Achterste kruisband blessure

Een blessure aan de achterste kruisband (AKB) komt minder vaak voor dan letsel aan de voorste kruisband, maar kan zeker tot functionele beperkingen en instabiliteit van de knie leiden. De AKB speelt een belangrijke rol in het controleren van de achterwaartse beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Wanneer deze band beschadigd raakt, kan dit invloed hebben op dagelijkse bewegingen, sportprestaties en kniestabiliteit.

Bij Fysio Fitaal in Tilburg zijn we gespecialiseerd in het behandelen van kruisbandletsels. Met een combinatie van klinische expertise, data-gedreven begeleiding en moderne faciliteiten helpen we patiënten veilig en doelgericht te revalideren.

Afspraak maken
kruisband revalidatie

Oorzaak en onstaansmechanisme van achterste kruisband letsel

Achterste kruisbandletsels ontstaan vaak als gevolg van een direct trauma op het scheenbeen, bijvoorbeeld bij een val op de gebogen knie of een botsing, dit wordt ook wel een dashboardtrauma bij verkeersongevallen genoemd. Het onderbeen wordt met veel impact naar achteren geforceerd ten opzichte van het bovenbeen. Dit kan ook gebeuren tijdens sport of een ongelukkige val. Ook het overstrekken met veel kracht kan tot schade leiden aan de achterste kruisband.

Incidentie en prevalentie:
Achterste kruisbandletsels komen minder vaak voor dan voorste kruisbandletsels, maar vormen naar schatting 3–10% van alle knieblessures. In sommige specifieke groepen, zoals bij contactsporters of motorrijders, ligt dit percentage hoger. Achterste kruisband letsels komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Op tijd herkennen van achterste kruisband letsel

Bij een geïsoleerd achterste kruisbandletsel is een conservatief hersteltraject vaak succesvol, mits het letsel op tijd wordt herkend én de juiste ondersteuning wordt ingezet. Een essentieel onderdeel hiervan is het gebruik van een specifieke AKB-brace, zoals de PCL dynamic force brace (bijv. de Ossur Rebound PCL of de Medi PCL Dynamic brace).

Deze brace is speciaal ontworpen om de tibia actief in een neutrale of licht voorwaartse positie te houden, zodat het achterwaarts wegzakken van het onderbeen — wat normaal door de achterste kruisband wordt gecontroleerd — wordt beperkt. De brace levert een continue, dynamische voorwaartse kracht op het onderbeen, met name in posities waarin de AKB het meest belast wordt, zoals bij 90 graden knieflexie.

Door deze mechanische ondersteuning krijgt de kruisband de kans om op spanning te blijven tijdens de genezingsfase, wat essentieel is voor weefselherstel en het voorkomen van restinstabiliteit. De brace wordt meestal gedurende 6 tot 12 weken gedragen, afhankelijk van de ernst van het letsel en de herstelfase, en wordt gecombineerd met gerichte oefentherapie gericht op spierversterking (vooral van de quadriceps), coördinatie en functionele stabiliteit.

Het juiste type brace en de afstelling ervan zijn van groot belang en worden bij Fysio Fitaal altijd zorgvuldig afgestemd op de individuele situatie, in overleg met sportarts of orthopedisch specialist indien nodig. Door vroegtijdig te starten met deze gecombineerde aanpak wordt de kans op een volledig functioneel herstel zonder operatie aanzienlijk vergroot.

Klachten en symptomen bij achterste kruisband blessures

  • Pijn diep in de knie, vooral bij knielen of traplopen

  • Gevoel van instabiliteit of ‘wegzakken’ van de knie

  • Zwelling direct of binnen enkele uren na het letsel

  • Verminderde kracht bij afzetten of versnellen

  • Moeite met langdurig staan of lopen

voorste kruisband revalidatie

Diagnose en onderzoek bij achterste kruisband letsel

Een goede diagnose begint bij het uitvragen van het traumamechanisme en de klachten. Vervolgens wordt lichamelijk onderzoek verricht met specifieke testen gericht op de achterste kruisband. Om de diagnose te bevestigen wordt aanvullend beeldvormend onderzoek, zoals een MRI, ingezet om de ernst van het letsel en eventuele bijkomende schade (zoals aan meniscus of kraakbeen) in kaart te brengen.

Fysieke testen bij AKB-letsel

Bij verdenking op een achterste kruisbandletsel worden onder andere de volgende testen gebruikt:

  • Posterior drawer test: met de knie in 90° flexie wordt de tibia naar achteren gedrukt. Bij een AKB ruptuur is er sprake van overmatige achterwaartse translatie.

  • Sag sign (achterwaartse zakkingsfenomeen): in ruglig met gebogen knieën zakt de tibia zichtbaar naar achteren bij een AKB-ruptuur.

  • Quadriceps active test: bij het aanspannen van de quadriceps tijdens een passieve posterior drawer beweegt de tibia bij een AKB-ruptuur abrupt naar voren.

Deze testen geven samen met het vraaggesprek en een MRI-scan een betrouwbaar beeld van de aard en ernst van het letsel.

Behandelingen en prognose achterste kruisband blessure

Bij Fysio Fitaal bieden we gespecialiseerde revalidatie voor zowel conservatief als operatief behandelde AKB-letsels. In veel gevallen kan een achterste kruisbandruptuur succesvol conservatief behandeld worden met gerichte oefentherapie, waarbij de nadruk ligt op spierkracht, neuromusculaire controle en stabiliteit. Bij aanhoudende of een uitgesproken instabiliteit bandletsels kan een operatieve reconstructie nodig zijn. Ook zien we vaker dat bij gecombineerd bandletsel een operatie geïndiceerd is.

Onze aanpak is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en richtlijnen. Elk behandeltraject wordt persoonlijk afgestemd, met duidelijke doelstellingen en meetmomenten. Dankzij onze geavanceerde apparatuur waarmee we krachtmetingen, spronganalyses en andere uitgebreide  assessments uitvoeren, kunnen we de voortgang objectief meten en bijsturen waar nodig.

De prognose bij een geïsoleerde AKB-ruptuur is over het algemeen gunstig, zeker bij tijdige start van revalidatie en goede spiercontrole. Bij complexe knieletsels kan het herstel langer duren, maar ook dan is een goede terugkeer naar sport of werk vaak haalbaar.

Specialisten in kruisband letsel

Ons team van knie-experts bij Fysio Fitaal in Tilburg heeft ruime ervaring met het behandelen van complexe kruisbandproblematiek. Door de combinatie van persoonlijke begeleiding, moderne technologie en een sportgerichte aanpak, begeleiden we patiënten van diagnose tot volledige return-to-sport. De revalidatie is transparant, meetbaar en afgestemd op individuele doelen.

Of het nu gaat om topsport, recreatief bewegen of herstel na een ongeval: een achterste kruisbandblessure vraagt om aandacht, precisie en deskundigheid. Bij Fysio Fitaal ben je in goede handen.

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe