Fysiotherapie na een heup prothese

Fysio Fitaal staat voor moderne fysiotherapie. In onze praktijk fysiotherapie ligt de focus op orthopedische revalidatie. Dit wil zeggen dat we blessures behandelen aan pezen, spieren, botten en/of gewrichten. Soms zijn hier indirect ook zenuwen bij betrokken. We maken het behandelplan zo transparant mogelijk zodat je begrijpt waar je aan toe bent. Onze aanpak bestaat uit een combinatie van de laatste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met jarenlange expertise op het gebied van blessure behandeling. Binnen deze kaders bieden we een exclusieve service en is er altijd ruimte voor persoonlijke voorkeur. Onze behandeling is ingericht om mensen hun autonomie over hun lichaam weer terug te geven. Fysio Fitaal Tilburg bestaat uit een team van experts met passie voor fysiotherapie en gaan altijd voor een duurzaam resultaat.
Afspraak maken

Revalideren met een nieuwe heup

Wanneer verschillende behandelingen niet meer het gewenste effect hebben is een totale heupprothese een mogelijkheid. Het gewricht wordt vaak in zijn geheel vervangen door een prothese. De spierkracht en de beweeglijkheid van het gewricht is vaak door de artrose en de operatie verminderd. Een snel begin met revalideren is erg belangrijk voor het herstel van deze functies. De therapeuten van Fysio Fitaal leren je hoe je de spieren rond de heup kan versterken en hoe de beweeglijkheid terug gewonnen kan worden in het gewricht. Ook wordt er gekeken hoe je het beste je dagelijkse activiteiten kan uitvoeren. De meeste mensen kunnen na 6 weken weer lopen zonder krukken. Daarna zal de pijn in de heup verder verminderen. De conditie neemt geleidelijk weer toe en zal het lopen steeds makkelijker gaan. Een gemiddelde revalidatie van nieuwe knie of heup duurt gemiddeld 3-9 maanden.

Een heupprothese heeft als doel:

  • De pijn te verminderen
  • Kwaliteit van leven te verbeteren
  • Vergroten van de beweeglijkheid in de heup
  • Normaal kunnen lopen

De levensduur van een heupprothese

Wanneer de klachten alleen maar toenemen en je te veel wordt beperkt in het dagelijkse leven kan een heupprothese een oplossing bieden. Deze klachten in de heup zijn vaak het gevolg van artrose. Met een nieuwe heup krijg je weer meer bewegingsvrijheid en zullen de klachten afnemen. Normaal gesproken doe je minimaal 15 jaar met een kunstheup. Hoe lang deze uiteindelijk mee zal gaan is afhankelijk van verschillende factoren:

  • de lichamelijke conditie
  • het lichaamsgewicht
  • activiteitenniveau van de persoon

Wanneer je de kunstheup te zwaar belast zal de prothese mogelijk minder lang mee gaan. Dankzij deze operatie technieken hebben veel mensen weer een beter en actiever leven terug gekregen. In meer dan 90% van alle gevallen is de herkenbare pijn niet meer aanwezig na de operatie. De heupprothese is ontwikkeld om de functie en anatomie van de heup zo goed mogelijk na te bootsen.

De operatie

Meestal is er de keuze tussen een volledige narcose of een regionale verdoving middels een ruggenprik. De operatie neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Eerst wordt de oorspronkelijke heupkom wordt schoongemaakt en beschadigde structuren worden verwijderd. Daarna wordt in de kom van de heup een kunststof kom geplaatst. Als vervanging voor de heupkop wordt een metalen pin in het bovenbeen geplaatst waar de nieuwe kop op bevestigd is. Het gewricht wordt dus in zijn geheel vervangen, zowel de kom als de kop van de heup. Na het plaatsen van de heup test de chirurg de beweeglijkheid van de heup. antibiotica wordt al voor de operatie gegeven om het risico op een bacteriële infectie zo laag mogelijk te houden. Na de operatie blijf je even ter controle of alles goed gaat. In de meeste gevallen mag je dezelfde dag of de ochtend daarna naar huis toe.

De algemene fysieke gesteldheid

Een pre-operatief trainingsprogramma kan je helpen om complicaties te voorkomen. Dit gaat volgens het BiBo concept. Better in, Better out. Hoe fitter je de operatie in gaat des te sneller het herstel, des te minder het risico op complicaties. Roken beïnvloedt op een negatieve manier de doorbloeding en kwaliteit van het bindweefsel. Het kan dus nadelig uitpakken voor de wondgenezing maar ook het verdere herstel. Wanneer je overgewicht hebt is het raadzaam om wat af te vallen om de heup na de operatie zo min mogelijk onnodig te belasten.

Tips voor direct na de operatie

  • Blijf in beweging. Kijk of het al lukt om ieder uur even met de krukken wat te gaan lopen 3-10 minuten.
  • Leg het been hoog om de zwelling te laten afnemen.
  • Ga niet te lang met het been omlaag zitten. Dit kan voor veel druk zorgen in de heup.
  • Oefen veel het buigen het strekken van de heup. Snel naar de 90 graden kunnen buigen is noodzakelijk voor verdere therapie op bijvoorbeeld een hometrainer.
  • Je mag gewoon steun nemen op het been met de hulp van je krukken. Wees niet bang om te belasten. Tenzij anders aangegeven door het ziekenhuis.
  • De heup kan nog een langere periode reactief zijn. Dit betekent dat een reactie op belasting normaal is. Een voorbeeld is tijdelijk meer klachten omdat je bijvoorbeeld in de ochtend wat meer hebt gedaan. Komt weer goed!
  • De eerste 6 weken is het niet gangbaar om auto te rijden. De wond is nog aan het herstellen en kan met een snelle onverwachtse beweging weer open gaan. Ook is het niet handig verzekeringstechnisch mocht je schade veroorzaken aan jezelf of aan anderen.
  • Bij koorts, roodheid of irritatie van de wond bel het ziekenhuis voor de zekerheid.
  • Roodheid en glanzen van de kuit samen met kramp kan een teken zijn van trombose. Hou dit goed in de gaten.
  • Bij de tandarts altijd aangeven dat je een gewrichtsprothese hebt. Dit komt door het verhoogd risico op een infectie.

De eerste fase

In de eerste 6 weken moet de prothese gaan ingroeien. Bewegingen met een hoge snelheid dienen te worden vermeden. Het litteken kan de komende paar weken tot maanden wat gevoelig blijven. Een blauwe verkleuring van het been, zwelling en pijn zijn mogelijk aanwezig. Pijnstilling is daarom aangeraden. Omdat je minder beweegt samen met de neveneffecten van een operatie is krijg je medicijnen om trombose te voorkomen.

De vervolg stappen

Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle van de heup is noodzakelijk om weer veilig je dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren. Tijdens de revalidatie ga je gemiddeld 2 tot 3x per week naar de fysiotherapeut. De eerste fase van de revalidatie zal gericht zijn op het herstel van de beweeglijkheid van de heup en het looppatroon. Daarna wordt de focus gelegd op de kracht van de spieren rondom de heup. Hoe lang de revalidatie gaat duren is vaak afhankelijk van verschillende factoren en daarom op voorhand niet goed te zeggen. Wel zijn er richtlijnen beschikbaar over de te behalen doelen:

  • Binnen 4 weken met 1 kruk
  • Binnen 6 weken zonder krukken
  • Na 6 weken weer autorijden
  • Na 4 maanden weer buiten fietsen

Fysio Fitaal & Vief Leven

Met Vief Leven willen we mensen met klachten van artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

Wij richten ons volledig op de behandeling van knie- en heup artrose in Tilburg samen met de revalidatie na operatie van een knie- of heup prothese. Vief leven gelooft in een betere aanpak in de Fysiotherapeutische behandeling van artrose gerelateerde klachten. Met onze unieke methode willen wij mensen voorzien in kracht en kennis om op deze manier weer grip te krijgen op je situatie.

Bekijk hier de website van vief leven.

Een revalidatie van een heupprothese duurt gemiddeld 6-9 maanden. Gedurende de revalidatie zullen er altijd kleine en soms ook grote tegenslagen op je pad komen. Zeker in bepaalde fases zal het langzamer gaan dan je vooraf had gedacht. Geduld is noodzakelijk. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van revalidatie na operatie en artrose gerelateerde klachten. Door deze combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor de fysiotherapie ben je bij ons aan het juiste adres.

Veelgestelde vragen

Een afspraak maken bij FysioFitaal

Fysio Fitaal biedt gespecialiseerde fysiotherapie met een persoonlijke aanpak. Of je herstelt van een blessure, sportgerelateerde klachten hebt of preventief aan je gezondheid werkt, ons team van experts staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in sportrevalidatie, echodiagnostiek en postoperatieve zorg helpen we je effectief verder.

We werken vanuit meerdere locaties in Tilburg, altijd dichtbij voor professionele en toegankelijke fysiotherapie. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op. Samen werken we aan jouw herstel!
Schouder Fysiotherapie
Filters
Lichaamsdeel
Lichaamsdeel
Pas filters toe