fbpx
Selecteer een pagina

Scheur van de bicepspees

Bij een FAI impingement functioneert het heupgewricht niet zoals het hoort doordat de hals van de heupkop tegen de rand van de heupkom aan loopt. Afhankelijk van waar het probleem zich bevindt is er een indeling gemaakt. Door de extra botgroei bij een impingement kan het labrum beschadigd raken. Daarnaast kan de extra botgroei zorgen voor versnelde slijtage van het heupgewricht, beter bekend als artrose. Door extra botgroei op plekken waar het niet hoort loopt het gewricht natuurlijk minder soepel. Dit kan zorgen voor een minder goede beweeglijkheid en beperkingen in het dagelijks leven. De verminderde beweging kan samen gaan met pijnklachten. Voor goede begeleiding bij een FAI impingement ben je bij Fysiofitaal Tilburg aan het juiste adres!

Oorzaak

De heup is een kogelgewricht en bestaat uit een kop en een kom die nauw in elkaar passen. Om het heupgewricht goed te laten functioneren glijdt de heupkop in de heupkom. Bij een FAI impingement functioneert het heupgewricht niet zoals het hoort doordat de hals van de heupkop tegen de rand van de heupkom aan loopt. FAI staat voor Femoro Acetabulair Impingement. Dit betekent eigenlijk dat het dijbeen en heupkom niet soepel ten opzichte van elkaar bewegen.


Afhankelijk van waar het probleem zich bevindt is er een indeling gemaakt.

 

heup impimgement
Bij een CAM deformiteit is er extra bot groei aan de voor- of bovenzijde van de heupkop waardoor het gewricht niet lekker loopt. Als er te veel bot groeit aan de rand van de heupkop spreken we van een pincer deformiteit. In sommige gevallen is er sprake van een combinatie van een CAM- en een Pincer deformiteit.
Labrum letsel
Het labrum is een kraakbeen ring die zich bevindt in de heupkom. Door de extra botgroei bij een impingement kan het labrum beschadigd raken. Daarnaast kan de extra botgroei zorgen voor versnelde slijtage van het heupgewricht, beter bekend als artrose.

Symptomen

Door extra botgroei op plekken waar het niet hoort wordt het bewegingsverloop van het gewricht minder goed. Dit kan zorgen voor minder goede beweeglijkheid en beperkingen in het dagelijks leven. De verminderde beweging kan samen gaan met pijnklachten.
Om de diagnose FAI impingement te stellen start de fysiotherapeut met een vraaggesprek, ook wel anamnese genoemd. Uit deze vragen kan de fysiotherapeut veel informatie halen en komen tot een voorlopige diagnose. Om deze diagnose te bevestigen zal de fysiotherapeut een aantal testen uitvoeren. De Fai impingement is door een fysiotherapeut prima te herkennen en de diagnose is dus ook goed te stellen.

Behandeling

De behandeling van een FAI impingement zal vormgegeven worden door educatie, oefentherapie en waar nodig hands-on behandeling door de fysiotherapeut. Ook kunnen huiswerkoefeningen deel uitmaken van de behandeling. Voor een goede begeleiding bij FAI impingement ben je bij Fysiofitaal Tilburg aan het juiste adres!
Zijn deze klachten herkenbaar of heb je last van andere heup klachten?
Maak nu een afspraak bij een van onze therapeuten.

Afspraak maken

Andere blogs in deze categorie

Omgaan met liespijn

Liespijn kan verschillende oorzaken hebben. Dit komt doordat verschillende structuren allemaal pijn in de lieskunnen veroorzaken. Sommige structuren zorgen voor een lokale pijn andere zijn het gevolg van eenuitstralingspijn vanuit een andere regio in het lichaam. Ook...

Wervels die scheef staan? Beenlengte verschil? Een te holle of bolle rug?

Binnen de fysiotherapie zien we vaak dat je oorzaak van lage rugklachten verklaard wordt door vaak enerzijds slijtage en veroudering en aan de andere kant onze houding of de stand van de wervelkolom. Beenlengte verschil? Een van de meest bekende voorbeelden is een...

Trochanter major pijnsyndroom – Bursitis trochanterica

De trochanter major is een uitstekend botstuk aan de buitenzijde van het bovenbeen. Verschillende dingen kunnen leiden tot irritatie van dit gebied met klachten zoals pijn en stijfheid tot gevolg. De diagnose trochanter major pijnsyndroom kan door de fysiotherapeuten...

Dé bosu bal, nuttig of onzin?

Wat is een bosu bal? Een bosu bal is een halve bal met een harde platte onderkant. De bal is uitgevonden in de late 90e jaren door David Weck met als doel het verminderen van lage rugklachten. De bal kan gebruikt worden aan zowel de bolle als de platte kant met als...