Fysiotherapie bij een

Beenlengte verschil?

Een van de meest bekende voorbeelden is een “beenlengte” verschil. We horen ontzettend vaak dat een vorig therapeut aangegeven heeft dat de klachten aan de lage rug komen door een verschil in beenlengte. Wanneer we kritisch gaan kijken naar het waarnemen van beenlengte verschil in de praktijk zitten hier veel haken en ogen aan.

Veranderingen in stand is vaak iets wat een therapeut of behandelaar zichzelf heeft aangeleerd. Vergelijk het met dit voorbeeld wanneer je op zoek bent naar een rode auto dan ga je ze ook vaker zien! Hierin kunnen we ze ook niets kwalijk nemen want je bent op zoek naar iets om te behandelen. Maar in de meeste gevallen is een beenlengte verschil niet goed waarneembaar of minder dan 1 cm. En wanneer je beenlengte verschil minder is dan 1 cm is het waarschijnlijk niet relevant voor het ontwikkelen van klachten.

Fysio Fitaal fysiotherapie bij een beenlengteverschil

(Misschien is het ook gewoon wel heel moeilijk om te doen?) In 2016 is een studie verschenen waar twee ervaren chiropractoren niet in staat waren om overeenstemming te krijgen over een groep mensen die ze moesten beoordelen op beenlengte verschil. Comparison of Supine and Prone Methods of Leg Length Inequality Assessment

En niet alleen de vorige studie laat zien dat een beenlengte verschil aanwijzen als DE reden voor je lage rugklachten erg glad ijs is. Al in 1984 verscheen er een studie in de Lancet die duidelijk aangeeft dat een beenlengteverschil weinig tot geen invloed heeft op het ontwikkelen van lage rugklachten. Does unequal leg length cause back pain? A case-control study

Extremes zijn vaak erg interessant en zeggen ons vaak heel veel. Een voorbeeld hiervan is mensen die een beenamputatie hebben ondergaan. Wanneer we kijken naar deze groep mensen zien we dat de factor beenlengteverschil niet van invloed is op het wel of niet hebben van lage rugklachten. Hiermee bedoel ik dat mensen met een beenlengte verschil niet meer of minder rugklachten hebben dan de groep zonder beenlengte verschil.

Interessant? Lees hier verder. Low-back pain in transfemoral amputees: is there a correlation with static or dynamic leg-length discrepancy?

Wil je wel weten wanneer een beenlengteverschil mogelijk invloed kan hebben op je lage rug? Lees dan hier verder op een andere pagina. (blog beenlengte).

Bekken scheefstand

Een ander bekend voorbeeld is het scheef staan van je bekken. Dit gaat natuurlijk lekker samen met een beenlengteverschil want het een veroorzaakt mogelijk het ander. Ik bedoel niet dat een andere stand van je lage rug en ook je bekken niet verzonnen is. Maar de invloedt die het heeft op het ontstaan van lage rugklachten vaak wel. Het komt vaak neer op dit: een kanteling of verdraaiing van je bekken is vaak niet waarneembaar. Het idee dat een kleine variatie in stand de oorzaak van je klachten is is erg onwaarschijnlijk. Onze lage rug is simpelweg niet zo kwetsbaar.

Nog een voorbeeld is een te holle rug. Net als bij ons bekken is er ontzettend veel variatie in de holling van onze onderrug tussen mensen. We weten simpelweg niet hoeveel holling slecht is. Wanneer is het te veel? Wanneer we weer gaan kijken naar de bewijslast zien we vaak dat deze er niet is!

Lumbar lordosis: study of patients with and without low back pain

The biomechanics of the lumbosacral region in acute and chronic low back pain patients

Relationship between mechanical factors and incidence of low back pain

Je moet je dus afvragen of het behandelen, of het willen veranderen van een te holle rug wel zo handig is? Mensen die zo panisch doen over een te holle rug zijn vaak ook de mensen die zeggen dat lang zitten of kantoor werk zo slecht is voor je rug. Terwijl dit juist het tegenovergestelde is van deze houding?? Snap je het nog?

 

Een kleine kern van waarheid

Als mens lopen we op twee benen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom er behoorlijk wat druk en belasting komt op onze lage rug. Wanneer we dit vergelijken met mensen die vaak in een diepe squat houding zitten(de holle rug wordt nu bol) zoals mensen veel in azië zitten, zien we wel dat bij deze groep de wervelkolom minder onderhevig is aan slijtage. Ook bij dieren die op 4 poten lopen en bewegen zien we slijtage op de plekken in de wervelkolom waar de curvatuur het scherpst is. Maar zelfs als het zo zou zijn dat we in de westerse wereld meer slijtage ontwikkelen door onze manier van zitten en bewegen, wil dit niet zeggen dat we ook meer pijn ervaren in de lage rug. De mate van slijtage is geen graadmeter voor de mate van ervaren pijn.

Dit brengt op ons de andere vaak aangeven oorzaak voor je rugklachten. Slijtage! Een mooi voorbeeld hiervan is the twin spine study:

Tweelingen uit de Verenigde staten, Canada en Finland zijn een hele periode gevolgd in de tijd. In dit onderzoek is er gekeken naar verschillende factoren die mogelijk een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van artrose klachten of wel slijtage. In dit onderzoek gaat het specifiek om artrose die zich bevindt in de wervelkolom. De conclusie van het onderzoek is dat slijtage in de wervelkolom voor een groot deel erfelijk bepaald is. Deze erfelijke factor weegt vele malen zwaarder dan bijvoorbeeld een zwaar beroep of een sport waar te kan verwachten waar de wervelkolom veel belast wordt. Nu denk je vast; lekker dan! Maar wat ook blijkt is dat meer fysieke activiteit en spiermassa juist een gunstig effect hebben op het niet ontwikkelen van meer artrose in de wervelkolom. Bij tweelingen waarvan er eentje rookt en de andere niet zien we dat er wel meer sprake is van artrose.

Het geloof dat onze wervelkolom een kwetsbare blokkendoos is die rechtgezet moet worden of zomaar scheef komt te staan heeft ertoe geleid dat mensen vaak minder vertrouwen krijgen in hun eigen lijf. Ze zijn er echt van overtuigd dat er iets mis is terwijl we in 99% van alle gevallen spreken van een normale anatomische variatie. Het gevaar is dat mensen hun “diagnose’’ dreigen te worden. Wat je wel aan je klachten kunt doen gaan we in onze volgende blog bespreken!

 

Afspraak maken

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.