteit van het gewricht. Hieronder meer gedetailleerde informatie over het labrum:

    • Anatomische Positie: Het labrum is een ring van stevig, maar flexibel kraakbeen dat rond de rand van de heupkom (acetabulum) zit.
    • Structuur: Het labrum is fibrocartilagineus, wat betekent dat het een mix is van vezelig weefsel en kraakbeen. Het is stevig maar ook elastisch.

    Diagnose van FAI heup

    Door extra botgroei op plekken waar het niet hoort wordt het bewegingsverloop van het gewricht minder goed. Dit kan zorgen voor minder goede beweeglijkheid en beperkingen in het dagelijks leven. De verminderde beweging kan samen gaan met pijnklachten.
    Om de diagnose FAI impingement te stellen start de fysiotherapeut met een vraaggesprek, ook wel anamnese genoemd. Uit deze vragen kan de fysiotherapeut veel informatie halen en komen tot een voorlopige diagnose. Om deze diagnose te bevestigen zal de fysiotherapeut een aantal testen uitvoeren. De Fai impingement is door een fysiotherapeut prima te herkennen en de diagnose is dus ook goed te stellen.

    Behandeling van heuppijn Fysio Fitaal Tilburg

    De behandeling van een heup impingement bestaat uit voorlichting, advies over de belasting en belastbaarheid van het heupgewricht, oefentherapie en Fysiotherapie op de behandelbank. Ook zijn oefeningen voor thuis een belangrijk onderdeel van de behandeling. Voor de juiste behandeling bij heuppijn ben je bij ons aan het juiste adres.

    Zijn deze klachten herkenbaar of heb je last van andere klachten in de heup? Maak dan nu een afspraak bij een van onze therapeuten.

     

    Afspraak maken

    Ruben Luijkx

    Eigenaar Fysio Fitaal
    Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

    Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.