Fysiotherapie bij een
Schouder luxatie – uit de kom.
Een schouderluxatie wordt meestal veroorzaakt door een harde val en gaat vaak gepaard met pijn en niet meer kunnen bewegen. De diagnose schouderluxatie kan worden gesteld met behulp van röntgenonderzoek. Wanneer de schouderkop uit de kom is, is het belangrijk dat deze spoedig op zijn oorspronkelijke plaats wordt teruggezet. Na het terugzetten van de schouder volgt een revalidatietraject onder begeleiding van een fysiotherapeut. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg werken samen met u naar een voorspoedig herstel!
De schouder bestaat uit onder andere uit een kop en een kom. Anders dan bijvoorbeeld bij de heup is de schouderkop een stuk groter dan de schouderkom. Dit zorgt ervoor dat de beweeglijkheid van het gewricht groot is, maar gaat wel ten koste van de stabiliteit. Het labrum (een kraakbeenring), de spieren en de ligamenten om de schouder hebben als taak om toch voor de nodige stabiliteit te zorgen om de schouderkop netjes in de kom te houden. Lukt dit niet, dan wordt dit vaak veroorzaakt door een harde val met een uitgestrekte arm.
De krachten die opgevangen moeten worden zijn dan te groot zijn waardoor de schouderkop uit de kom gaat. Meestal naar voren toe, dit is in 95% van alle gevallen. De schouderkop komt dan voor de kom te zitten. Het labrum in de schouder vergroot de kom enigszins waardoor het nog wat bescherming biedt. Wanneer je schouder echt uit de kom is geweest kan het zo zijn dat hierdoor het labrum samen met het schouderkapsel ook een flink klap heeft gehad.
Symptomen:
Een schouderluxatie gaat vaak samen met hevige pijn. Hierdoor is het bijna niet mogelijk de schouder te bewegen. Als reflex kunnen de schouderspieren hevig aanspannen om de schouder toch zoveel mogelijk te stabiliseren. Door het verschuiven van de schouderkop kan een indeuking in de schouder te zien zijn en is soms de kop duidelijk te voelen aan de voorkant van de schouder.
Diagnose:
Als het vermoeden bestaat dat er sprake is van een acute schouderluxatie vraagt de huisarts een röntgenfoto aan. Hierop is te zien naar welke kant de schouder verschoven is en of andere structuren beschadigd zijn. Zoals dus het labrum, kapsel en peesweefsel.
Als je in het verleden al vaker een schouderluxatie hebt meegemaakt spreken we van een chronische instabiliteit. Hierbij kun je angst ervaren voor het uit de kom schieten van de schouderkop. Als de schouder regelmatig luxeert kan verder onderzoek gedaan worden met behulp van een MRI-scan en een röntgenfoto. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg kunnen door middel van een zogeheten pathologie specifieke test bepalen of er sprake is van instabiliteit in het schoudergewricht.
Chronische instabiliteit
Chronisch instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben waaronder hypermobiliteit (meer beweeglijkheid in gewrichten dan normaal). Hypermobiliteit kan er voor zorgen dat er meer beweeglijkheid in banden en gewrichten mogelijk is waardoor er minder stabiliteit gegeven wordt aan de schouderkop. Dit kan er dus voor zorgen dat er sneller een luxatie plaats kan vinden omdat de schouderkop meer ruimte heeft om te bewegen.
Het is eenvoudig te testen of er sprake is van hypermobiliteit. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg kunnen door middel van een cluster van lichamelijke testen bepalen of er sprake is van hypermobiliteit.
Chronische instabiliteit kan echter ook ontstaan door het regelmatig luxeren van de schouder. Als hier sprake van is is het soms nodig om door middel van een operatie er voor te zorgen dat de schouderkop meer stabiliteit krijgt door het vastzetten van bepaalde banden in de schouder.
Behandeling:
Als je een acute schouderluxatie hebt is het belangrijk dat de schouderkop eerst teruggeplaatst wordt op zijn oorspronkelijke plaats (reponeren). Afhankelijk van de situatie kan ervoor gekozen worden gebruik te maken van spierverslappende en/of pijnstillende medicatie. Na het terugzetten van de schouder draag je gedurend twee tot vier weken een sling waarna gestart wordt met een revalidatietraject. Tijdens het revalidatietraject is het belangrijk dat de spierkracht en stabiliteit in de schouder vergroot worden om een nieuwe luxatie te voorkomen. Hoe lang de revalidatie precies duurt is vooraf moeilijk te zeggen. Dit is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Fysiotherapie wordt geadviseerd gedurende 4 tot 12 weken bij ongecompliceerde luxaties. Ook bij een chronische instabiliteit kan een oefenprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut uitkomst bieden. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg bieden u professionele begeleiding tijdens uw revalidatie en werken samen met u naar een voorspoedig herstel!