Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij een rotator cuff ruptuur.

De diagnose van een rotator cuff ruptuur wordt gesteld door middel van vraaggesprek, onderzoek en eventueel echografisch onderzoek. Of de ruptuur operatief behandeld wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe dan ook een scheur in een van de rotatorcuff spieren leidt uiteindelijk tot een revalidatietraject bij een fysiotherapeut en een hersteltijd van vier tot zes maanden.

Een rotator cuff ruptuur wordt veroorzaakt door het (gedeeltelijk) afscheuren van een van de vier spieren rondom de schouder. Het is een veel voorkomende aandoening bij mensen vanaf 60 jaar en wordt veroorzaakt door het natuurlijk verouderingsproces van het lichaam. Ongeveer 25% van de mensen boven de 60 jaar heeft een ruptuur van één van de rotator cuff spieren. Gelukkig heeft zeker tweederde van deze mensen helemaal geen klachten. Risicofactoren voor een rotator cuff ruptuur zijn roken en een hoog cholesterol. Daarnaast speelt een erfelijk-genetische component ook een rol. Ook bij sportieve jongere mensen (30-50 jaar) komt een rotator cuff ruptuur voor. Hier is de oorzaak vaak een blessure tijdens sporten zoals een vorm van krachttraining maar ook sporten waar het risico op vallen groter is. Denk hierbij aan mountainbiken of snowboarden.

Fysio Fitaal fysiotherapie bij een rotator cuff ruptuur in Tilburg
Symptomen:

Bij een een scheurtje in een van de rotator cuff spieren zijn de volgende symptomen vaak aanwezig: pijn, verlies van kracht en een beperking in het bewegen van de schouder/ arm. Vaak het omhoog heffen is niet goed mogelijk.

PASTA laesie:

PASTA staat voor Partial Articular Supraspinatus Tendon Avulsion. Wanneer er sprake is van een PASTA laesie is de pees van de supraspinatus niet helemaal gescheurd maar is alleen de onderlaag los gekomen van het bot. Deze blessure komt bijna alleen maar voor op jongere leeftijd als gevolg van een flink ongeluk. Deze variant is minder goed te onderzoeken en kan vaak alleen bevestigd worden door middel van een MRI.

Beloop:

Wanneer gekozen wordt niet te opereren volgt een revalidatietraject bij de fysiotherapeut. Het zal dan gemiddeld vier maanden duren tot de functie en kracht weer redelijk hersteld zijn. De totale revalidatie is best lang, volledig herstel van functie wordt vaak pas bereikt na 5 tot 6 maanden. Volledig peesherstel vergt zeker 12 weken. Tot die tijd is het noodzakelijk om grote krachtinspanningen te vermijden.

Diagnose:

De diagnose voor een rotator cuff ruptuur wordt gesteld aan de hand van een vraaggesprek in combinatie met typische verschijnselen en lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut voert een aantal specifieke testen uit om te bepalen of er sprake is van een ruptuur en welke spier er is aangedaan. Naast deze tests kan echografie helpen bij het stellen van een diagnose. Ons lichaam is naarmate we ouder worden onderhevig aan slijtage. Het is normaal vanaf een bepaalde leeftijd soms scheurtjes te zien in peesweefsel. Daarom moeten we voorzichtig blijven in wat voor stempel we op sommige klachten plakken.

Fysiotherapie bij een rotator cuff ruptuur Fysio Fitaal Tilburg
Behandeling:

Een afgescheurde pees zal niet uit zichzelf weer genezen maar wordt ook niet altijd gelijk geopereerd. Welke behandelmethode gekozen wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Vaak kunnen er met fysiotherapie al goede stappen gemaakt worden in het herstel. Het doel van fysiotherapie zal zijn om de kracht van omliggende spieren te verbeteren en pijnklachten te verminderen met behulp van mobilisaties en oefentherapie. Soms wordt dit gedaan in combinatie met pijnstilling (NSAID’s). Mocht er wel gekozen worden voor een operatie zal de afgescheurde pees (zo dicht mogelijk) bij zijn oorspronkelijke plek worden teruggeplaatst. Daarna zal de fysiotherapeut in de eerste fase zorgen voor een toename van beweeglijkheid, langzaam zal er ook gewerkt worden om de kracht weer te herstellen.

Conclusie:

Een scheur in een van de rotator cuff komt vaker voor bij mensen die een sport beoefenen waar de kans op een blessure groter is. Denk aan vallen of grote piekbelasting. Maar er kan ook sprake zijn van een natuurlijk proces. Vanaf de leeftijd van 60 jaar zien we dat de kwaliteit van peesweefsel afneemt waardoor er sneller blessures kunnen ontstaan. Echografie kan helpen in het maken van een juiste diagnose met name wanneer er sprake is van een flinke val of wanneer er grote kracht op de pees komen door middel van piekbelasting. De revalidatie zal altijd bestaan uit het geleidelijk vergroten van de beweeglijkheid en het weer langzaam trainen van kracht.

Afspraak maken

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.