Menu

Schouderklachten

Heb je last van schouderklachten en zoek je een snelle, sportgerichte aanpak in Tilburg? Onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten combineren jarenlange ervaring met echografisch onderzoek om de oorzaak van jouw schouderpijn snel en effectief in kaart te brengen. Of je nu een fanatieke sporter bent of juist langdurig last hebt bij dagelijkse bewegingen – wij helpen je met een doelgericht behandelplan terug naar pijnvrij bewegen.

Afspraak maken
Schouderpijn Tilburg

Oorzaak

De schouder is een gewricht met erg veel bewegelijkheid van nature. Juist door deze grote bewegingsvrijheid is het gewricht gevoelig voor overbelasting, instabiliteit of letsel. Spieren, pezen en het kapsel van de schouder moeten goed functioneren om krachten over te kunnen dragen. Schouderklachten bij sporters ontstaan vaak door herhaalde, krachtige bewegingen of piekbelasting, bijvoorbeeld tijdens krachttraining, vechtsport of balsporten zoals handbal, volleybal of tennis.

Ook een val op de schouder kan natuurlijk voor klachten zorgen, we noemen dit dan traumatische schouderklachten. Sporters die werken met hoge gewichten, explosieve armbewegingen of herhaalde schouderrotaties lopen extra risico op overbelasting of zelfs structurele schade.

Veelvoorkomende oorzaken van sportgerelateerde schouderklachten is irritatie van de pezen,  zoals bij de rotator cuff, instabiliteitsklachten of (sub)luxaties. Andere klachten die wij met regelmaat in de praktijk zien zijn onder andere: SLAP-laesies, bursitis (slijmbeursontsteking) en verkalkingen in de pezen (calcificaties). Bij Fysio Fitaal in Tilburg richten we ons op een grondige analyse van zowel de klacht als het onderliggende bewegingsprobleem. Zo komen we tot een effectieve en sportgerichte aanpak.

Inhoudsopgave

Veel voorkomende Schouderklachten

Musculus Pectoralis Minor (de kleine borstspier)

Symptomen die optreden bij klachten aan de musculus pectoralis minor zijn pijn in de borst…

Lees meer >

Bicepspees ruptuur

Het scheuren van de bicepspees gebeurt meestal terwijl de biceps een te grote plotselinge kracht…

Lees meer >

Ac instabiliteit

Pijn bij het bewegen van de schouder. Er kan eventueel lichte zwelling te zien zijn…

Lees meer >

Subacrominiaal pijnsyndroom (SAPS)

Klachten treden op bij het heffen of naar binnen/buiten draaien van de arm en het…

Lees meer >

Schouderluxatie (uit de kom)

Een schouderluxatie wordt meestal veroorzaakt door een harde val en gaat vaak gepaard met pijn…

Lees meer >

Rotator cuff ruptuur

Een rotator cuff ruptuur is een scheur in een van de pezen die het schoudergewricht…

Lees meer >

Frozen shoulder

Frozen shoulder, ook wel bevroren schouder of adhesive capsulitis genoemd, is een aandoening aan de…

Lees meer >

Deltoideus tendinopathie

Een deltoideus tendinopathie ontstaat door vermindering in kwaliteit van het peesweefsel.

Lees meer >

Risicofactoren

Veel mensen realiseren zich pas achteraf dat dagelijkse activiteiten, sportgewoontes of werkbelasting bijgedragen hebben aan het ontstaan van schouderklachten. Zo kunnen herhaalde bewegingen boven schouderhoogte of langdurige belasting in één houding voor klachten zorgen. Denk ook aan sporters die regelmatig zware gewichten verplaatsen, zoals bij bankdrukken of mensen die actief zijn in vechtsporten waar explosieve armbewegingen veelvuldig voorkomen. Beroepen met veel herhaalde armbewegingen, zoals schilderen of stukadoren, kunnen op termijn tot klachten leiden. Ook zien we dat mensen met veel eenzijdige belasting — zoals tennissers of werpers — vaker schouderproblemen ontwikkelen.

Door je bewust te worden van deze factoren kun je tijdig ingrijpen of preventieve maatregelen nemen. Onze therapeuten helpen je hierbij met een heldere intake, bewegingsanalyse en — indien nodig — aanvullend echografisch onderzoek.

Echografie bij schouderpijn

Bij Fysio Fitaal in Tilburg maken we gebruik van echografie om snel en betrouwbaar inzicht te krijgen in de oorzaak van jouw schouderklachten. Dit onderzoek is pijnvrij, veilig en zonder wachttijd. Binnen 20 tot 30 minuten heb je duidelijkheid — toegankelijk zonder verwijzing van een arts.

Echografie maakt het mogelijk om structuren zoals pezen, slijmbeurzen, spieraanhechtingen en kalkafzettingen in beeld te brengen. Dankzij dit directe inzicht krijg je gepast advies en kunnen we gericht behandelen of ook aangeven wanneer een ander zorgpad noodzakelijk is.

Zo zorgen we voor een snelle start van je hersteltraject, met duidelijke uitleg en persoonlijk advies. Door de combinatie van sportfysiotherapie en echografie bieden we een uniek totaalpakket voor iedereen met schouderklachten in Tilburg.

Verschillende soorten schouderblessures

Bij Fysio Fitaal zien we dagelijks uiteenlopende schouderklachten. Een van de meest voorkomende klachten is Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS), een verzamelnaam voor pijnklachten aan de buitenzijde van de schouder, vaak bij heffen van de arm. Dit kan samenhangen met peesirritatie, slijmbeursontsteking of verkalking van de pezen, maar zonder duidelijke irritatie van een specifieke structuur. Ook rotator cuff letsel komt vaak voor – variërend van milde irritatie tot een partiële of volledige scheur van de pezen die zorgen voor kracht en stabiliteit in de schouder.

Daarnaast behandelen we regelmatig instabiliteitsklachten, waarbij de schouder te beweeglijk is en makkelijk uit de kom schiet (luxatie of subluxatie). SLAP-laesies (schade aan de kraakbeenring in de schouder) komen vooral voor bij werpsporters en krachtsporters. Tot slot zijn bursitis (ontsteking van de slijmbeurs) en calcificaties (kalkafzetting in pezen) veelvoorkomende diagnoses die gepaard gaan met pijn, stijfheid en functieverlies.

Anatomie en functie van de schouder

Het schoudergewricht bestaat uit de humerus(bovemarm bot), scapula(schouderblad) en het clavicula(sleutelbeen). Het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad noemen we het glenohumerale gewricht. Het sleutelbeen met het schouderblad is het acromioclaviculaire gewricht. Een ander gewricht van het schoudergebied is het scapulothoracale gewricht. Dit is het gewricht tussen het schouderblad en de ribben. Deze gewrichten maken het mogelijk dat de schouder in veel verschillende richtingen kan bewegen. In de schouder zitten veel verschillende spieren en pezen. Deze spieren hebben als functie de schouder te bewegen en te stabiliseren tijdens de verschillende dagelijkse bewegingen. Er zijn kleinere spieren die dichter bij het gewricht zitten maar ook grotere spieren die een krachtigere functie hebben. Er wordt anatomisch gezien een onderscheidt gemaakt in een lokaal spiersysteem en een globaal spiersysteem. Functioneel echter hebben ze grotendeels dezelfde functie. Bij een niet beperkte schouder is het glenohumerale kapsel, het kapsel rond het glenohumeraal gewricht is rekbaar, lang en beperkt het de normale bewegingsuitslag van de schouder niet. De functie van dit kapsel is om stevigheid te bieden in de schouder. Bij een frozen shoulder wordt het kapsel van het glenohumerale gewricht strakker door een ontstekingsreactie. Hierdoor wordt de bewegelijk van de schouder beperkt. Ook kan er een afname zijn van synoviaal vocht in het gewricht. Dit synoviale vocht, ook wel gewrichtsvloeistof genoemd, zorgt dat gewrichtsvlakken soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar door wrijving te minimaliseren.

Fysiotherapie bij schouderklachten

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van je schouderpijn. Aan de hand van het onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. Blijven bewegen met schouderklachten is erg belangrijk om de bewegelijkheid in de schouder te behouden. Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit: herstellen van de beweeglijkheid door manuele therapie, dry needling, diverse spier technieken en het trainen van de spieren van de bovenrug en schouder door middel van oefentherapie.

De verschillende type x-blessures

De verschillende type x-blessures

Fysieke testen

Fysieke testen

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe