Hernia nuclei pulposi

Vaak is er bij een hernia sprake van druk op de zenuw doordat de binnenste ring van de tussenwervelschijf een stukje naar buiten uitsteekt. Vaak voorkomende symptomen bij een hernia zijn uitstraling voorbij de knie, tintelingen en soms een dof gevoel. Uit onderzoek is gebleken dat een conservatief beleid (fysiotherapie) bij een hernia net zo’n goed effect heeft als een operatie.

Een Hernia Nuclei pulposi is latijn voor wat in de volksmond ook wel hernia genoemd wordt. De rug is opgebouwd uit wervelschijven die als een toren op elkaar gestapeld zijn. Tussen deze wervels liggen tussenwervelschijven. Deze schijven worden ook wel discus intervertebralis genoemd. De tussenwervelschijf bestaat uit een binnenste en buitenste ring. De buitenste ring is wat sterker, de binnenste ring bestaat voor 80% uit water. De tussenwervelschijf dient dan ook als een soort schokdemper om krachten op te vangen.

Afspraak maken

Oorzaak

Bij een hernia is er sprake van druk of beknelling van de femoralis- of ischiadicus zenuw. De zenuwen van de wervelkolom lopen als het ware door een tunnel. Vaak is er bij een hernia sprake van druk op de zenuw doordat de binnenste ring van de tussenwervelschijf een stukje naar buiten uitsteekt. Doordat dit stukje van de tussenwervelschijf drukt tegen de zenuw, raakt deze geïrriteerd en treed er een ontstekingsreactie op. Deze ontstekingsreactie zorgt ervoor dat signalen verstoord worden en er klachten ontstaan als uitstraling en tintelingen.

Klachten en symptomen

Vaak voorkomende symptomen bij een hernia nuclei pulposi zijn; uitstraling voorbij de knie, tintelingen en soms een dof gevoel. Ook kan er krachtverlies optreden in het been aan de aangedane kant. Wat een belangrijk kenmerk is bij een hernia is dat er vaak meer beenpijn aanwezig is dan rugpijn. Ook kunnen de klachten verergeren bij hoesten, niezen of persen en kan er in sommige gevallen een verminderde kniepeesreflex aanwezig zijn.

Diagnose en onderzoek

Om de diagnose hernia vast te stellen wordt er vaak een MRI scan gemaakt. Aan de hand van het verhaal van de patiënt is vaak al snel duidelijk of er sprake is van een hernia. Op de MRI scan kan de arts zien wat de ernst van de hernia is en hoe deze behandeld dient te worden. Ook een fysiotherapeut is in staat een hernia vast te stellen. Dit doen de fysiotherapeuten van Fysiofitaal met behulp van duidelijke informatie uit het vraaggesprek en een aantal specifieke testen. Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt besloten of de patiënt verwezen wordt naar de huisarts.

Behandelingen en prognose

Uit onderzoek is gebleken dat een conservatief beleid (fysiotherapie) bij een hernia net zo effect is als een operatie. Er worden daarom veel minder operaties uitgevoerd dan voorheen. Of het nodig is een operatie uit te voeren is van verschillende factoren afhankelijk en wordt bepaald door een specialist. In de meeste gevallen nemen binnen 10 weken de klachten af. In het begin wordt een hernia behandeld met relatieve rust. Na de rustperiode is het belangrijk om aan de hand van oefeningen en training weer kracht en mobiliteit op te bouwen. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal kunnen je helpen bij de revalidatie.

Heb jij last van een hernia, een soort gelijke klachten of andere rugklachten? Maak een afspraak bij een van onze therapeuten en zij helpen je spoedig te herstellen.

Inhoudsopgave

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe