Draagkracht vs draaglast
In onze vorige blog hebben we uitgelegd dat anatomische variatie zoals een beenlengteverschil, stand van je bekken of de holling van je rug in de meeste gevallen niet zoveel van invloed is als de meeste mensen(en therapeuten) denken.
Bedenk eens dat meer dan 85% van de bevolking minimaal 1x in hun leven lage rugklachten zal ervaren. Het is erg makkelijk om die klachten dan toe te wijzen aan dit verschil in beenlengte of een andere stand van de wervelkolom. Laat je niet foppen!
Jij hebt als persoon een draagvermogen(belastbaarheid) en ook altijd een zekere last. Deze balans is altijd erg persoonlijk en dus voor iedereen anders.
Wanneer je draaglast groter is dan je draagkracht ontstaan er vaak problemen. Misschien herken je dit wel. Je doet net dat ene waarvan je later herkent waardoor je klachten weer opspelen. Of je hebt te maken met een stressvolle periode en je merkt dat je nekklachten weer beginnen op te spelen.
Wij als fysiotherapeuten krijgen vaak vragen als wat kan ik nou zelf doen om deze klachten te voorkomen? Of waarom is mijn rug opeens pijn gaan doen?
Wanneer je gaat begrijpen hoe dit principe in elkaar steekt, ga je merken dat je steeds makkelijker klachten kunt gaan voorkomen en steeds beter kunt herkennen wat je wel of niet aankunt op dat moment. Wij willen je hierbij helpen!
In een klachtenvrije situatie bestaat er een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Nogmaals je belasting of draaglast wordt bepaald door zowel je mentale belasting als je fysieke belasting.
De belastbaarheid oftewel de draagkracht wordt bepaald door de hoeveelheid en de kwaliteit van je slaap, het voedingspatroon, hoe we omgaan met stress
en voldoende rust en ontspanning. Dit draagt dus indirect ook bij aan je draagkracht(en niet alleen hoe sterk je bent).
Wanneer je ineens een enorme toename hebt in een bepaalde activiteit, zoals lang zitten nu je meer aan het thuiswerken bent of je training in de vorm van hardlopen. De activiteit zal langzaam buiten je cirkel vallen.
Door te kijken wat de belasting op je lichaam is geweest en door te kijken of je genoeg zorg hebt voor de belastbaarheid, kun je vaak dingen terug herleiden waarom sommige blessures ontstaan zijn. Kijk waar je aanpassingen kunt maken en hoe je hier in de toekomst beter mee kunt omgaan.
Hier een paar tips:
1.Zorg voor voldoende ontspanning in de week.
Te veel stress zorgt voor een lagere belastbaarheid. Zorg dat je regelmatig kunt opladen zodat je spreekwoordelijke cirkel weer alles kan opvangen.
2.Zorg dat je zo sterk mogelijk bent.
Hoe groter je buffer hoe meer je aankan. Doe regelmatig aan (kracht)training. Dit zorgt niet alleen voor sterkere spieren maar ook voor belastbaardere pezen en ander soort bindweefsel zoals bijvoorbeeld je tussenwervelschijven en botten. (vergroten van je cirkel!)
3.Wanneer iets nieuw is bouw het rustig op
Vaak ontwikkelen mensen bijvoorbeeld klachten met hardlopen omdat ze te veel in een korte periode doen. Bindweefsel(spieren, pezen, gewrichten) is niet gewend aan deze belasting en raakt op deze manier mogelijk sneller overbelast. Ook in de sportschool kunnen klachten ontwikkelen door het principe te snel willen opbouwen en te veel willen doen.
4.Slaap!
Mensen onderschatten hoe belangrijk slaap is voor hun herstel. De meeste volwassen mensen hebben 7 tot 8 uur slaap nodig om voldoende te herstellen van zowel hun fysieke als mentale belasting. Tijdens onze slaap worden cellen gerepareerd en is het brein erg actief om informatie, maar ook herinneringen die je overdag opdoet te verwerken.
Een belangrijke richtlijn is of je je uitgerust voelt wanneer je ’s ochtends wakker wordt. Volgens het Amerikaanse slaapinstituut de National Sleep Foundation (NSF) zijn slaap continuïteit (in- en doorslapen) en slaapefficiëntie(tijd in bed die slapend wordt doorgebracht) bepalend voor je slaapkwaliteit, ongeacht je leeftijd.
Goed slapen houdt dus in dat je:
- Het overgrote deel ook in bed ligt(85%)
- Binnen een half uur slaapt wanneer je naar bed gaat
- Hooguit 1x wakker wordt in de nacht
- Wanneer je wakker bent is dit hooguit 20 minuten
5.Twijfel je ergens over?
Weet je niet goed waar je moet beginnen? vraag hulp van een professional!
Soms draagt een goed advies enorm bij aan het afnemen van klachten. Door beter te begrijpen wat je wel en niet kunt doen, creëer je een optimale omgeving voor herstel. Ga op zoek naar een therapeut die je juist in je kracht zet en die meeneemt in wat je allemaal doet als persoon in plaats van iemand die je behandelt als een diagnose!