Hoofdpijn klachten

Hoofdpijn komt voor in verschillende vormen. De meest bekende vorm van hoofdpijn is migraine deze vorm is episodisch en vaak aan een kant van het hoofd. Fysiotherapie is nuttig bij bepaalde vormen van hoofdpijn. De vormen van hoofdpijn waar fysiotherapie een verschil kan maken zijn Spierspanningshoofdpijn en Cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nek). Er bestaan veel overeenkomsten in de symptomen bij de verschillende soorten hoofdpijn. Daarom is uitgebreid onderzoek nodig om tot een juiste conclusie te komen voor het uiteindelijke behandelplan.

Neem contact opAfspraak maken

Oorzaak

Oorzaak

Hoofdpijn kan komen door spieren in je nek en schouders, een veelvuldig dezelfde houding, stress of problemen met je kaak. Ook kan een stijve bovenrug of slecht zicht een rol spelen. Een fysiotherapeut kan helpen met massage, oefeningen en houdingsadvies om de spanning te verminderen. Soms worden technieken zoals dry needling of oefeningen gebruikt, zodat je minder last hebt van hoofdpijn.

Inhoudsopgave

Veel voorkomende Hoofdpijn klachten

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is vaak niet constant maar komt opzetten met vlagen

Lees meer >

Spanningshoofdpijn

Tension type headache ook wel spanningshoofdpijn genoemd, is de meeste voorkomede vorm van hoofdpijn.

Lees meer >

Risicofactoren hoofdpijn

Risicofactoren hoofdpijn

  • Stress en spanningen
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Lichamelijke spanning of veelvuldig dezelfde houding

 

Gradaties

Gradaties

Hier wordt gekeken naar hoe lang een klacht aanwezig is.

  • Acuut (<6 weken) → Directe of recente blessure, vaak als gevolg van trauma of overbelasting.
  • Subacuut (6-12 weken) → Herstelproces is nog bezig, maar er kan nog enige pijn en bewegingsbeperking zijn.
  • Chronisch (>12 weken) → Langdurige klacht die mogelijk wordt beïnvloed door meerdere factoren zoals houding, compensatiepatronen of psychosociale stress.

De verschillende hoofdpijn klachten

Allereerst wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire hoofdpijnvormen.

Primaire hoofdpijn

We spreken over primaire hoofdpijn als de hoofdpijn geen symptoom is maar de aandoening zelf. Migraine of clusterhoofdpijn zijn voorbeelden van primaire hoofdpijnvormen.

Secundaire hoofdpijn

Bij secundaire hoofdpijn is de hoofdpijn vaak een symptoom van een andere klacht. Dit is het geval bij:

Spanningshoofdpijn: Bij deze vorm van hoofdpijn voelt het alsof er een strakke band om het hoofd zit. Deze pijn duurt maximaal 14 dagen en trekt ietwat weg als er ontspannen wordt.

Cervicogene hoofdpijn: Deze vorm ontstaat door spanning in de nek.  Pijn wordt erger als de nek bewogen wordt, neemt af als de nek minder beweegt. Pijn begint achterop het hoofd en trekt naar voren, meestal aan een kant van het hoofd. De pijn wisselt niet van kant. Vaak ontstaat deze pijn bij een periode van stress of na lang werken achter een computer.

Spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn zijn beide voorbeelden van secundaire hoofdpijn. Ook is er mogelijk sprake van medicatie afhankelijke hoofdpijn. Dit is een vorm van hoofdpijnklachten die ontstaat als gevolg van overmatig gebruik van medicatie in de vorm van paracetamol of triptanen. Schommelingen in de inname van cafeïne vaak in de vorm van koffie kan mogelijk ook een bron van hoofdpijn zijn.

Hoe maak je onderheid?

Om te kijken welke vorm van hoofdpijn iemand heeft kan er onderscheid worden gemaakt op basis van de locatie. Verschillende vormen van hoofdpijn geven een ander uitstralingsgebied van de pijn. Ook de manier waarop de klachten ontstaan en de duur van de klachten geven een indicatie voor welke soort hoofdpijn het eventueel zou kunnen zijn. Daarom is het verhaal van de cliënt erg belangrijk bij hoofdpijnklachten

Anatomie

Anatomie

De nekwervels (C1-C7) vormen de cervicale wervelkolom en spelen een belangrijke rol in beweging, stabiliteit en zenuwgeleiding. Problemen in dit gebied kunnen leiden tot nekklachten, hoofdpijn en uitstralende pijn naar schouders of armen.

Belangrijke structuren bij nekklachten

  • Bovenste nekwervels (C0-C2) → Betrokken bij hoofdpijnklachten, zoals cervicogene hoofdpijn. De atlas (C1) en axis (C2) regelen rotatie en stabiliteit.
  • Lagere nekwervels (C3-C7) → Meer belast bij houding gerelateerde klachten, zoals stijve spieren, artrose of nekhernia’s.
  • Tussenwervelschijven → Liggen tussen de wervels en vangen schokken op. Slijtage kan leiden tot hernia’s of nekartrose.
  • Zenuwen → Uittredende zenuwen uit de nekwervels sturen signalen naar de schouders, armen en handen. Beknelling kan uitstralende pijn, tintelingen of krachtverlies veroorzaken.
  • Spieren → Overbelasting van de trapezius, sternocleidomastoideus en diepe nekflexoren kan leiden tot spanningshoofdpijn en nekpijn.
  • Bloedvaten → De arteria vertebralis loopt door de nekwervels en voorziet de hersenen van bloed. Irritatie kan duizeligheid veroorzaken.

Symptomen van spierspanningshoofdpijn

  • Matige zeurende pijn
  • Meestal aan beide kanten van het hoofd
  • Een bandgevoel naar de voorkant van het hoofd

Symptomen van cervicogene hoofdpijn

  • Hoofdpijn bevindt zich aan een kant
  • Mogelijk klachten tot de schouder
  • Vaak in combinatie met andere vormen van hoofdpijn

De behandeling van hoofdpijn

De behandeling van de hoofdpijnklachten zal aangepast worden op welke vorm het is. De aanpak is vaak verschillend en vraagt een andere invalshoek.

De behandeling van de hoofdpijnklachten zal aangepast worden op welke vorm het is. De aanpak is vaak verschillend en vraagt een andere invalshoek.

Bij de andere vormen van hoofdpijn kan mogelijk een samenwerking worden gezocht met het ziekenhuis of huisarts.

Fysieke testen bij hoofdpijnklachten

Er zijn een aantal beschreven testen om inzicht te krijgen in mogelijke factoren die bijdragen aan klachten van hoofdpijn.

 

 

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe