Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij schouderklachten.

Schouderklachten komen regelmatig voor. Soms zijn schouderklachten ook een terugkerende blessure. Mogelijke oorzaken van schouderpijn zijn zwaar fysiek werk of sport. De klachten worden vaak uitgelokt door de arm omhoog te bewegen. Het kan zo zijn dat er sprake is van uitstraling richting de bovenarm of naar de schouderbladen toe. Slapen op de geblesseerde schouder is vaak lastig. Vooral in de eerste periode na het ontstaan van schouderpijn is het lastig om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Boodschappen doen, zwaar tillen of sporten waar je veel gebruik maakt van je armen is vaak moeilijk en pijnlijk.

Het schoudergewricht bestaat uit de humerus(bovemarm bot), scapula(schouderblad) en het clavicula(sleutelbeen). Het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad noemen we het glenohumerale gewricht. Het sleutelbeen met het schouderblad is het acromioclaviculaire gewricht. Een ander gewricht van het schoudergebied is het scapulothoracale gewricht. Dit is het gewricht tussen het schouderblad en de ribben. Deze gewrichten maken het mogelijk dat de schouder in veel verschillende richtingen kan bewegen. In de schouder zitten veel verschillende spieren en pezen. Deze spieren hebben als functie de schouder te bewegen en te stabiliseren tijdens de verschillende dagelijkse bewegingen. Er zijn kleinere spieren die dichter bij het gewricht zitten maar ook grotere spieren die een krachtigere functie hebben. Er wordt anatomisch gezien een onderscheidt gemaakt in een lokaal spiersysteem en een globaal spiersysteem. Functioneel echter hebben ze grotendeels dezelfde functie. 

 

Trochantor major syndroom
Fysiotherapie bij Schouderklachten
Oorzaken schouderklachten

We kunnen schouderklachten in 3 typen onderverdelen:

  1. Onder het dak van het schouderblad kunnen bepaalde anatomische structuren geïrriteerd raken. Dit voel je meestal wanneer je de arm zijwaarts omhoog beweegt. Je moet hier denken aan een slijmbeursontsteking of een peesontsteking van een van de schouderspieren. Maar ook klachten als gevolg van een val of veroudering van peesweefsel.
  2. Klachten die te maken hebben met structuren tussen de kop en kom van de schouder. Een van de meest bekende klachten is hierbij is bijvoorbeeld een frozen shoulder of artrose van het schoudergewricht.
  3. Ook is het mogelijk dat er sprake is van schouderpijn als gevolg van nekklachten. Het kan zijn dat klachten die je voelt in de schouder een andere oorzaak hebben. Meestal is dan een zenuw van de nek verantwoordelijk voor deze pijn. Andere kleine gewrichtjes rondom de schouder kunnen ook de oorzaak zijn van schouderklachten. Het gewricht met het sleutelbeen of het gewricht met borstbeen kunnen verantwoordelijk zijn voor schouderpijn.
Fysiotherapie bij schouderklachten

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van je schouderpijn. Aan de hand van het onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. Blijven bewegen met schouderklachten is erg belangrijk om de bewegelijkheid in de schouder te behouden. Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit: herstellen van de beweeglijkheid door manuele therapie, dry needling, diverse spier technieken en het trainen van de spieren van de bovenrug en schouder door middel van oefentherapie.

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.