fbpx

Schouderklachten

Afspraak maken?

Hoe ontstaan schouderklachten?

Schouderklachten komen regelmatig voor. Soms zijn schouderklachten ook een terugkerende blessure. Mogelijke oorzaken van schouderpijn zijn zwaar fysiek werk of sport. De klachten worden vaak uitgelokt door de arm omhoog te bewegen. Het kan zo zijn dat er sprake is van uitstraling richting de bovenarm of naar de schouderbladen toe. Slapen op de geblesseerde schouder is vaak lastig. Vooral in de eerste periode na het ontstaan van schouderpijn is het lastig om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Boodschappen doen, zwaar tillen of sporten waar je veel gebruik maakt van je armen is vaak moeilijk en pijnlijk.

We kunnen schouderklachten vaak in 3 typen onderverdelen:

  1. Onder het dak van het schouderblad kunnen bepaalde anatomische structuren geïrriteerd raken. Dit voel je meestal wanneer je de arm zijwaarts omhoog beweegt. Je moet hier denken aan een slijmbeursontsteking of een peesontsteking van een van de schouderspieren. Maar ook klachten als gevolg van een val of veroudering van peesweefsel.
  2. Klachten die te maken hebben met structuren tussen de kop en kom van de schouder. Een van de meest bekende klachten is bijvoorbeeld een frozen shoulder of artrose van het schoudergewricht.
  3. Ook is het mogelijk dat er sprake is van schouderpijn als gevolg van nekklachten. Soms is het zo dat klachten die je voelt in de schouder een andere oorzaak hebben. Meestal is dan een zenuw van de nek verantwoordelijk voor deze pijn. Andere kleine gewrichtjes rondom de schouder kunnen ook de oorzaak zijn van schouderklachten. Het gewricht met het sleutelbeen of het gewricht met borstbeen kunnen verantwoordelijk zijn voor schouderpijn.

 

Schouderklachten hoe ontstaan ze
Fysiotherapie bij Schouderklachten

Fysiotherapie bij schouderklachten

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van je schouderpijn. Aan de hand van het onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. Blijven bewegen met schouderklachten is erg belangrijk om de bewegelijkheid in de schouder te behouden. Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit: herstellen van de beweeglijkheid door manuele therapie, dry needling, diverse spier technieken en het trainen van de spieren van de bovenrug en schouder door middel van oefentherapie.

Tilburg Fysiotherapie deltoideus

Deltoideus tendinopathie

Schouder, Sportblessures

Een tendinopathie ontstaat door vermindering in kwaliteit van het peesweefsel. Dit kan ontstaan door over- of onderbelasting en komt voor bij zowel jongere mensen als ouderen....

Subacromiaal pijnsyndroom – SAPS

Schouder

Schouderpijn is een veelvoorkomende klacht en onder de werkzame bevolking zelfs de meest voorkomende klacht. Bij een subacromiaal pijnsyndroom is de precieze oorzaak van schouderpijn onbekend....

Schouderluxatie – uit de kom

Schouder

De schouder bestaat onder andere uit een kop en een kom. Doordat de kop groter is dan de kom is het risico op een schouderluxatie (uit de kom gaan van de schouderkop) groter dan bij bijvoorbeeld...

  • 1
  • 2

Contact opnemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze laatste blogs!

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt vanaf nu maandelijks onze nieuwsbrief.