Nekklachten
Nekpijn kan plotseling of langzaam ontstaan. Soms merk je dat bepaalde bewegingen zoals het omkijken niet goed meer gaan of zelfs even niet mogelijk zijn. De pijn is vaak zeurend aanwezig en verergert met bewegen of een bepaalde houding. Soms straalt de pijn uit naar de gehele arm of zelfs de hand. Maar de uitstraling kan ook bestaat uit tintelingen van de arm en een dof gevoel van de hand. Ook is het mogelijk dat er hoofdpijn ontstaat als gevolg van nekklachten.

Oorzaak
Het overgrote gedeelte van nekpijn heeft geen duidelijke oorzaak. Dit wil niet zeggen dat er niets is om te behandelen maar de reden voor de pijn is niet te duiden via bijvoorbeeld een röntgenfoto of MRI. De oorzaak van deze nekklachten bevindt zich vaak in de spieren of gewrichten.
Artrose klachten van de nek komt vaker voor naarmate we ouder worden. We zien met name dat de tussenwervelschijven tekenen van veroudering laat zien. Mogelijk leidt dit tot klachten.
Soms is een nekhernia de oorzaak van de klachten. Vaak gaan ook deze klachten over met de hulp van fysiotherapie. Bij een nekhernia is er sprake van druk op de zenuw die vanuit de nek naar de arm loopt. Over het algemeen is het zo dat de klachten in de arm vaker op de voorgrond staan dan de nekpijn zelf. Je hebt dus meer pijn in je arm dan pijn in de nek. Vaak gaat het hierbij om een scherpe duidelijke pijn die in de arm loopt.
Artrose klachten in de nek komen vaker voor naarmate we ouder worden. We zien met name dat de tussenwervelschijven tekenen van veroudering laten zien. Ook is artrose van het wervelkanaal mogelijk. Dit noemen we een dan stenose. Artrose is niet altijd een reden voor pijnklachten in de nek. Maar wanneer de symptomen overeenkomen met het beeld op een röntgenfoto dan is de oorzaak van de pijn mogelijk wel het gevolg van artrose in de nek.
Veel voorkomende Nekklachten

Cervicale radiculopathie nekpijn (met uitstraling)
Bij een cervicale radiculopathie is er druk op een zenuwwortel in de nek

Aspecifieke Nekklachten
Aspecifieke nekklachten is het tegenovergestelde van specifieke nekpijn
Risicofactoren
Risicofactoren
Gradaties spierblessure
Gradaties spierblessure
De verschillende type
De verschillende type
Anatomie van de nek
De nek wervelkolom bestaat uit verschillende spieren, zenuwen en gewrichten. De nek wervelkolom bestaat uit 7 wervels. Deze wervels worden vaak afgekort als C1 tot en met C7. Wanneer we naar de nek kijken zien we een natuurlijke kromming. De gewrichten in de nek noemen we facetgewrichten. De facet gewrichten in de nek maken maken het mogelijk dat je kan buigen, strekken en draaien in de nek. Tussen al deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven zijn van een zachtere structuur en hebben als functie de wervels onderling soepel te laten bewegen. Naast beweging speelt de tussenwervelschijf ook een belangrijke rol in de stabiliteit en de schokdemping van in de nek. In de nek bevinden zich veel spieren. Deze spieren hebben als functie de wervelkolom te bewegen en te stabiliseren tijdens bewegingen. Er zijn spieren die van wervel naar wervel lopen maar ook spieren die over de gehele wervelkolom lopen. Er wordt anatomisch gezien een onderscheidt gemaakt in een lokaal spiersysteem en een globaal spiersysteem. Uit de verschillende wervels lopen zenuwen die vanuit de nek de arm in gaan. Zenuwen hebben een aansturende functie naar de spieren toe in de arm. Hier gaan prikkels vanuit het brein naar de spieren. Dit maakt bewegen mogelijk. Daarnaast hebben ze ook een sensibele functie. Dit wil zeggen dat informatie zoals pijn, temperatuur, druk en bewegingsprikkels van de arm naar het brein gaan.
Verschillende fases
Verschillende fases
Fysiotherapie en nekpijn
Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar wat de mogelijke factoren zijn die bijdragen aan je nekklachten. Aan de hand van het onderzoek en vraaggesprek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. Blijven bewegen is erg belangrijk om de bewegelijkheid in je nek te behouden. We vinden het erg belangrijk dat je begrijpt hoe de klachten ontstaan en waar je rekening mee kan houden om zo snel mogelijk te kunnen herstellen! Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit het vergroten van de beweeglijkheid van de nek door manuele therapie, verschillende spier technieken en het trainen van de spieren door middel van oefentherapie en fysieke training.
Een afspraak maken bij FysioFitaal
We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
