Wat is de wintertijd?
Wanneer de klok verzet wordt in de winter keren we in principe terug naar de geografische tijdzone waar we ons bevinden. De term wintertijd is ontstaan na het invoeren van de zomertijd. De zomertijd is oorspronkelijk bedacht om energie en kosten te besparen. In de zomer komt de zon zo vroeg op dat mensen vaak nog slapen. Door de klok terug te zetten komt de zon later op en gaat de zon ook later weer onder. Je hebt dus overdag langer licht waardoor kosten voor energie minder zouden zijn. De aanname dat de zomertijd ook daadwerkelijk energie bespaard is intussen achterhaald. Doordat de wintertijd onze standaardtijd is, komt de wintertijd het dichtste bij ons circadiaans ritme(natuurlijk ritme).
Circadiaans ritme
Ons Circadiaans ritme is een biologisch dag en nacht ritme. We hebben allemaal een biologische klok die de verschillende systemen in ons lichaam aanstuurt. Denk hierbij aan onze hartslag, slaapritme, temperatuur, stofwisseling, bloeddruk en hormoonafgifte. Wanneer je bioritme niet meer gelijk loopt aan je dagelijkse agenda functioneert ons lichaam niet optimaal. Tegenwoordig hebben we eigenlijk te veel keuze in wanneer we dingen doen. Wanneer je honger hebt duik je in de koelkast en kun je voldoen aan de behoefte om iets te eten. Telefoongebruik en televisie kijken zorgen ervoor dat we later naar bed gaan dan ons natuurlijk ritme aangeeft. Door elektriciteit en onze 24 uurs maatschappij kunnen we tegenwoordig ook s nachts naar de sportschool. Dit kan ervoor zorgen dat je leefstijl niet goed is afgestemd op je natuurlijk ritme.
Wat merk je tijdens de wintertijd?
Veel mensen merken dat ze wat neerslachtiger worden met het invoeren van de wintertijd. Dit heeft niet zozeer iets te maken met de wintertijd maar wel aan het aantal uren daglicht. Grote kans dat je in het donker naar je werk gaat en in het donker ook weer naar huis gaat. Doordat de wintertijd in meer overeenkomt met je natuurlijke klok heeft het juist een positief effect op je nachtrust en stressniveau. Maar dan moet je wel goed omgaan met andere factoren die je zelf kan beïnvloeden
Onze tips om snel aan de wintertijd te wennen!
- Onze belangrijkste tip is om overdag naar buiten te gaan en voldoende daglicht binnen te krijgen. Zodra daglicht binnenkomt via de ogen daalt je melatonine spiegel in je lichaam. Dit hormoon is belangrijk voor je slaap- waakritme. Onder invloed van licht stijgt het natuurlijke cortisol in ons lichaam. Dit is het teken voor ons lichaam om wakker te worden. Cortisol is niet per definitie negatief. Het is juist noodzakelijk om in actie te komen. Hoe meer energie je overdag hebt hoe meer het lichaam ook weer de behoefte heeft om op tijd te gaan slapen. Het beste moment is om rond de middag een half uur tot een uur naar buiten te gaan!
- Omdat licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de weg staan is het verstandig om minimaal een uur voor je gewenste bedtijd jezelf niet overmatig bloot te stellen aan licht. We weten dat blauw licht van onze telefoon en de televisie daglicht heel goed kan nabootsen. Zorg er dus voor dat je geen televisie kijkt of lang op je telefoon zit voor dat gaat slapen!
- Ga de zaterdagavond voordat de wintertijd ingaat een uur later naar bed zodat je zondag op je normale tijd wakker wordt. Op deze manier zit je het snelste in je natuurlijke ritme!
Veel succes!