Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie na een knie prothese.

Fysio Fitaal staat voor moderne fysiotherapie. In onze praktijk fysiotherapie ligt de focus op orthopedische revalidatie. Dit wil zeggen dat we blessures behandelen aan pezen, spieren, botten en/of gewrichten. Soms zijn hier indirect ook zenuwen bij betrokken. We maken het behandelplan zo transparant mogelijk zodat je begrijpt waar je aan toe bent. Onze aanpak bestaat uit een combinatie van de laatste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met jarenlange expertise op het gebied van blessure behandeling. Binnen deze kaders bieden we een exclusieve service en is er altijd ruimte voor persoonlijke voorkeur. Onze behandeling is ingericht om mensen hun autonomie over hun lichaam weer terug te geven. Fysio Fitaal Tilburg bestaat uit een team van experts met passie voor fysiotherapie en gaan altijd voor een duurzaam resultaat. 

Op dit moment hebben we drie locaties. Ons eerste fysiopraktijk is gevestigd in Tilburg Centrum, aan de Veldhovenring 57. Onze tweede locatie is gevestigd in Tilburg Reeshof, aan de Spaubeekstreet 89 bij de Basic-Fit sportschool. Onze derde locatie is gevestigd in een gezondheidscentrum in Tilburg West, aan de Professor Verbernelaan 35-D.

 

Trochantor major syndroom
Een nieuwe knie

Wanneer verschillende behandelingen niet meer het gewenste effect hebben is een totale knieprothese een mogelijkheid. Het gewricht wordt vaak in zijn geheel vervangen door een prothese. De spierkracht en de beweeglijkheid van het gewricht is vaak door de artrose en de operatie verminderd. Een snel begin met revalideren is erg belangrijk voor het herstel van deze functies. De therapeuten van Fysio Fitaal leren je hoe je de spieren rond de knie kan versterken en hoe de beweeglijkheid terug gewonnen kan worden. Ook wordt er gekeken hoe je het beste je dagelijkse activiteiten kan uitvoeren. De meeste mensen kunnen na 6 weken weer lopen zonder krukken. Daarna zal de pijn in de knie verder verminderen. De conditie neemt geleidelijk weer toe en zal het lopen steeds makkelijker gaan. Een gemiddelde revalidatie van nieuwe knie of heup duurt gemiddeld 3-9 maanden.

Een knieprothese heeft als doel: 

 • De pijn te verminderen
 • Kwaliteit van leven te verbeteren
 • Vergroten van de beweeglijkheid in de knie
 • Weer normaal kunnen lopen
Kruisband blessure
Levensduur knieprothese

Met een nieuwe knie krijg je weer meer bewegingsvrijheid en zullen de klachten afnemen. Normaal gesproken doe je minimaal 15 jaar met een kunstknie. Hoe lang deze uiteindelijk mee zal gaan is afhankelijk van verschillende factoren: de algemene lichamelijke conditie, het lichaamsgewicht en het activiteiten niveau van de persoon. Wanneer je de kunstknie te zwaar belast zal de prothese mogelijk minder lang mee gaan. De prothese is ontwikkeld om de functie van het oorspronkelijke kniegewricht zo goed mogelijk na te bootsen. Het materiaal zal echter altijd onderhevig zijn aan slijtage. Over het algemeen gaan de protheses al een stuk langer mee dan enkele jaren geleden. 

De operatie

Meestal is er de keuze tussen volledige narcose en een regionale verdoving door middel van een ruggenprik. De operatie duurt gemiddeld genomen 2 uur. In veruit de meeste gevallen wordt er gekozen voor een totale prothese. Dit betekent dat de hele knie vervangen zal worden. In sommige gevallen bied een halve knieprothese ook een uitkomst. Dan is alleen de binnen- of de buitenzijde van de knie versleten. Bij de operatie wordt er een incisie gemaakt aan de voorkant van de knie. De orthopeed verwijdert de oorspronkelijke uiteinden van het onderbeen en bovenbeen. Deze uiteinden worden vervangen door metalen delen. Hiertussen zit een schijfje van kunststof dat zorg voor een soepele bewegingen tussen de delen van de prothese. Door artrose kan er een scheefstand ontstaan van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Deze scheefstand kan worden gecorrigeerd tijdens de operatie aan de knie. Dit wordt een osteotomie genoemd. De druk op het kniegewricht wordt na deze correctie weer beter verdeeld.

Adviezen voor direct na de operatie
 • Blijf in beweging. Kijk of het al lukt om ieder uur even met de krukken wat te gaan lopen 3-10 minuten.
 • Leg het been hoog om de zwelling te laten afnemen.
 • Ga niet te lang met het been omlaag zitten. Dit kan voor veel druk zorgen in de knie.
 • Oefen veel het buigen het strekken van de knie. Snel naar de 90 graden buiging is noodzakelijk voor verdere therapie op bijvoorbeeld een hometrainer.
 • Je mag gewoon steun nemen op het been met de hulp van je krukken. Wees niet bang om te belasten. Tenzij anders aangegeven door het ziekenhuis.
 • De knie kan nog een langere periode reactief zijn. Dit betekent dat een reactie op belasten normaal is. Een voorbeeld is een grotere zwelling omdat in de ochtend wat meer hebt gedaan. Komt weer goed!
 • De eerste 6 weken is het niet gangbaar om auto te rijden. De wond is nog aan het herstellen en kan met een snelle onverwachtse beweging weer open gaan. Ook is het niet handig verzekeringstechnisch mocht je schade veroorzaken aan jezelf of aan anderen.
 • Bij koorts, roodheid van de knie of irritatie van de wond bel het ziekenhuis voor de zekerheid.
 • Roodheid en glanzen van de kuit samen met kramp kan een teken zijn van trombose. Hou dit goed in de gaten.
 • Bij de tandarts altijd aangeven dat je een gewrichtsprothese hebt. Dit komt door het verhoogd risico op een infectie.

 

Knie artrose
De eerste fase

In de eerste 6 weken moet de prothese gaan ingroeien. Bewegingen met een hoge snelheid dienen te worden vermeden. Het litteken kan de komende paar weken tot maanden wat gevoelig blijven. Een blauwe verkleuring van het been, zwelling en pijn zijn mogelijk aanwezig. Pijnstilling is daarom aangeraden. Omdat je minder beweegt samen met de neveneffecten van een operatie is krijg je medicijnen om trombose te voorkomen.

De vervolg stappen
Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle van de knie is noodzakelijk om weer veilig je dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren. Tijdens de revalidatie ga je gemiddeld 2 tot 3x per week naar de fysiotherapeut. De eerste fase van de revalidatie zal gericht zijn op het herstel van de beweeglijkheid van de knie en het looppatroon. Daarna wordt de focus gelegd op de kracht van de spieren rondom de knie. Hoe lang de revalidatie gaat duren is vaak afhankelijk van verschillende factoren en daarom op voorhand niet goed te zeggen. Wel zijn er richtlijnen beschikbaar over de te behalen doelen:

 • Binnen 4 weken met 1 kruk
 • Binnen 6 weken zonder krukken
 • Na 6 weken weer autorijden
 • Na 4 maanden weer buiten fietsen

   

  Fysio Fitaal x Vief Leven

  Met Vief Leven willen we mensen met klachten van artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

  Wij richten ons volledig op de behandeling van knie- en heup artrose in Tilburg samen met de revalidatie na operatie van een knie- of heup prothese. Vief leven gelooft in een betere aanpak in de Fysiotherapeutische behandeling van artrose gerelateerde klachten. Met onze unieke methode willen wij mensen voorzien in kracht en kennis om op deze manier weer grip te krijgen op je situatie.

  Bekijk hier de website van vief leven.

  Een revalidatie van een knieprothese duurt gemiddeld 6-9 maanden. Gedurende de revalidatie zullen er altijd kleine en soms ook grote tegenslagen op je pad komen. Zeker in bepaalde fases zal het langzamer gaan dan je vooraf had gedacht. Geduld is noodzakelijk. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van revalidatie na operatie en artrose gerelateerde klachten. Door deze combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor de fysiotherapie ben je bij ons aan het juiste adres.

   

  Fysio Fitaal

  Afspraak maken.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Veelgestelde vragen