Knie klachten
Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van je knieklachten. Vooral bij knieklachten is het noodzakelijk dat er een goed beeld wordt geschetst van de klachten. Het vraaggesprek samen met aanvullende orthopedische testen zorgt voor een duidelijke fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. We vinden het erg belangrijk dat je begrijpt hoe mogelijk de klachten ontstaan en waar je rekening mee kan houden om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten!
Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit het vergroten van de beweeglijkheid door middel van manuele therapie, diverse spier technieken en het trainen van de spieren door middel van oefentherapie en krachttraining. Bij sommige knieklachten is een langere revalidatie noodzakelijk, zeker wanneer het doel is om een jouw sport weer met volle overtuiging uit te kunnen voeren.

Oorzaak
Knieklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Bepaalde knieklachten komen vaker voor dan andere. Hieronder een aantal veelvoorkomende klachten aan de knie.
Meniscus klachten: De knie heeft een mediale(binnenste) meniscus en een laterale(buitenste) meniscus. De meniscus ziet eruit als twee half vormige maantjes die op het onderbeen zitten. Wanneer de knie een snelle en krachtige draaibeweging moet maken tijdens sport kan een meniscus blessure ontstaan. Omdat binnenmeniscus vast zit aan het kapsel van de knie raakt deze veel sneller beschadigt. Wanneer de knie in een kwetsbare positie komt is de binnenste meniscus veel minder flexibel en komen er hierdoor veel grotere krachten vrij op de binnenste meniscus. Naast deze acute vorm van meniscus letsel kan de blessure zich ook geleidelijk aan ontwikkelen. Kleine beschadigingen kunnen op de lange termijn ook klachten veroorzaken. Lees hier verder over meniscus klachten.
Voorste kruisbandblessure: Een blessure aan je voorste kruisband(VKB) is een van de meest voorkomende blessures in het kniegewricht. Jaarlijks vinden er ruim 860.000 knieblessures plaats tijdens het sporten in Nederland. Bij een groot gedeelte hiervan gaat het om een blessure aan de voorste kruisband. De VKB is erg belangrijk voor de stabiliteit van je knie tijdens sport. Wanneer je voorste kruisband gescheurd is zien we een afname in de stabiliteit van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Deze blessure treedt meestal zonder een tegenstander in de buurt waar je explosief moet afremmen. Ook bij bewegingen waar je snel moet draaien, kappen of springen loop je een hoger risico dat je geblesseerd raakt aan je voorste kruisband. Om weer terug te kunnen keren op je oude sportniveau is het belangrijk dat je weet wat je opties zijn. Lees hier verder over een voorste kruisbandblessure.
Artrose: ongeveer 600.000 Nederlanders hebben artrose in de knie. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen. Elk jaar krijgen ongeveer 21.000 mannen en 33.000 vrouwen klachten van artrose in het kniegewricht. De kans op artrose neemt toe met de leeftijd. Net zoals grijs haar en rimpels in het lichaam aan de binnenkant ook onderhevig aan slijtage. Een natuurlijk proces en niets om je zorgen over te maken. Komen de klachten echter overeen met het beeld op een röntgenfoto of MRI dan zijn de klachten waarschijnlijk wel toe te schrijven aan artrose. Lees hier verder over knieartrose.
Spier- en pees gerelateerde klachten van de knie: aan de voorkant van de knie loopt de pees van de quadriceps. Deze spier strekt onder andere de knie en zorgt ervoor dat de knieschijf op zijn plaats blijft. Bij overbelasting kan deze pees geïrriteerd raken. De klachten zitten dan meestal net onder de knieschijf en kunnen voor een vervelend gevoel zorgen wanneer je deze spier aanspant. We zien deze klachten het meest bij sporten zoals volleybal en basketbal waar veel gesprongen wordt. Vandaar dat deze klacht ook wel een Jumpers knee genoemd wordt. Symptomen van een Jumpers knee zijn vaak:
- Pijn aan de voorkant van de knie
- Opstart klachten
- Pijn bij traplopen
- Druk onder de knieschijf geeft klachten
Veel voorkomende Knie klachten

Tibiaplateau breuk revalidatie
Persoonlijke begeleiding bij Fysio Fitaal Tilburg Onze fysiotherapeuten bij Fysio Fitaal hebben ruime ervaring met…

Mediale band knie(MCL)
Een blessure aan de binnenband van de knie vraagt om een nauwkeurige diagnostiek en een…

Meniscopexie (meniscushechting)
Als het gaat om de meniscus kennen we twee technieken die gebruikt kunnen worden als…

Letsel aan het posterolaterale complex
Bij een blessure waar de krachten groot genoeg zijn kan er daadwerkelijke schade ontstaan van…

Quadriceps activatie falen
Het niet goed kunnen aanspannen van je bovenbeen(quadriceps) brengt moeilijkheden met zich mee tijdens een…

Cyclops (artrofibrose)
Cyclops ook wel bekend als artrofibrose wordt veroorzaakt door littekenweefsel in de knie vaak na…

Voorste kruisband blessure
Heb je last van een voorste kruisband blessure of wil je meer informatie? Neem gerust…

Traumatische artrose na een knieblessure
Post traumatische artrose is een subtype van artrose en ontstaat na een forse blessure
Risicofactoren knieklachten
Het ontstaan van knieklachten is vaak het gevolg van een combinatie van mechanische, functionele en soms ook anatomische factoren. Inzicht in deze risicofactoren is belangrijk om herhaling te voorkomen en om tijdens revalidatie of training gericht te kunnen bijsturen.
Langdurige of herhaalde belasting zonder voldoende hersteltijd kan leiden tot irritatie van structuren in en rondom de knie, zoals pezen, slijmbeurzen of kraakbeen. Vooral bij een plotselinge toename in trainingsvolume of intensiteit (bijv. hardlopen of squatten) kunnen klachten ontstaan.
Sporten zoals voetbal, basketbal, skiën en hockey brengen een verhoogd risico met zich mee op acute knieletsels door snelle richtingsveranderingen, contactmomenten of verdraaiingen.
Mensen met een voorgeschiedenis van meniscus-, band- of kraakbeenletsel hebben een verhoogd risico op terugkerende klachten of degeneratie in het kniegewricht.
Met het ouder worden neemt de kwaliteit van het kraakbeen af en ontstaan er vaker artrotische veranderingen. Deze zorgen voor stijfheid, verminderde schokdemping en pijnklachten bij belasting.
Onderzoek bij knieklachten
Een goed behandelplan begint met een nauwkeurige diagnose. Bij Fysio Fitaal starten we altijd met een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. We analyseren het bewegingspatroon en voeren specifieke testen uit om vast te stellen welke structuren mogelijk zijn aangedaan. Indien nodig werken we samen met huisartsen, sportartsen of orthopedisch specialisten voor aanvullend onderzoek zoals een MRI.
Bij Fysio Fitaal beschikken we over de mogelijkheid om gebruik te maken van musculoskeletale echografie als onderdeel van ons diagnostisch proces. Echografie is een waardevolle, pijnvrije en directe manier om structuren zoals pezen, spieren, slijmbeurzen, kapsels en in sommige gevallen oppervlakkig kraakbeen of banden in beeld te brengen. Met behulp van deze techniek kunnen we sneller en gerichter bepalen wat de oorzaak is van een klacht en of er sprake is van weefselschade, ontsteking of overbelasting.
Veelvoorkomende knieklachten
Voorste kruisbandletsel (VKB) – Scheur of oprekking van de voorste kruisband, vaak door draaibewegingen.
Achterste kruisbandletsel (AKB) – Meestal door een directe klap op het scheenbeen of bij een val op de gebogen knie.
Meniscusletsel – Scheur of irritatie van de binnenste of buitenste meniscus, vaak bij draaien of buigen.
Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) – Pijnklachten rondom of achter de knieschijf, vaak bij traplopen of langdurig zitten.
Jumpers knee (patella tendinopathie) – Overbelasting van de pees onder de knieschijf, veel bij spring- of krachtsporters.
Runners knee (iliotibiaal frictiesyndroom) – Wrijving aan de buitenzijde van de knie, vooral bij duursporters.
Knie-artrose – Slijtage van het kraakbeen in de knie, leidt tot pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.
Bursitis (slijmbeursontsteking) – Ontsteking van een slijmbeurs rond de knie, vaak veroorzaakt door druk of herhaalde belasting.
MCL- of LCL-letsel – Letsel aan de binnenste (MCL) of buitenste (LCL) knieband door zijwaartse krachten.
Patella luxatie – (Sub)luxatie van de knieschijf, meestal naar buiten toe, vaak bij jonge sporters.
Osgood-Schlatter – Groeigerelateerde overbelasting van de aanhechting van de kniepees bij kinderen/jongeren.
Anatomie van de knie
Een gewricht is een plaats in het lichaam waar twee botdelen samenkomen. Bij de knie is dit het femur(bovenbeen) en het tibia(onderbeen). Tussen deze botdelen bevindt zich kraakbeen wat een heel glad oppervlak heeft zodat het soepel kan bewegen. Om het kniegewricht goed te kunnen sturen bevinden zich verschillende soorten banden in en rondom de knie. Aan de binnen en buitenkant bevinden zich de collaterale banden. Tussen het femur en het tibia zit de binnenste- en buitenste meniscus deze fungeert als een schokdemper tussen deze twee botdelen. In de knie bevindt zich de voorste- en achterste kruisband. De voorste kruisband zorgt voor passieve stabiliteit. Banden, botten, kapsels en de stand van gewrichten zorgen voor passieve stabiliteit je hebt hier geen controle over. Actieve stabiliteit wordt aangestuurd door spieren en pezen. Hier heb je dus wel controle over. De actieve en passieve stabiliteit samen bepalen hoe stabiel een gewricht is.
Veelgestelde vragen bij knieklachten
Hoe weet ik of mijn knieklachten ernstig zijn?
Niet elke kniepijn is ernstig, maar wanneer de pijn aanhoudt, toeneemt, gepaard gaat met zwelling, instabiliteit of slotklachten (de knie kan niet goed strekken of buigen), is het verstandig om een fysiotherapeut of arts te raadplegen. Vroegtijdige beoordeling voorkomt dat klachten verergeren.
Wat is het verschil tussen acute en chronische knieklachten?
Acute knieklachten ontstaan plotseling, vaak na een val, verdraaiing of sportletsel. Denk aan een gescheurde meniscus of kruisband. Chronische klachten ontwikkelen zich geleidelijk, zoals bij artrose, peesproblemen of overbelasting. Beide typen vragen om een andere benadering in behandeling.
Moet ik eerst naar de huisarts voor fysiotherapie aan mijn knie?
Nee, bij Fysio Fitaal kun je direct terecht zonder verwijzing van de huisarts. We voeren een uitgebreide screening en intake uit om de klacht goed in kaart te brengen. Indien nodig verwijzen we alsnog door naar een arts of specialist.
Hoe wordt bepaald wat de oorzaak is van mijn kniepijn?
Tijdens de intake combineren we jouw verhaal (anamnese) met lichamelijk onderzoek, specifieke testen en — indien nodig — echografie. Zo brengen we gericht in kaart welke structuren zijn aangedaan en wat het onderliggende probleem is.
Hoelang duurt het herstel van knieklachten?
De hersteltijd varieert sterk per klacht en persoon. Een milde overbelasting kan binnen enkele weken herstellen, terwijl een kruisbandrevalidatie maanden in beslag neemt. Bij Fysio Fitaal werken we met duidelijke fases, meetmomenten en realistische doelstellingen om het herstel goed te volgen.
Wordt echografie standaard ingezet bij knieklachten?
Bij specifieke klachten — zoals peesirritatie, slijmbeursontsteking of vochtophoping — kan echografie waardevolle aanvullende informatie geven. Dit helpt ons om het behandelplan nog gerichter af te stemmen. Of echografie nodig is, bespreken we tijdens de intake.
Kan ik blijven sporten met knieklachten?
In veel gevallen is aangepast blijven bewegen beter dan volledige rust. We helpen je bepalen wat wél en wat zeker niet verstandig is. Zo blijf je actief zonder je knie verder te overbelasten.
Behandelen jullie ook knieklachten na een operatie?
Ja, we zijn gespecialiseerd in revalidatie na knieoperaties, zoals kruisbandreconstructies, meniscushechtingen en knieprotheses. Met onze uitgebreide faciliteiten en expertise begeleiden we patiënten vanaf dag 1 tot volledige terugkeer in sport of dagelijks functioneren.
Behandeling knieklachten Fysio Fitaal in Tilburg
De behandeling van knieklachten is altijd afhankelijk van de oorzaak, ernst en duur van de klachten. Bij Fysio Fitaal werken we met een persoonlijke en doelgerichte aanpak, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Na een uitgebreide intake en lichamelijk onderzoek stellen we een behandelplan op dat volledig is afgestemd op de individuele situatie.
De behandeling kan bestaan uit een combinatie van:
-
Oefentherapie gericht op het verbeteren van spierkracht, stabiliteit en bewegingscontrole
-
Manuele technieken om de mobiliteit van het kniegewricht of omliggende structuren te verbeteren
-
Loop- en sprongtechniektraining, indien de klacht sportgerelateerd is
-
Echografie als aanvullend en evaluatief middel om de belastbaarheid van structuren zoals pezen, slijmbeurzen of gewrichtsbanden in beeld te brengen
-
Data-gedreven metingen om objectieve voortgang te monitoren (krachtmetingen, spronganalyses, bewegingsanalyse)
-
Educatie en advies over belasting, herstel en preventie
Wat onze werkwijze uniek maakt, is de transparantie in het hele behandelproces. Met regelmatige evaluaties, visuele feedback en duidelijke doelen houden we zowel therapeut als patiënt actief betrokken bij het traject. Dit zorgt voor realistische verwachtingen, gerichte bijsturing en een grotere kans op duurzaam herstel.
Of het nu gaat om acute klachten, langdurige overbelasting of revalidatie na een operatie — bij Fysio Fitaal bieden we altijd een hoogwaardige, onderbouwde behandeling die past bij de persoon achter de klacht.
Fysiotherapie bij knieblessure
De fysiotherapeut is vaak het eerste aanspreekpunt bij knieklachten. Met specifieke testen en ervaring in het beoordelen van bewegingsproblemen helpt de fysiotherapeut snel duidelijkheid te geven over de oorzaak van de klachten. Door gericht advies, oefeningen en begeleiding draagt fysiotherapie bij aan een veilig en duurzaam herstel — of het nu gaat om sportgerelateerde klachten, overbelasting of revalidatie na een operatie.
Een afspraak maken bij FysioFitaal
We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
