Bij een FAI impingement functioneert het heupgewricht niet zoals het hoort doordat de hals van de heupkop tegen de rand van de heupkom aan loopt. Afhankelijk van waar het probleem zich bevindt is er een indeling gemaakt. Door de extra botgroei bij een impingement kan het labrum beschadigd raken. Daarnaast kan de extra botgroei zorgen voor versnelde slijtage van het heupgewricht, beter bekend als artrose. Door extra botgroei op plekken waar het niet hoort loopt het gewricht natuurlijk minder soepel. Dit kan zorgen voor een minder goede beweeglijkheid en beperkingen in het dagelijks leven. De verminderde beweging kan samen gaan met pijnklachten. Voor goede begeleiding bij een FAI impingement ben je bij Fysiofitaal Tilburg aan het juiste adres!
Oorzaak
De heup is een kogelgewricht en bestaat uit een kop en een kom die nauw in elkaar passen. Om het heupgewricht goed te laten functioneren glijdt de heupkop in de heupkom. Bij een FAI impingement functioneert het heupgewricht niet zoals het hoort doordat de hals van de heupkop tegen de rand van de heupkom aan loopt. FAI staat voor Femoro Acetabulair Impingement. Dit betekent eigenlijk dat het dijbeen en heupkom niet soepel ten opzichte van elkaar bewegen.
Afhankelijk van waar het probleem zich bevindt is er een indeling gemaakt.
Bij een CAM deformiteit is er extra bot groei aan de voor- of bovenzijde van de heupkop waardoor het gewricht niet lekker loopt. Als er te veel bot groeit aan de rand van de heupkop spreken we van een pincer deformiteit. In sommige gevallen is er sprake van een combinatie van een CAM- en een Pincer deformiteit.
Labrum letsel
Het labrum is een kraakbeen ring die zich bevindt in de heupkom. Door de extra botgroei bij een impingement kan het labrum beschadigd raken. Daarnaast kan de extra botgroei zorgen voor versnelde slijtage van het heupgewricht, beter bekend als artrose.
Symptomen
Door extra botgroei op plekken waar het niet hoort wordt het bewegingsverloop van het gewricht minder goed. Dit kan zorgen voor minder goede beweeglijkheid en beperkingen in het dagelijks leven. De verminderde beweging kan samen gaan met pijnklachten.
Om de diagnose FAI impingement te stellen start de fysiotherapeut met een vraaggesprek, ook wel anamnese genoemd. Uit deze vragen kan de fysiotherapeut veel informatie halen en komen tot een voorlopige diagnose. Om deze diagnose te bevestigen zal de fysiotherapeut een aantal testen uitvoeren. De Fai impingement is door een fysiotherapeut prima te herkennen en de diagnose is dus ook goed te stellen.
Behandeling
De behandeling van een FAI impingement zal vormgegeven worden door educatie, oefentherapie en waar nodig hands-on behandeling door de fysiotherapeut. Ook kunnen huiswerkoefeningen deel uitmaken van de behandeling. Voor een goede begeleiding bij FAI impingement ben je bij Fysiofitaal Tilburg aan het juiste adres!
Zijn deze klachten herkenbaar of heb je last van andere heup klachten?
Maak nu een afspraak bij een van onze therapeuten.