Fysiotherapie bij een

Achillespees ruptuur.

Vaak zien we een ruptuur van de achillespees bij sporten als voetbal maar ook bij sprinters. Een achillespees ruptuur ontstaat bij het ineens vragen van een grote kracht van de kuitspieren. Een ruptuur in de achillespees kan ontstaan door degeneratie van de pees. Een ruptuur van de achillespees komt regelmatig voor bij mannen tussen de 30-40 jaar. Op het moment van scheuren wordt er vaak een scherpe pijn gevoeld alsof er tegen de achterkant van de enkel aangeschopt wordt. In sommige gevallen kan tenenstand van de enkel onmogelijk zijn. Soms is er onvermogen tot lopen op het aangedane been. Er zijn verschillende graden waarin er sprake kan zijn van een ruptuur. De graad zegt iets over de ernst van het ruptuur. Het is belangrijk om een fysiotherapeut te laten kijken of er sprake is van een achillespees ruptuur en in welke mate de pees gescheurd is.
Trochantor major syndroom
Oorzaak
De kuit bestaat als het ware uit twee grote spieren. De m. gastronemius en de m. soleus. Deze spieren zorgen beide voor het op de tenen kunnen staan. Beide spieren hebben hun aanhechting op het hielbeen en lopen over in de achillespees. Vaak zien we een ruptuur van de achillespees bij sporten als voetbal maar ook bij sprinters. Een achillespees ruptuur ontstaat bij het ineens vragen van een grote kracht van de kuitspieren. Vaak ontstaat een ruptuur bij de start van een sprint en voelt het alsof er iemand trap achter tegen de enkel aan geeft. Een ruptuur in de achillespees kan ontstaan door degeneratie van de pees. Dit wil zeggen dat achteruitgang van de kwaliteit van het peesweefsel. Doordat de pees dan al van mindere kwaliteit is en er opeens grote activiteit wordt gevraagd van de kuit kan deze scheuren.
Fysiotherapie bij een achillespees ruptuur Fysio Fitaal Tilburg
Symptomen
Een ruptuur van de achillespees komt regelmatig voor bij mannen tussen de 30-40 jaar. Op het moment van scheuren wordt er vaak een scherpe pijn gevoeld alsof er tegen de achterkant van de enkel aangeschopt wordt. Bij een ruptuur van de achillespees is het strekken van de enkel pijnlijk. In sommige gevallen kan tenenstand van de enkel onmogelijk zijn. Soms is er onvermogen tot lopen op het aangedane been.
Diagnose
Om de diagnose achillespeesruptuur te stellen start de fysiotherapeut met een vraaggesprek om meer informatie te verzamelen over de klacht. Als de fysiotherapeut voldoende informatie heeft verzameld zal hij of zij een aantal testen uitvoeren om te bevestigen of te ontkennen of er sprake is van een achillespeesruptuur. Er zijn verschillende graden waarin er sprake kan zijn van een ruptuur. De graad zegt iets over de ernst van het ruptuur.
Graad 1: Er is sprake van een klein haarscheurtje van de pees door verrekking.
Graad 2: Er is sprake van een gedeeltelijke scheuring van de pees.
Graad 3: Volledige ruptuur van de achillespees. Dit wil zeggen dat de pees helemaal afgescheurd is.
Behandeling

De eerste 7 dagen is het lichaam volop bezig met het herstel en bevindt het lichaam zich in de ontstekingsfase. Dit betekend dat het lichaam bezig is met het opruimen van beschadigd weefsel. De eerste 7 dagen is het dan ook belangrijk om rust te houden en het RICE principe te volgen. Dit betekent rust, koelen, druk geven (verband) en het omhoog leggen van de enkel. Na ongeveer een week kan de enkel vaak langzaam weer belast gaan worden. Het is belangrijk om een fysiotherapeut te laten kijken of er sprake is van een achillespees ruptuur en in welke mate de pees gescheurd is.

In de meeste gevallen kan een achillespees ruptuur conservatief behandeld worden door een fysiotherapeut door middel van oefentherapie en adviezen. Als er sprake is van een volledig ruptuur zal de fysiotherapeut je doorsturen naar een specialist die zal beslissen of een operatie nodig zal zijn om de pees weer vast te maken.
Hieronder vind je een oefening die vaak gebruikt wordt bij klachten en belangrijk is voor het versterken van de kuitspieren.

Afspraak maken

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.