Schouderklachten
Schouderklachten komen regelmatig voor. Soms zijn schouderklachten ook een terugkerende blessure. Mogelijke oorzaken van schouderpijn zijn zwaar fysiek werk of sport. De klachten worden vaak uitgelokt door de arm omhoog te bewegen. Het kan zo zijn dat er sprake is van uitstraling richting de bovenarm of naar de schouderbladen toe. Slapen op de geblesseerde schouder is vaak lastig. Vooral in de eerste periode na het ontstaan van schouderpijn is het lastig om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Boodschappen doen, zwaar tillen of sporten waar je veel gebruik maakt van je armen is vaak moeilijk en pijnlijk.

Oorzaak
We kunnen schouderklachten in 3 typen onderverdelen:
- Onder het dak van het schouderblad kunnen bepaalde anatomische structuren geïrriteerd raken. Dit voel je meestal wanneer je de arm zijwaarts omhoog beweegt. Je moet hier denken aan een slijmbeursontsteking of een peesontsteking van een van de schouderspieren. Maar ook klachten als gevolg van een val of veroudering van peesweefsel.
- Klachten die te maken hebben met structuren tussen de kop en kom van de schouder. Een van de meest bekende klachten is hierbij is bijvoorbeeld een frozen shoulder of artrose van het schoudergewricht.
- Ook is het mogelijk dat er sprake is van schouderpijn als gevolg van nekklachten. Het kan zijn dat klachten die je voelt in de schouder een andere oorzaak hebben. Meestal is dan een zenuw van de nek verantwoordelijk voor deze pijn. Andere kleine gewrichtjes rondom de schouder kunnen ook de oorzaak zijn van schouderklachten. Het gewricht met het sleutelbeen of het gewricht met borstbeen kunnen verantwoordelijk zijn voor schouderpijn.
Veel voorkomende Schouderklachten

Bicepspees ruptuur
Het scheuren van de bicepspees gebeurt meestal terwijl de biceps een te grote plotselinge kracht…

Ac instabiliteit
Pijn bij het bewegen van de schouder. Er kan eventueel lichte zwelling te zien zijn…

Subacrominiaal pijnsyndroom (SAPS)
Klachten treden op bij het heffen of naar binnen/buiten draaien van de arm en het…

Schouderluxatie (uit de kom)
Een schouderluxatie wordt meestal veroorzaakt door een harde val en gaat vaak gepaard met pijn…

Rotator cuff ruptuur
Een rotator cuff ruptuur is een scheur in een van de pezen die het schoudergewricht…

Frozen shoulder
Frozen shoulder, ook wel bevroren schouder of adhesive capsulitis genoemd, is een aandoening aan de…

Deltoideus tendinopathie
Een deltoideus tendinopathie ontstaat door vermindering in kwaliteit van het peesweefsel.
Risicofactoren
Risicofactoren
Gradaties spierblessure
Gradaties spierblessure
De verschillende type x-blessures
De verschillende type x-blessures
Anatomie en functie van de schouder
Het schoudergewricht bestaat uit de humerus(bovemarm bot), scapula(schouderblad) en het clavicula(sleutelbeen). Het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad noemen we het glenohumerale gewricht. Het sleutelbeen met het schouderblad is het acromioclaviculaire gewricht. Een ander gewricht van het schoudergebied is het scapulothoracale gewricht. Dit is het gewricht tussen het schouderblad en de ribben. Deze gewrichten maken het mogelijk dat de schouder in veel verschillende richtingen kan bewegen. In de schouder zitten veel verschillende spieren en pezen. Deze spieren hebben als functie de schouder te bewegen en te stabiliseren tijdens de verschillende dagelijkse bewegingen. Er zijn kleinere spieren die dichter bij het gewricht zitten maar ook grotere spieren die een krachtigere functie hebben. Er wordt anatomisch gezien een onderscheidt gemaakt in een lokaal spiersysteem en een globaal spiersysteem. Functioneel echter hebben ze grotendeels dezelfde functie. Bij een niet beperkte schouder is het glenohumerale kapsel, het kapsel rond het glenohumeraal gewricht is rekbaar, lang en beperkt het de normale bewegingsuitslag van de schouder niet. De functie van dit kapsel is om stevigheid te bieden in de schouder. Bij een frozen shoulder wordt het kapsel van het glenohumerale gewricht strakker door een ontstekingsreactie. Hierdoor wordt de bewegelijk van de schouder beperkt. Ook kan er een afname zijn van synoviaal vocht in het gewricht. Dit synoviale vocht, ook wel gewrichtsvloeistof genoemd, zorgt dat gewrichtsvlakken soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar door wrijving te minimaliseren.
Fysiotherapie bij schouderklachten
Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van je schouderpijn. Aan de hand van het onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. Blijven bewegen met schouderklachten is erg belangrijk om de bewegelijkheid in de schouder te behouden. Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit: herstellen van de beweeglijkheid door manuele therapie, dry needling, diverse spier technieken en het trainen van de spieren van de bovenrug en schouder door middel van oefentherapie.
De verschillende type x-blessures
De verschillende type x-blessures
Fysieke testen
Fysieke testen
Een afspraak maken bij FysioFitaal
We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
