Hamstringklachten bij hardlopers .

Hamstringklachten komen regelmatig voor bij hardlopers. Pijn en krachtverlies zijn veel voorkomende symptomen bij hamstringklachten. Een hamstring blessure ontstaat vaak tijdens een specifieke en explosieve beweging denk hierbij aan; sprinten, uitvalspassen en bij het buigen van de knie (tegen weerstand). De spieren die betrokken zijn bij een blessure aan de hamstring zijn de m. biceps femoris, de m. semitendinosus en de m. semimembranosus. In sommige gevallen spreken we van een sprint of stretch type hamstringblessure. Een sprint type hamstringblessure is het meest voorkomend en ontstaat meestal bij een explosieve snelle aanzet voor een (bijvoorbeeld) sprint beweging (atletiek). In deze blog leggen wij jou verder uit welke type acute hamstringblessures er zijn en hoe we we dit behandelen bij Fysio Fitaal in Tilburg.

 Herstel bij liesklachten

De hamstring is spier die bestaat uit verschillende gedeelten dit zijn namelijk musculus semimembranosus, semitendinosus en de biceps femoris. Samen worden ze de ischiocrurale spiergroep genoemd. De hamstrings lopen vanuit het zitbot (os ischii) tot de kuitregio en hechten aan ruim onder de knieplooi. De bewegingen die de hamstrings maken zijn bi-articulair wat betekent dat ze zowel voor beweging en kracht zorgen die over het heupgewricht(strekking) en over het kniegewricht(buiging) gaan. De hamstring groep wordt geïnnerveerd door de nervus ischiadicus (m. biceps femoris door de n. peroneus communis). De hamstrings zijn voornamelijk actief bij het strekken van de heup, het buigen van de knie en het draaien van het onderbeen (exorotatie).

Risicofactoren:

  • Te snelle opbouw in training (zonder gebruik maken van een warming up)
  • Leeftijdsgroep: 18-35 jaar 
  • Sprint-gerelateerde sporten (vaak met een explosief karakter); atletiek, voetbal, hockey, hoogspringen. 
  • Stretch-bewegingen; turnen, crossfit, gymnastiek-gerelateerde bewegingen 
  • Degeneratie van peesweefsel door ouderdom
  • Roken, slecht voedingspatroon (leefstijl), overgewicht, hart- en vaatlijden 
  • Al eerder bekend met hamstringklachten 
  • Spierscheur in het verleden (ruptuur)

Veelvoorkomende diagnoses aan de hamstring onder hardlopers; 

Sprint type hamstringblessure

Gerelateerd aan sprint of zwaar gewicht oefeningen. Een sprint type hamstring (type 1) ontstaat bij sprint, spring en of snelle schop/trap bewegingen. En is ook de meest voorkomende type hamstringblessure als het draait om type 1 of 2. Vaak ontstaat het moment van een hamstring scheur vlak voor de voet de grond raakt. Tijdens de swingfase of de footstrike zijn de momenten wanneer de hamstring het meest maximaal geactiveerd is in zijn maximale lengte, wanneer ook de knie en enkel beweging gelijktijdig op een excentrische wijze wordt uitgevoerd. 

 

Stretch type hamstringblessur

Een acute hamstring blessure (type 2) is stretch gerelateerd wat vaak wordt gezien bij dansers en turners (gymnastiek). Tijdens deze bewegingen zijn de spieren op hun langst door de heupbuiging (flexie). Dit type hamstringblessure is minder scherp met betrekking tot de pijn en geeft vaak minder beperking dan een type 1 hamstringblessure. Vaak is de revalidatieduur van type 2 wel langer door de locatie van de blessure, vaak is dit ter hoogte van de spier naar de aanhechting. Peesweefsel heeft namelijk een langere hersteltijd in vergelijking tot een spierblessure. De meest voorkomende spier waarbij een stretch type blessure voorkomt is de musculus semimembranosus. 

 

Gradaties hamstring scheur  

  1. Graad 1: Milde spierscheur. Minimaal aanwezig, geen duidelijk krachtverlies. 
  2. Graad 2: Matige spierscheur. Duidelijke verscheuring van spiervezels en optreden van krachtverlies. 
  3. Graad 3; Totale ruptuur. minst voorkomend. Mogelijk een indicatie voor operatie mits het snel wordt gediagnosticeerd. 
fysio fitaal fysiotherapie

Bij Fysio Fitaal in Tilburg maken we gebruik van echografie om de ernst van het letsel te classificeren. Mocht verder diagnostisch onderzoek noodzakelijk zijn koppelen we dit terug aan de huisarts. 

Revalideren met een hamstringblessure 

Revalideren van een hamstringblessure heeft tijd nodig. De nummer 1 risicofactor op het ontstaan van een hamstringblessure is een blessure van de hamstring in het verleden! Dit wil zeggen dat de regio veel inlevert aan kracht en coördinatie na een serieuze blessure. Het is dus echt van belang dat je een logische en verantwoorde opbouw maakt tot je weer je sportactiviteiten zoals hardlopen hervat. Specifieke krachttraining voor de hamstring groep is belangrijk. Hier maken we een opbouw van laag belastende oefeningen zoals isometrische oefeningen tot aan excentrisch belaste oefeningen waar we de sportspecifieke situatie zo goed mogelijk nabootsen. Bij Fysio Fitaal in Tilburg maken we gebruik van een uitgebreide testbatterij om het risico op een nieuwe blessure te minimaliseren. 

Samen revalideren

Hamstringblessures zijn vaak lastige blessures en komen vaak terug wanneer niet goed behandeld. Kennis van trainingsleer en een  logische opbouw van trainingsbelasting zijn van cruciaal belang. Bij Fysio Fitaal in Tilburg helpen we jou zo spoedig mogelijk weer terug op de baan, het veld of in de sportschool! Samen werken we stapsgewijs naar een pijnvrije en gezonde situatie om weer met vol enthousiasme het sporten op te pakken. 

Ben  jij op zoek naar professionele sportfysiotherapie? Stuur dan een mail naar info@fysiofitaal.nl of neem contact op middels en contact formulier.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.