fbpx

Schouderklachten – rotator cuff ruptuur

De diagnose van een rotator cuff ruptuur wordt gesteld door middel van vraaggesprek, onderzoek en eventueel echografisch onderzoek. Of de ruptuur operatief behandeld wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe dan ook een scheur in een van de rotatorcuff spieren leidt uiteindelijk tot een revalidatietraject bij een fysiotherapeut en een hersteltijd van vier tot zes maanden.

Oorzaken:

Een rotator cuff ruptuur wordt veroorzaakt door het (gedeeltelijk) afscheuren van een van de vier spieren rondom de schouder. Het is een veel voorkomende aandoening bij mensen vanaf 60 jaar en wordt veroorzaakt door het natuurlijk verouderingsproces van het lichaam. Ongeveer 25% van de mensen boven de 60 jaar heeft een ruptuur van één van de rotator cuff spieren. Gelukkig heeft zeker tweederde van deze mensen helemaal geen klachten. Risicofactoren voor een rotator cuff ruptuur zijn roken en een hoog cholesterol. Daarnaast speelt een erfelijk-genetische component ook een rol. Ook bij sportieve jongere mensen (30-50 jaar) komt een rotator cuff ruptuur voor. Hier is de oorzaak vaak een blessure tijdens sporten zoals een vorm van krachttraining maar ook sporten waar het risico op vallen groter is. Denk hierbij aan mountainbiken of snowboarden.

Symptomen:

Bij een een scheurtje in een van de rotator cuff spieren zijn de volgende symptomen vaak aanwezig: pijn, verlies van kracht en een beperking in het bewegen van de schouder/ arm. Vaak het omhoog heffen is niet goed mogelijk.

PASTA laesie:

PASTA staat voor Partial Articular Supraspinatus Tendon Avulsion. Wanneer er sprake is van een PASTA laesie is de pees van de supraspinatus pees niet helemaal gescheurd maar is alleen de onderlaag los gekomen van het bot. Deze blessure komt bijna alleen maar voor op jongere leeftijd als gevolg van een flink ongeluk. Deze variant is minder goed te onderzoeken en kan vaak alleen bevestigd worden door middel van een MRI.

Beloop:

Wanneer gekozen wordt niet te opereren volgt een revalidatietraject bij de fysiotherapeut. Het zal dan gemiddeld vier maanden duren tot de functie en kracht weer redelijk hersteld zijn. De totale revalidatie is best lang, volledig herstel wordt vaak pas bereikt na 5 tot 6 maanden.Volledig peesherstel vergt zeker 12 weken. Tot die tijd is het noodzakelijk om grote krachtinspanningen te vermijden.

Diagnose:

De diagnose voor een rotator cuff ruptuur wordt gesteld aan de hand van een vraaggesprek in combinatie met typische verschijnselen en lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut voert een aantal specifieke testen uit om te bepalen of er sprake is van een ruptuur en welke spier er is aangedaan. Naast deze tests kan echografie helpen bij het stellen van een diagnose. Ons lichaam is naarmate we ouder worden onderhevig aan slijtage. Het is normaal vanaf een bepaalde leeftijd soms scheurtjes te zien in peesweefsel. Daarom moeten we voorzichtig blijven in wat voor stempel we op sommige klachten plakken.

Behandeling:

Een afgescheurde pees zal niet uit zichzelf weer genezen maar wordt ook niet altijd gelijk geopereerd. Welke behandelmethode gekozen wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Vaak kunnen er met fysiotherapie al goede stappen gemaakt worden in het herstel. Het doel van fysiotherapie zal zijn om de kracht van omliggende spieren te verbeteren en pijnklachten te verminderen met behulp van mobilisaties en oefentherapie. Soms wordt dit gedaan in combinatie met pijnstilling (NSAID’s). Mocht er wel gekozen worden voor een operatie zal de afgescheurde pees (zo dicht mogelijk) bij zijn oorspronkelijke plek worden teruggeplaatst. Daarna zal de fysiotherapeut in de eerste fase zorgen voor een toename van beweeglijkheid, langzaam zal er ook gewerkt worden om de kracht weer te herstellen.

Conclusie:

Een scheur in een van de rotator cuff komt vaker voor bij mensen die een sport beoefenen waar de kans op een blessure groter is. Denk aan vallen of grote piek belasting. Maar er kan ook sprake zijn van een natuurlijk proces. Vanaf de leeftijd van 60 jaar zien we dat de kwaliteit van peesweefsel afneemt waardoor er sneller blessures kunnen ontstaan. Echografie kan helpen in het maken van een juiste diagnose met name wanneer er sprake is van een flinke val of wanneer er grote kracht op de pees komen door middel van piekbelasting. De revalidatie zal altijd bestaan uit het geleidelijk vergroten van de beweeglijkheid en het weer langzaam trainen van kracht.

Afspraak maken

Andere blogs in deze categorie

Deltoideus tendinopathie

Een deltoideus tendinopathie ontstaat door vermindering in kwaliteit van het peesweefsel. Dit kan ontstaan door over- of onderbelasting en komt voor bij zowel jongere mensen als ouderen. Vaak gaat een tendinopathie gepaard met stijfheid en pijn in de schouder....

Subacromiaal pijnsyndroom – SAPS

Klachten treden op bij het heffen of naar binnen/buiten draaien van de arm en het liggen op de schouder. Een subacromiaal pijnsyndroom kan tot wel zes maanden duren. Fysiotherapie kan de klachten verminderen door middel van gericht advies fysieke behandeling....

Schouderluxatie – uit de kom

Een schouderluxatie wordt meestal veroorzaakt door een harde val en gaat vaak gepaard met pijn en niet meer kunnen bewegen. De diagnose schouderluxatie kan worden gesteld met behulp van röntgenonderzoek. Wanneer de schouderkop uit de kom is, is het belangrijk dat deze...

Frozen shoulder – capsulitis adhesiva

Het kan 1 tot wel 3 jaar duren tot een frozen shoulder verdwijnt. In deze periode doorloopt de patiënt drie fases namelijk de freezing fase, frozen fase en thawing fase met alle drie eigen kenmerken. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg zijn in staat een frozen...

AC instabiliteit

Een harde klap kan ervoor zorgen dat het AC ligament opgerekt wordt of zelfs kapot gaat. We spreken dan van een AC luxatie. Letsel aan het AC ligament komt voornamelijk voor bij jonge fanatieke sporters of ouderen na een val. Tossy 1 (oprekking van het ligament) Tossy...
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze laatste blogs!

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt vanaf nu maandelijks onze nieuwsbrief.