Polsklachten
Polsklachten zijn vaak complex kunnen je dagelijks leven sterk beïnvloeden. De pols is een gewricht waar veel botten, ligamenten, spieren en pezen samenkomen en samen zijn die verantwoordelijk voor stabiliteit, kracht en een breed scala aan bewegingen van de hand.
Klachten aan de pols kunnen variëren van milde klachten tot ernstige pijn en beperkingen als gevolg van bijvoorbeeld een botbreuk. Deze klachten kunnen het gebruik van de hand in het dagelijks leven flink belemmeren. Denk hierbij aan schrijven, typen, tillen of het uitvoeren van diverse sportieve activiteiten.
Bij Fysio Fitaal in Tilburg helpen we je graag met het herstel van je polsklachten zodat je weer zonder klachten kunt doen waar je van houdt!

Oorzaak
Polsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende redenen is overbelasting van de pols. Door veel dezelfde bewegingen, zoals typen of het werken met gereedschap kunnen pezen en spieren in de pols geïrriteerd raken. Overbelasting komt ook vaak voor bij sporten waarbij intensief gebruik wordt gemaakt van de polsen. Denk hierbij aan tennis, turnen of gewichtheffen. Deze constante belasting kan leiden tot problemen zoals peesontstekingen of het carpaal tunnelsyndroom, waarbij een zenuw in de pols geprikkeld raakt door een ontstekingsproces in de pols.
Naast deze overbelasting blessures zijn acute blessures een ook een mogelijke oorzaak van polsklachten. Een val op de pols of een verkeerde beweging tijdens sport kan leiden tot verstuikingen, verrekkingen of zelfs ernstiger letsel. Deze klachten treden acuut en hier is duidelijk sprake van duidelijke pijn, zwelling en een beperkte bewegingsmogelijkheid van de pols.
Een serieus harde val of ander direct letsel aan de pols, kan in de meer ernstigere gevallen leiden tot een botbreuken of beschadiging van omliggende structuren. Zulke gevallen vragen vaak om intensieve medische aandacht en goed begeleide fysiotherapie.
Soms speelt slijtage een rol spelen bij polsklachten. Bij langdurige belasting of veroudering kan het kraakbeen in de pols geleidelijk tekenen van artrose gaan vertonen. Artrose in de pols wordt gekenmerkt door stijfheid, pijn en een verminderde mobiliteit, wat het dagelijkse functioneren steeds moeilijker maakt. Dit proces ontwikkelt zich sluimerend en geeft vaak op de lange termijn behoorlijke beperkingen in het dagelijks leven.
Veel voorkomende Polsklachten

Morbus de quervain
Bij een morbus de quervain is er sprake van een ontsteking van twee pezen van…

Roeierspols intersectie syndroom
Een roeierspols, ook wel intersectie syndroom genoemd, komt met name voor bij roeiers en sporten…
Risico factoren bij polsblessures
Polsklachten kunnen door verschillende factoren worden beïnvloed. In sommige situaties wordt de kans op het ontwikkelen van klachten aanzienlijk vergroot.
Overbelasting door werk is een van de meest voorkomende oorzaken. Beroepen zoals kappers, monteurs en mensen in de industrie vragen vaak om herhaalde bewegingen of langdurige belasting van de pols. Weinig rust of een lage belastbaarheid kan leiden tot irritatie, zoals een peesontstekingen of het carpaal tunnelsyndroom.
Intensieve sporten zoals turnen, tennis of gewichtheffen belasten de polsen. Bij turnen ondersteunen de polsen vaak het lichaamsgewicht, terwijl in tennis de herhaalde bewegingen juist voor klachten kan zorgen. Zonder de juiste techniek en voldoende hersteltijd kunnen overbelasting en blessures ontstaan.
Leeftijd is ook een vergrote risicofactor op het verkrijgen van artrose. Dit veroorzaakt stijfheid, pijn en verminderde mobiliteit in de pols. Hoewel slijtage onvermijdelijk is, kunnen een gezonde levensstijl en regelmatige beweging helpen om klachten te verminderen.
Verschillende type polsblessure
Polsklachten kunnen worden ingedeeld op basis van hun oorzaak, duur en specifieke kenmerken. Deze indeling helpt om het probleem beter te begrijpen en de klachten meer inzichtelijk te maken om de juiste behandeling te kiezen. Hieronder Verschillende mogelijke onderverdelingen van polsklachten.
Niet traumatische klachten ontstaan zonder een directe oorzaak. De klachten zijn in dit geval meer geleidelijk zoals bij overbelasting door herhaalde bewegingen of slijtage passend bij artrose. Deze klachten ontwikkelen zich vaak dus geleidelijk en vragen om aanpassingen in de belasting samen met gerichte oefeningen.
Traumatische klachten worden veroorzaakt door een plotseling letsel. Denk hierbij aan een val of ongeluk. In sommige gevallen gaat het om een botbreuk, verstuiking of scheuren van de banden of wel ligamenten. Behandeling richt zich op herstel van de anatomie, soms met noodzakelijke medische interventies zoals een operatie of gips.
Overbelastingsklachten zijn het gevolg van langdurige belasting zonder voldoende rust. Dit komt vaak voor bij intensieve sporten of beroepen met veel dezelfde bewegingen. Het verminderen van belasting en het versterken van de pols zijn in deze essentieel.
Acute klachten treden plotseling op, bijvoorbeeld door een ongeval of verkeerde beweging. Deze klachten gaan vaak gepaard met zwelling en pijn en vereisen snelle behandeling.
Specifieke klachten hebben een duidelijke oorzaak. Deze kunnen ook medisch gediagnosticeerd worden. Denk hier aan het carpaal tunnelsyndroom of artrose. Deze beide aandoeningen zijn te bevestigen door middel van een echo of röntgenfoto. A-specifieke klachten hebben geen aanwijsbare oorzaak en houden vaak verband met meerdere factoren zoals houding of lichte overbelasting en zijn dus niet altijd te bevestigen door middel van beeldvormend onderzoek.
Anatomie van de pols en hand
Een afspraak maken bij FysioFitaal
We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
