Hamstring

Hamstringklachten behoren tot de meest voorkomende spierblessures, vooral bij sporters die explosieve bewegingen maken. Denk hierbij aan voetballers en sprinters. De hamstrings zijn een groep van drie spieren die over de achterzijde van het lopen bovenbeen: de semimembranosus, semitendinosus en biceps femoris (met een lange en korte kop). Deze spieren spelen een cruciale rol bij het buigen van de knie en het strekken van de heup. Deze functies worden vaak tegelijkertijd uitgevoerd tijdens hardlopen en sprinten. Dit complexe samenspel over twee gewrichten maakt de hamstrings kwetsbaar voor overbelasting en blessures.

Tijdens activiteiten zoals rennen, springen en afremmen vangen de hamstrings grote krachten op, vooral wanneer ze snel schakelen tussen het afremmen van de strekking van de knie en het strekken van de heup. Dit moment van maximale spanning is vaak het punt waarop blessures ontstaan, zoals een scheur of verrekking. De biceps femoris is hierbij het meest aangedaan, mede door het vezelverloop en functie.

Bij Fysio Fitaal begrijpen we hoe complex hamstringklachten kunnen zijn en bieden we op maat gemaakte behandelingen om jouw herstel te optimaliseren. Onze fysiotherapeuten combineren jarenlange ervaring met de nieuwste wetenschappelijke inzichten om je snel weer in beweging te krijgen. Of je nu een sporter bent die op hoog niveau wil presteren of iemand die zonder klachten wil bewegen in het dagelijks leven, wij staan voor je klaar.

Neem contact opAfspraak maken

Oorzaak

De hamstrings zijn onderhevig aan hoge krachten tijdens snelle bewegingen zoals sprinten, plotselinge richtingsveranderingen en abrupt stoppen tijdens sport. Deze bewegingen vragen om een snelle overgang tussen knie-extensie en heup-extensie, een moment waarop de hamstrings hun piekbelasting kennen. Blessures ontstaan vaak wanneer de spieren onvoldoende voorbereid zijn op deze intensieve belasting, bijvoorbeeld door een slechte warming-up, vermoeidheid en met name eerdere letsels.

Inhoudsopgave

Veel voorkomende Hamstring

Hamstring klachten bij hardlopers

Hamstringklachten komen regelmatig voor bij hardlopers. Pijn en krachtverlies zijn veel voorkomende symptomen bij hamstringklachten.

Lees meer >

Proximale hamstring klachten

Blessures aan de hamstring komen vaak voor bij sporters. Snel handelen en gerichte Fysiotherapie kan…

Lees meer >

Risicofactoren voor het krijgen van een hamstringblessure

Er zijn verschillende risicofactoren bekend voor het ontstaan op hamstring blessures:

  • Een eerdere blessure van de hamstring
  • Verminderde kracht van de hamstrings ten opzichte van de quadriceps
  • Een oudere leeftijd verhoogt het risico op een hamstring blessure
  • Vermoeidheid tijdens sport
  • Verminderde neuromusculaire controle
  • Verminderde controle over het bekken/lage rug

Gradaties spierblessure

Bij een spierblessure maken we gebruik van verschillende gradaties. Het is namelijk mogelijk dat er alleen sprake is van spierpijn of een lichte verrekking. Maar het kan ook zo zijn dat er sprake is van een spierscheuring of zelfs een volledige scheur.

  • 1A Vermoeidheid van de spier wat kan resulteren in spierspanning, meestal door overbelasting of door het sporten op een andere ondergrond.
  • 1B Spierpijn, gegeneraliseerde spierpijn van de adductoren, meestal veroorzaakt door krachtige momenten van afremmen tijdens sport.
  • 2A Spierblessure als gevolg van een uitstralende pijn vanuit de lage rug
  • 2B Een lokale neuromusculaire dysfunctie van de spier
  • 3A Kleine lokale spierscheuring minder dan 1 spierbundel
  • 3B Gemiddeld grote spierscheuring, meerdere spierbundels betrokken bij het letsel
  • 4A (Sub)totale spierscheuring, avulsie fractuur
  • 4B Spierkneuzing door forse botsing met persoon of object van buitenaf

De verschillende typen hamstringblessure

Een hamstringblessure is een van de meest voorkomende non-contact blessures bij verschillende sporten. We kunnen hamstringblessures indelen in twee verschillende types. Deze indeling wordt gemaakt op basis van het ontstaansmechanisme.

Een type 1 hamstringblessure is het gevolg van blessures als gevolg van een sprint of piekbelasting van de spiergroep. Naast sprinten zijn er andere voorbeelden zoals: springen, hordelopen bij atletiek of een deadlift bij powerliften. Wanneer we kijken naar het sprinten zien we dat deze blessure vaak ontstaat in het moment wanneer de voet net op de grond gaat komen. In deze fase in het sprint patroon zijn de krachten het grootst. De spier vuurt nu maximaal maar moet ook excentrisch afremmen om een goede controle te houden over de knie en positie van de voet op de grond.

  • 12-16% van alle blessures in het betaald voetbal zijn hamstringblessures
  •  In 75% van de gevallen gaat het om letsel aan de biceps femoris

Een type 2 hamstringblessure zijn blessures waar er veel rek op de spier komt. Dit zien we vaak bij turners of dansers. Dit gebeurt wanneer de heup maximaal moet buigen en de spier overmatig rekt. In de meeste gevallen is dit een minder pijnlijke blessure maar de hersteltijd is vaak langer omdat de blessure zich in het bovenste deel van de hamstring bevindt richting de pees. Bij dit type is er meestal sprake van letsel van de semimembranosus.

Anatomie van de hamstrings

De hamstrings zijn een groep van drie spieren aan de achterkant van je bovenbeen: de semimembranosus, semitendinosus en biceps femoris (met een lange en korte kop). Deze spieren beginnen bij het zitbeen en hechten zich vast aan verschillende delen van het bovenbeen en het onderbeen. De meeste hamstrings lopen over zowel het heup- als het kniegewricht, waardoor ze belangrijk zijn voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. De korte kop van de biceps femoris loopt alleen over de knie.

Hoe wordt een hamstringblessure vastgesteld

Mogelijk is er een verkleuring te zien op de achterkant van het been. Daarnaast wordt het beeld bevestigd door pijn bij aanspannen, rek en palpatie van de hamstring. Aanvullende onderzoek is vaak niet nuttig bij een hamstring blessure. De gekozen behandeling zal niet of nauwelijks veranderen. Wel mag een avulsie fractuur niet gemist worden.

Avulsiefractuur

Een avulsiefractuur treedt met name op na een ongeval waar de knie geforceerd gestrekt wordt en de heup gebogen. Een voorbeeld hiervan is uitglijden met je been naar voren. Er is in alle gevallen blauwverkleuring van de achterzijde van het been. Ook is er sprake van forse drukpijn op het zitbot. Wanneer er sprake is van een avulsiefractuur is er geen spanning te voelen van de pees die aanhecht op het zitbot. In dit geval is een MRI of echografische opname noodzakelijk.

De verschillende fases in de behandeling van een hamstringblessure

Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, coördinatie en optimale beweegpatronen zijn noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen.

Fysieke testen bij een Hamstringblessure

De diagnose van hamstringklachten is vaak al duidelijk wanneer er sprake is van zichtbare symptomen zoals verkleuring, zwelling of pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Om het vermoeden te bevestigen, worden verschillende fysieke testen uitgevoerd waarbij de klachten bewust worden geprovoceerd. Tijdens deze testen wordt gekeken naar pijn, krachtverlies en bewegingsbeperkingen, wat helpt om de ernst en locatie van de blessure vast te stellen.

Bij Fysio Fitaal maken we daarnaast gebruik van echografie om een gedetailleerd beeld te krijgen van de beschadiging. Met echografie kunnen we nauwkeurig bepalen of er sprake is van scheuren, zwelling of andere afwijkingen in het spierweefsel. Dit helpt ons niet alleen om de diagnose te bevestigen, maar ook om een behandelplan op maat op te stellen dat is afgestemd op de specifieke aard van de blessure. Echografie is een waardevol hulpmiddel om het herstelproces te volgen en aanpassingen in de behandeling te maken wanneer nodig.

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe