Heup klachten

Heupklachten kunnen op iedere leeftijd voorkomen. De oorzaak van pijnklachten van uit de heup kan erg verschillend zijn. Denk aan liesklachten na sporten zoals voetballen of hardlopen of aan slijtage van het heupgewricht. Om uiteindelijk de pijn te kunnen verlichten is het belangrijk om te weten waar de bron van de pijn is gelegen. Soms is niet duidelijk of de pijn vanuit het heupgewricht komt of dat deze door een andere structuur veroorzaakt wordt ergens anders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie.

De heup vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het bekken. Het bovenbeen(femur) vormt samen met de kom van het bekken(acetabulum) het heupgewricht. Tussen deze botdelen zit kraakbeen dat er voor zorgt dat de heup soepel kan bewegen. Het heupgewricht is een kogelgewricht. Dit betekent dat de heup van nature veel bewegingsvrijheid heeft. De heup wordt passief gestabiliseerd door middel van gewrichtsbanden(ligamenten). Het labrum zorgt in de heup voor extra stabiliteit. Het labrum is een grote, kraakbeenachtige ring die de heup goed afsluit. Het labrum van de heup gaat over in het kraakbeen gedeelte van de kom van de heup. In de heup zitten veel verschillende spieren en pezen. Deze spieren hebben als functie de heup te bewegen en te stabiliseren tijdens de verschillende dagelijkse bewegingen. Er zijn kleinere spieren die dichter bij het gewricht zitten maar ook grotere spieren die een krachtigere functie hebben. Er wordt anatomisch gezien een onderscheidt gemaakt in een lokaal spiersysteem en een globaal spiersysteem.

Neem contact opAfspraak maken

Oorzaak

Vaak zien we klachten aan de heup als gevolg van te veel belasting tijdens sport. Liesklachten bij sporters is hier een goed voorbeeld van. Vaak gaat het om een spier- peesblessure van een van de spieren die aanhechten in de lies. Minder vaak gaat het om een scheurtje in de spieren dit gebeurd vaak tijdens een explosieve beweging en is direct merkbaar. Lees hier verder over liesklachten.

Heupartrose is in de meeste gevallen leeftijdsgebonden en komt het meest voor bij mensen ouder dan vijftig jaar. De klachten bestaan vaak uit stijfheid en kenmerkt zich meestal met een diepe pijn in de lies. Soms is er ook sprake van bilpijn. De diagnose heupartrose wordt gemaakt door een arts. Hierbij wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken hoe de conditie is van het kraakbeen in de heup. Lees hier verder over heup artrose.

Een slijmbeurs ontsteking van de heup is ook een veelvoorkomende oorzaak van heupklachten. Bij een slijmbeurs ontsteking in de heup merk je dat er sprake is van pijn aan de buitenzijde van de heup. Erop liggen is lastig en geeft vaak direct klachten. De pijn kan soms uitstralen naar de bil of zelfs naar de lage rug. Een typisch kenmerk van een slijmbeurs ontsteking in de heup is nachtelijke pijn.

Het labrum kan net als de meniscus in de knie geblesseerd of beschadigd raken. Dit geeft ook vaak liespijn en wordt omschreven als een diepe pijn in de heup.

Inhoudsopgave

Veel voorkomende Heup klachten

Iliotibiale band syndroom

In de meeste gevallen zorgt irritatie van de iliotibiale band voor pijn aan de zijkant…

Lees meer >

FAI Impingement

Bij een FAI impingement functioneert het heupgewricht niet zoals het hoort doordat de hals van…

Lees meer >

Piriformis syndroom

Het piriformis syndroom komt voor bij sporters in de heup-bil regio

Lees meer >

Heup Artrose

Tijdens veroudering of beschadiging neemt de kwaliteit van het bindweefsel af. Wanneer we ouder worden…

Lees meer >

Risicofactoren

Risicofactoren

Gradaties spierblessure

Gradaties spierblessure

De verschillende type x-blessures

De verschillende type x-blessures

Anatomie van x

Anatomie van x

Fysiotherapie en heupklachten

Bij heupklachten is het belangrijk dat er ook onderzoek wordt gedaan van de lage rug samen met het bekken en de knie. De oorzaak van pijn in de heup kan mogelijk ergens anders vandaan komen. Tijdens het onderzoek wordt er gezocht naar de oorzaak van je heupklachten. Aan de hand van het onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. We vinden het erg belangrijk dat je begrijpt hoe mogelijke klachten ontstaan en waar je rekening mee kan houden om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten!

Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit het vergroten van de beweeglijkheid van de heup door manuele therapie, dry needling, diverse spier technieken en het trainen van de spieren van de heup en lage rug door middel van oefentherapie.

Verschillende fases behandeling

Verschillende fases behandeling

Fysieke testen

Fysieke testen

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe