Hielspoorklachten bij hardlopers.

Hielspoorklachten komen veel voor bij onder andere hardlopers en wandelaars, voornamelijk in de leeftijdsgroep 40-60 jaar. Een hielspoor ontstaat aan de onderzijde van de voet (de peesplaat; fascia plantaris of de aponeurosis plantaris). Deze peesplaat begint aan de hak en loopt naar de tenen via de onderzijde van de voet. Te veel belasten of juist te weinig hersteltijd kan leiden tot een disbalans in belasting/belastbaarheid van de peesplaat. Hierdoor kunnen klachten optreden die zich voornamelijk uiten in pijn en voornamelijk aanwezig zijn bij belasten. Wat we vaak terug zien in de praktijk is dat mensen op korte termijn meer zijn gaan doen dan voorheen (de intensiteit is toegenomen). Dit kan sportspecifiek zijn, maar kan ook werkgerelateerd zijn (bij bijvoorbeeld een staand beroep).

 Herstel bij liesklachten

Hielspoor klachten kunnen ontstaan na langere periodes van (overmatige) belasting in combinatie met onvoldoende herstel. Een staand beroep (bv. apothekersassistent, personal trainer, verpleegkundige, etc.), sporten met veel kilometer-intensiteit (hardlopen/wandelen) kunnen op den duur leiden tot irritatie van de voet. Dit wil niet zeggen dat dit altijd zo is, alleen kan dit wel meespelen in het ontstaan van een hielspoor blessure. Andere oorzaken die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van hielspoor klachten zijn; overgewicht, afwijkende voetstand (hol/platvoet), verkorte achillespees of kuitspier, inactiviteit (waardoor slecht belastbaar) of juist bij overuse (het overmatig gebruiken). 

Klachten 

Hielspoorklachten kunnen erger worden in de tijd als je er niets mee doet. Pijnklachten kunnen ervaren worden tijdens het lang staan of lopen (of allebei). In sommige gevallen hebben mensen ook last van stijfheid. Stijfheid is het meest aanwezig in de ochtend of na een langere periode van rust. Deze stijfheid neemt ook weer af als je eenmaal in beweging bent. Bij hielspoorklachten is lopen op een harde vloer onaangenaam, dit komt door de directe druk op het pijnlijke weefsel. Daarom wordt er aangeraden om met schoenen te lopen die voldoende steun en demping bieden. Denk hierbij aan sneakers of sportschoenen. Het lopen op hakken of slippers kan juist als onprettig worden ervaren, dit wordt daarom  afgeraden bij dit soort klachten. Druk of palpatie (aanraking) van de hiel kan herkenbare pijn geven.  

 

Niveaus van een hielspoor (peesklachten in het algemeen)
  • Stadium 1; er is sprake van pijnklachten en/of stijfheid na inspanning
  • Stadium 2; er is sprake van pijnklachten tijdens de warming-up. Deze verdwijnen als je goed opgewarmd bent. 
  • Stadium 3; er is sprake van pijnklachten gedurende de hele sportactiviteit.
  • Stadium 4; er is sprake van pijnklachten ook meer dan 24 uur na de inspanning én bij dagelijkse activiteiten.

Hielspoorklachten onder hardlopers en wandelaars

Hardlopers en (lange afstand) wandelaars zijn een groep waarbij hielspoorklachten regelmatig voorkomen. Wat we vaak terug horen en zien in de praktijk is dat sporters te snel opbouwen in intensiteit. Vaak is conditie dan niet het probleem, maar wel de belastbaarheid van het weefsel (spieren, pezen, bindweefsel) dat net zo goed moet kunnen leveren. Een te snelle opbouw in intensiteit (afstand/tijd), frequentie of te weinig hersteltijd tussendoor kan dan leiden tot klachten. Peesweefsel kan heel goed trekkrachten weerstaan, maar heeft wel de eigenschap dat het tijd nodig heeft om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit is waar vaak te weinig rekening mee gehouden wordt bij het opbouwen van bovengenoemde activiteiten. 

 

Behandelmethodes bij hielspoor


Een hielspoorklacht is vervelend en kan hardnekkig zijn. Voor hielspoorklachten zijn er verschillende behandelinterventies. 

  • Dry-needling. In sommige gevallen wordt er gekozen om dry-needling bij deze blessure toe te passen. Dry-needling is gericht op het behandelen van triggerpoints (pijnlijke punten in spieren). Dry-needling kan van toegevoegde waarde zijn om de ervaren pijn (tijdelijk) te verminderen. We weten uit onderzoek dat het niets veranderd in de hersteltijd of de kwaliteit van het herstel. Deze interventie kan ingezet worden, maar altijd in combinatie met oefentherapie. 

  • Oefentherapie. Trainen om de peesplaat weer belastbaar te maken. In dit geval kijken we naar belastbaarheid (hoeveel kan je lichaam aan) en belasting die gegeven wordt. Belasting is allesomvattend en vaak belast je al snel meer dan je door hebt. Onder belasting valt; bewegen in thuissituatie, werk, sportbelasting, stress/spanning etc.). Door eerst de belasting wat terug te schroeven en dan met een passend oefenprogramma stapsgewijs de belasting weer op te gaan bouwen zorgen we ervoor dat de belastbaarheid van de pees weer gaat toenemen. 

  • Thuis oefenen. Oefeningen kunnen bij ons in de trainingszaal uitgevoerd worden, maar kunnen ook bij jou thuis. Denk hierbij vooral aan bodyweight oefeningen waarbij je weinig materialen zal nodig hebben. Afhankelijk van je eigen situatie en wensen kunnen we je behandeling vormgeven. 

 

Contact of een afspraak maken?

Herken je jezelf in bovenstaande klachten of heb je een andere vraag? Contact ons dan z.s.m. via info@fysiofitaal.nl

fysio fitaal fysiotherapie
Fleur Prins

Bewegingsagoog, fysiotherapeut i.o.

Momenteel werk ik al als bewegingsagoog en heb ervaring binnen de fitness als fitnessinstructeur (vooropleiding: sport en bewegen). Ik werk naast mijn opleiding een aantal avonden bij Fysio Fitaal om mij verder te ontwikkelen. Verder ben ik enthousiast te krijgen over alles omtrent sport, met mijn eigen favoriet; hardlopen!

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.