Enkel klachten

Bij het verzwikken van de enkel worden vaak één of meerdere enkelbanden opgerekt of gescheurd. In Nederland ontstaan de meeste enkelblessures tijdens voetbal, zowel met als zonder contact met een tegenstander. De meest aangedane enkelband bij een verzwikking is het ligamentum talofibulare anterius (ATFL), de voorste enkelband. Dit ligament vangt bij een inversietrauma (het naar binnen kantelen van de voet) als eerste de spanning op. Bij ernstiger letsel kunnen ook andere enkelbanden beschadigd raken, afhankelijk van de mate van belasting tijdens het trauma.

Botbreuken en aanvullende letsels

Bij 5-20% van de enkeltrauma’s die op de eerste hulp belanden, is er sprake van een botbreuk. Tijdens een fysiotherapeutisch onderzoek wordt bij een vermoeden van een breuk gebruik gemaakt van de Ottawa Ankle Rules, een richtlijn om te beoordelen of aanvullende beeldvorming, zoals een röntgenfoto, nodig is.

Een ander mogelijk letsel na een inversietrauma is schade aan de syndesmose, een stevige vezelstructuur die het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula) met elkaar verbindt. De syndesmose speelt een cruciale rol in de stabiliteit van het enkelgewricht. Letsel aan deze structuur komt voor bij 11-18% van de inversietrauma’s en verlengt het herstel aanzienlijk, aangezien het scheen- en kuitbeen bij elkaar moeten blijven voor een stabiele enkel.

Bij enkelbandletsel zonder  botbreuken of syndesmoseletsel, neemt de pijn doorgaans binnen twee tot drie weken aanzienlijk af. Voor sommigen blijven er echter langdurige klachten, zoals instabiliteit. Dit instabiliteitsgevoel waarbij de enkel regelmatig “doorzakt,” komt vaker voor bij mensen die al eerder een enkelblessure hebben gehad. Dit benadrukt het belang van een goed revalidatietraject om nieuwe blessures te voorkomen.

Neem contact opAfspraak maken

Oorzaak

Enkelblessures behoren tot de meest voorkomende letsels en kunnen grofweg worden ingedeeld in acute enkel klachten en langdurige enkelklachten. De enkel is een complex gewricht dat dagelijks wordt belast door activiteiten zoals lopen, rennen en springen, waardoor het gevoelig is voor blessures.

Acute oorzaken, zoals een verstuiking of verzwikking ontstaan vaak door een plotselinge kanteling van de voet tijdens een sprong. Denk hieraan een misstap of tijdens sporten zoals voetbal of hardlopen. Dit kan leiden tot overrekking of scheuring van de enkelbanden wat zwelling, pijn en instabiliteit kan veroorzaken. In ernstigere gevallen kan direct trauma, zoals een val of botsing, resulteren in botbreuken of schade aan pezen en het enkelkapsel.

Chronische oorzaken, zoals overbelasting door herhaalde bewegingen of langdurige belasting, komen vaak voor bij sporters en mensen met fysieke beroepen. Dit kan leiden tot peesontstekingen, irritatie van het kapsel of kraakbeenschade. Bovendien kan enkelinstabiliteit na eerdere blessures zorgen voor een verhoogd risico op herhaalde letsels, zelfs tijdens alledaagse activiteiten. Het begrijpen van de oorzaak is essentieel voor een effectieve behandeling en herstel.

Inhoudsopgave

Veel voorkomende Enkel klachten

Inversie trauma

Bij een inversie trauma verzwik je als het ware de enkel.

Lees meer >

Achillespees ruptuur

Een volledige scheur van de achillespees ontstaat vaak tijdens explosieve bewegingen waarbij plotseling veel kracht…

Lees meer >

Achillespeesklachten bij hardlopers

Klachten aan de achillespees zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen die actief zijn in sporten…

Lees meer >

Risicofactoren

Verschillende factoren vergroten de kans op enkelblessures:

  • Eerdere blessures: Mensen die al eerder een enkelblessure hebben gehad lopen een grotere kans op herhaling door verminderde stabiliteit of spierkracht.
  • Verkeerd schoeisel: Onstabiele of slecht ondersteunende schoenen kunnen bijdragen aan blessures, vooral bij sporten met veel zijwaartse bewegingen.
  • Harde of ongelijke ondergronden: Lopen of rennen op harde, gladde of oneffen oppervlakken verhoogt het risico op verstuikingen.

Gradaties enkelblessures

  • In de meeste gevallen is er sprake van schade aan de voorste enkelband; het talofibulare ligament anterius;
  • De andere enkelbanden calcaneofibulare ligament en talofibulare posterior zijn aangedaan bij een forsere enkelblessure;
  • In enkele gevallen is er ook sprake van schade van de syndesmoses, dit is een structuur die het kuitbeen met het scheenbeen verbindt.

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen milde, matige en ernstige enkelblessures wanneer er niet sprake is van een breuk.

Graad 1 is alleen een verrekking. De enkel is meestal enkele dagen gevoellig maar hersteld vaak zonder problemen binnen 1 tot maximaal 2 weken.

Graad 2 hier is er sprake van een gedeeltelijke scheur van de enkelbanden. Dit kenmerkt zich met name door forse zwelling en blauwverkleuring binnen enkele dagen.

Graad 3: hier gaat het om een volledige scheur van een of meerdere banden. Het risico op een enkelblessure is hier het grootst. Denk aan een breuk van een van de botdelen of schade aan de syndesmose. Vaak binnen een dag forse zwelling en blauwverkleuring. Lopen zal hier ook moeizaam of zelfs niet mogelijk zijn.

Direct na het oplopen van de enkelblessure is het vaak niet mogelijk om een uitspraak te doen over de ernst. Binnen 3-5 dagen kunnen we hier al beter een uitspraak over doen. De reden is de zwelling en de actualiteit. Door de pijn zijn veel testen niet betrouwbaar. Wanneer er drukpijn is aan de buitenzijde van de enkel samen met een vergrootte schuiflade dan is er voor 90% kans dat het om schade gaat aan de enkelband(en). Wil jij effectieve enkelblessure fysio in Tilburg? Maak dan snel een afspraak bij Fysio Fitaal!

Verschillende enkelblessures

Verstuiking/verzwikking

Overrekking of scheuring van de enkelbanden, vaak het ligamentum talofibulare anterius (ATFL). Ernstige scheuring van één of meerdere enkelbanden.

Syndesmosis letsel

Beschadiging van de vezels tussen het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula). Kenmerkend is een pijn boven de enkel, vaak langer herstel dan bij een gewone verstuiking.

Peroneuspees blessures

De peroneuspezen bevinden zich langs de buitenzijde van de enkel en spelen een belangrijke rol bij stabiliteit. Blessures aan deze pezen, zoals een ontsteking, overbelasting of een scheur, komen vaak voor bij mensen met chronische enkelinstabiliteit, herhaalde verzwikkingen of langdurige repetitieve belasting.

Achillespees blessure

De achillespees is de grootste en sterkste pees in het lichaam en verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Achilles tendinopathie ontstaat door overbelasting, vaak bij herhaalde intensieve activiteiten zoals hardlopen of springen. Deze aandoening kan leiden tot pijn, stijfheid en soms zwelling aan de achterkant van de enkel, vooral bij opstartbewegingen of tijdens belasting.

Botbreuken

Breuken zoals van de fibula of tibia, ontstaan vaak door direct trauma of een verkeerde landing na een sprong. Dit type blessure gaat gepaard met hevige pijn, zwelling en het onvermogen om gewicht op het aangedane been te dragen. In sommige gevallen is er sprake van een zichtbare misvorming.

Kraakbeenschade (osteochondrale letsels)
Kraakbeenschade in het enkelgewricht ontstaat vaak door een verzwikking of zware verstuiking, waarbij het kraakbeen beschadigd raakt. Dit kan leiden tot aanhoudende pijn, zwelling en stijfheid in het gewricht, wat het bewegen beperkt.

Slijmbeursontsteking (bursitis)
Een slijmbeursontsteking rond het enkelgewricht ontstaat door overbelasting of irritatie. Deze blessure komt niet vaak voor en kan om deze reden vaak gemist worden. Echografie is hierin in staat om een correcte diagnose te vormen bij twijfel.

Instabiliteit van de enkel
Chronische instabiliteit ontstaat vaak na fors enkelletsel. Symptomen zijn het regelmatig zwikken van de enkel, zwelling en een onzeker gevoel bij bewegen. Een goede revalidatie is essentieel om de stabiliteit en functie van de enkel te herstellen.

Anatomie en functie van het enkelgewricht

Een gewricht is een plaats in het lichaam waar meerdere botdelen samenkomen. In de enkel is dit het tibia(bovenbeen) met het fibula(kuitbeen)en de talus(sprongbeen). We noemen dit gewricht ook wel het bovenste spronggewricht. Tussen deze botdelen bevindt zich kraakbeen wat een heel glad oppervlak heeft zodat het soepel kan bewegen. Om het enkelgewricht goed te kunnen sturen bevinden zich verschillende soorten banden in en rondom de enkel. Aan de binnen en buitenkant bevinden zich ligamenten die voor de passieve stabiliteit zorgen. Banden, botten, kapsels en de stand van gewrichten zorgen voor passieve stabiliteit je hebt hier geen controle over. Actieve stabiliteit wordt aangestuurd door spieren en pezen. Hier heb je dus wel controle over. De actieve en passieve stabiliteit samen bepalen hoe sterk een gewricht is. Na een diagnose van een enkelblessure is het essentieel om de juiste fysio te krijgen in Tilburg.

Operatief ingrijpen of conservatief behandelen

  • Een enkelblessure wordt in veruit de meeste gevallen niet geopereerd;
  • Soms wanneer er sprake is van aanhoudende instabiliteit kan een operatie oplossing bieden;
  • In enkele gevallen is er sprake van een complexe breuk die hersteld moet worden.

Bij mensen die in hoge mate actief zijn en die graag een sport willen beoefenen waar je moet springen, draaien of kappen met chronische instabiliteit kan een operatie in de meeste gevallen een meerwaarde zijn. Er moet dan wel duidelijk zijn wat de reden is voor deze aanhoudende enkelblessure.

Enkelblessure fysio in Tilburg Fysio Fitaal

Een forse enkelblessure kan vervelend zijn, zeker na operatie. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van sportrevalidatie. Door de combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor sport ben je bij ons aan het juiste adres. Maak snel een afspraak voor een effectieve enkelblessure fysio in Tilburg!

De verschillende fases in onze enkelblessure fysio

Een succesvolle enkelblessure fysiotherapie in Tilburg bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle is noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen. Zowel na een operatieve ingreep als bij een conservatief beleid.

Na een enkelblessure waar er schade is aan weefsel, in dit geval de enkelbanden of andere structuren van de enkel, vinden er verschillende fases van weefselherstel plaats. Direct na het ontstaan start de ontstekingsfase. Hierbij gaat het lichaam aan de slag om in het aangedane gebied beschadigd weefsel op te ruimen en ruimte te maken voor nieuw. Deze fase kenmerkt zich door pijn, zwelling, blauw verkleuring, warmte en onvermogen tot belasten. In deze fase is het van belang om vooral rust te houden. De fysiotherapeut adviseert vooral over het beleid en de verwachtingen van het herstel. Daarnaast kunnen wat oefeningen meegegeven worden om de bewegelijkheid van het enkelgewricht te herstellen.

De ontstekingsfase neemt gemiddeld zo’n 7-9 dagen in beslag en loopt over in de proliferatiefase. In deze fase wordt nieuw bindweefsel aangemaakt. Dit weefsel is nog niet sterk genoeg en mag dus nog niet zwaar belast worden. Tijdens de overgang van ontstekingsfase naar proliferatiefase ga je merken dat klachten als blauwverkleuring, pijn e.d. af zullen nemen. Ook neemt de mogelijkheid om meer te gaan bewegen toe en heb jij stap voor stap steeds minder last van jouw enkelblessure.

In de remodelleringsfase wordt het nieuw aangemaakte bindweefsel zoals de naam al zegt in model gebracht. Zo wordt het collageen weefsel (in de proliferatie aangelegd als type 3) omgevormd naar type 1. Het verschil is dat type 1 collageen weefsel veel sterker is dan type 3 weefsel. Onder druk en trekkrachten die in de remodellering gevraagd worden van de verschillende bindweefselstructuren zorgt het lichaam ervoor dat trekvastigheid van de vezels sterker worden om zo veel mogelijk krachten op te kunnen vangen. Dit maakt dat in deze fase van onze enkelblessure fysiotherapie in Tilburg de belastbaarheid toeneemt maar ook echt opgebouwd moet worden. Dit doen we in verschillende fases van basis kracht naar sportspecifieke training.

Fysieke testen tijdens onze enkelblessure fysio

Er zijn een aantal beschreven testen om inzicht te krijgen in jouw enkelblessure:

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe