Menu

Voetklachten

Heb je last van voetpijn, hielpijn of andere voetklachten? Fysio Fitaal is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met allerlei soorten voetklachten. Lees meer over hoe wij je kunnen helpen om van je klachten af te komen, of het nu gaat om bijvoorbeeld voorvoetklachten, artrose in de grote teen, of een overbelaste voet. Met onze specialiste aanpak helpen we jou op weg naar herstel.

Afspraak maken

Oorzaak

Voetklachten ontstaan vaak door een combinatie van verschillende factoren. Een toegenomen belasting, overbelasting bij sporten of wandelen, afname van spierfunctie of standsveranderingen in de voetstructuur kunnen allemaal bijdragen. Ook schoeisel speelt hierin een belangrijke rol. Langdurig op harde ondergrond lopen, te weinig demping of juist te smalle schoenen kunnen de klachten verergeren.

Inhoudsopgave

Veel voorkomende Voetklachten

Hielspoorklachten fasciitis plantaris

Deze peesplaat begint aan de hak en loopt naar de tenen via de onderzijde van…

Lees meer >

Risicofactoren

  • Langdurig staand of lopend werk

  • Slecht passend of te stijf schoeisel

  • Hiel- of voetproblemen in het verleden

  • Sporten met veel impact, zoals hardlopen of springen

  • Verlies van mobiliteit en spierkracht bij het ouder worden

Hielspoor

Echografie bij voetklachten

Bij twijfel over de aard van het letsel kan echografie een waardevolle toevoeging zijn. We gebruiken echografie om spier- en peesstructuren nauwkeurig in beeld te brengen. Zo kunnen we onderscheid maken tussen bijvoorbeeld fasciitis, vetkamerschade of een hielspoor. Het helpt om een duidelijke diagnose te stellen en het juiste behandelpad te kiezen.

Soorten voetklachten

Fasciitis plantaris (hielpijn)

Een veelvoorkomende oorzaak van hielpijn. De peesplaat (fascia plantaris) onder de voet raakt geïrriteerd of overbelast. Vaak voel je pijn bij de eerste stappen in de ochtend of na lang zitten.

Hielspoor

Een verkalking op de aanhechting van de peesplaat aan het hielbot. Gaat vaak samen met fasciitis plantaris, maar is niet altijd pijnlijk. De botvorming is zichtbaar op beeldvorming, maar is niet altijd de oorzaak van de klachten.

Fat pad syndroom

Vermindering of verplaatsing van het vetkussen onder de hiel, wat leidt tot een gevoel van een “scherpe hak” bij het lopen, vooral op harde ondergrond.

Andere voetproblemen

  • Morton neuroom: Zenuwirritatie tussen de tenen, vaak tussen de 3e en 4e teen.

  • Hallux valgus: Standsverandering van de grote teen, vaak met een pijnlijke knobbel aan de zijkant.

  • Artrose grote teen (Hallux rigidus): Stijfheid en pijn in het grote teengewricht.

  • Voorvoetklachten: Zoals metatarsalgie of overbelasting van de middenvoetsbeentjes.

Anatomie van de voet

Hiel

Bestaat voornamelijk uit het hielbeen (calcaneus), dat samen met het vetkussen (fat pad) onder de hiel zorgt voor schokabsorptie bij elke stap. Hier hecht ook de fascia plantaris aan, een belangrijke peesplaat die onder de voet doorloopt.

Middenvoet

De middenvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeentjes (ossa metatarsalia) en de voetwortelbeenderen: os naviculare, os cuboideum en drie ossa cuneiformia. Deze structuren vormen samen de voetboog die essentieel is voor schokdemping, stabiliteit en het verdelen van druk tijdens staan en lopen. Verlies van stevigheid of mobiliteit in de middenvoet kan leiden tot overbelasting en pijnklachten elders in de voet.

Voorvoet

De voorvoet bestaat uit de kopjes van de vijf middenvoetsbeentjes en de bijbehorende tenen (phalangen). Dit deel van de voet speelt een cruciale rol in de afzetfase tijdens het lopen, waarbij het lichaamsgewicht over de grote teen (hallux) wordt overgedragen. Belangrijke structuren zijn onder andere:

  • Het MTP-gewricht van de grote teen, dat vaak aangedaan is bij artrose (hallux rigidus).

  • De sesambeentjes onder de grote teen, die fungeren als katrollen voor de buigpezen.

  • De zenuwen, die tussen de tenen door lopen en geïrriteerd kunnen raken bij o.a. Morton neuroom.

Een goede samenwerking van botstructuren, pezen en spieren in dit gebied is essentieel voor balans, krachtontwikkeling en het voorkomen van overbelasting.

Fysiotherapie bij voetklachten

Bij Fysio Fitaal geloven we niet in standaardoplossingen. Iedere voet is uniek – en dat vraagt om een persoonlijke aanpak. We starten daarom altijd met een uitgebreide intake en lichamelijk onderzoek, waarbij we indien nodig gebruik maken van echografie om een duidelijke diagnose te stellen. De behandeling is gericht op het herstellen van functie, het verminderen van pijn en het voorkomen van terugkerende klachten. Oefentherapie speelt hierbij een centrale rol; we verbeteren spierkracht, mobiliteit en controle van de voet en omliggende structuren, zoals de kuit en heup, zodat de belasting op de voet beter verdeeld wordt. Daarnaast geven we gerichte uitleg en advies over factoren die de klacht in stand kunnen houden, zoals schoeisel, looppatroon of sportbelasting. Indien nodig passen we manuele technieken toe, zoals mobilisaties of dry needling bij spierspanning of bewegingsbeperking. Bij langdurige peesklachten kunnen we ook percutane elektrolyse inzetten. In sommige gevallen analyseren we het looppatroon of de houding, om subtiele afwijkingen die klachten veroorzaken op te sporen en bij te sturen. Ook kunnen we in overleg met een voetspecialist tijdelijke inlegzolen of taping inzetten om de druk lokaal te verlagen. Zo bouwen we samen doelgericht aan een duurzaam herstel.

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe