fbpx

Voorste kruisband revalidatie

Afspraak maken?

De snelle feiten:

 • In Nederland zijn er elk jaar alleen in het voetbal al ruim 4000 voorste-kruisband blessures.
 • Bij jonge mensen (15-40 jaar) die een pivoterende sport beoefenen, zoals basketbal, voetbal, handbal en skiën komt het vaker voor.
 • Naast het fysieke herstel blijkt de psychologische reactie op de VKB-ruptuur en de revalidatie na de ruptuur (o.a. angst voor recidief), van invloed te zijn op de mate waarin iemand sportactiviteiten hervat.
 • Jaarlijks loopt meer dan 3% van de amateursporters een VKB-ruptuur op; bij topsporters kan dit, afhankelijk van de soort sport, zelfs oplopen tot boven de 15%.
 • Vrouwen hebben een 2-8 keer grotere kans op een VKB-ruptuur dan mannen bij het beoefenen van dezelfde sport.
 • Ongeveer 5% van alle Topsporters loopt een voorste kruisband blessure op.

Voorste kruisband blessure

Een blessure aan je voorste kruisband(VKB) is een van de meest voorkomende blessures in het kniegewricht. Jaarlijks vinden er ruim 860.000 knieblessures plaats tijdens het sporten in Nederland. Bij een groot gedeelte hiervan gaat het om een blessure aan de voorste kruisband. De VKB is erg belangrijk voor de stabiliteit van je knie tijdens sport. Wanneer je voorste kruisband gescheurd is zien we een afname in de stabiliteit van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Deze blessure treedt meestal zonder een tegenstander in de buurt waar je explosief moet afremmen. Ook bij bewegingen waar je snel moet draaien, kappen of springen loop je een hoger risico dat je geblesseerd raakt aan je voorste kruisband. Om weer terug te kunnen keren op je oude sportniveau is het belangrijk dat je weet wat je opties zijn.

Kruisband blessure

Anatomie en functie van de voorste kruisband

Een gewricht is een plaats in het lichaam waar twee botdelen samenkomen. Bij de knie is dit het femur(bovenbeen) en het tibia(onderbeen). Tussen deze botdelen bevindt zich kraakbeen wat een heel glad oppervlak heeft zodat het soepel kan bewegen. Om het kniegewricht goed te kunnen sturen bevinden zich verschillende soorten banden in en rondom de knie. Aan de binnen en buitenkant bevinden zich de collaterale banden. Tussen het femur en het tibia zit de binnenste- en buitenste meniscus deze fungeert als een schokdemper tussen deze twee botdelen. In de knie bevindt zich de voorste- en achterste kruisband. De voorste kruisband zorgt voor passieve stabiliteit. Banden, botten, kapsels en de stand van gewrichten zorgen voor passieve stabiliteit je hebt hier geen controle over. Actieve stabiliteit wordt aangestuurd door spieren en pezen. Hier heb je dus wel controle over. De actieve en passieve stabiliteit samen bepalen hoe stabiel een gewricht is.

Schade aan de voorste kruisband

 • Van alle VKB-rupturen is ongeveer 70% gebaseerd op een “non-contact” traumamechanisme
 • Dit betekent dat de kruisband scheurt zonder contact met een tegenstander of ander object.
 • 0.04 seconden is de tijd wanneer de kruisband scheurt na het contactmoment met de grond

Een voorste kruisband kan voor een gedeelte scheuren of volledig scheuren. Ook kan er sprake zijn van een lichte verrekking. De voorste kruisband is gemiddeld zo’n 4 centimeter lang en heeft ongeveer de dikte van je pink. Deze verschillende letsels worden ingedeeld in 3 gradaties.

Graad 1 is alleen een verrekking. De knie is dan meestal wel gevoelig maar er hoeft bijvoorbeeld geen zwelling in de knie te zitten.

Graad 2 is een gescheurde voorste kruisband. Grote kans dat de knie gezwollen is en soms instabiel aanvoelt.

Graad 3 is een afgescheurde voorste kruisband. Vaak wordt de knie meteen dik en ervaar je instabiliteit. Dit is een gevoel waar je veel door je knie dreigt te zakken of daadwerkelijk ook doet. Bij 80% van alle gevallen hoort de persoon ook een duidelijke herkenbare knap. Het is goed mogelijk dat in dit geval er ook schade is aan de meniscus of aan het kraakbeen.

Vrouwen hebben een hoger risico op een blessure aan de voorste kruisband. Dit risico ligt tot wel 6x hoger. Dit heeft verschillende oorzaken. Veranderingen in de hormoonhuishouding speelt hier mogelijk een rol in. Ook hebben vrouwen een wijder bekken waardoor de knie mechanisch in een meer kwetsbare positie komt tijdens sporten met veel snelheid. De knie klapt sneller naar binnen toe.

Fysieke testen van de voorste kruisband

Er zijn een aantal beschreven testen om inzicht te krijgen in mogelijke schade aan de voorste kruisband:

Lachman test

De lachman is een passieve test waarbij het onderbeen naar voren wordt getrokken. Wanneer de voorste kruisband nog intact is voelt de onderzoeker het aanslaan van de voorste kruisband. De voorste kruisband remt dan de verdere beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Wanneer de voorste kruisband gescheurd is, is dit niet het geval.

Voorste schuiflade test

Bij de voorste schuiflade test is de knie in een meer gebogen positie. De onderzoeker trekt het bovenbeen naar zich toe. De mate van translatie(verschuiving) van het onderbeen naar voren geeft een indicatie over de integriteit van de voorste kruisband.

Pivot shift

De pivot shift is een meer dynamische test van de knie. Naast dat de test een indicatie geeft van de integriteit van de voorste kruisband test het ook andere structuren van de knie. Naast de voorste kruisband wordt ook de buitenband, posterolaterale kapsel met daarbij behorende ligamenten en de iliotibiale band getest op mogelijk schade of instabiliteit.
Wanneer een of meerdere testen positief zijn is het mogelijk om de knie verder te onderzoeken middels een MRI om specifiek letsel aan de knie te bevestigen.

Operatief ingrijpen of conservatief behandelen

 • In Nederland worden per jaar meer dan 9000 VKB-reconstructies uitgevoerd. De meeste primaire VKB-reconstructies worden uitgevoerd met een bone-patellar tendon-bone (BPTB) graft of hamstring (HS) graft. Beide methoden leiden tot goede functionele resultaten en herstel van de passieve stabiliteit.
 • Een beter begrip van de structuur en functie van de voorste kruisband heeft ervoor gezorgd dat de behandeling, zowel operatief als niet-operatief(conservatief) zich blijft door ontwikkelen. Niet opereren kan in sommige gevallen ook een verantwoorde keuze zijn.

Bij mensen die in hoge mate actief zijn en die graag een sport willen beoefenen waar je moet springen, draaien of kappen is een operatie in de meeste gevallen de beste oplossing.

Knie artrose
Kevin van Geel

Knie & Sport revalidatie specialist Kevin van Geel

De verschillende fases in de behandeling van de voorste kruisband

Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle van de knie is noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen. Zowel na een operatieve ingreep als bij een conservatief beleid.

Acute fase:
In deze fase richten we ons met name op klachtenvermindering. Er is vaak sprake van zwelling, pijn en een verminderde beweeglijkheid van de knie. Daarnaast is het belangrijk om weer een goede controle te krijgen over je quadriceps(bovenbeenspier). Na letsel van de voorste kruisband of operatie aan die knie zien we vaak een forse afname van kracht en massa van de quadriceps. Het is dus van cruciaal belang dat er snel weer een goede functie van de quadriceps is. Daarnaast is het belangrijk om weer tot een normaal looppatroon te komen.

Kracht en stabilisatie fase:
In deze fase wordt er meer een opbouw gemaakt in kracht. Ook komen stabiliserende oefeningen aan bod. Ook mag er tussendoor gewerkt worden aan de algemene conditie.

Sport-specifieke fase:
De laatste fase richt zich met name op maximaal kracht, sprongkracht en explosiviteit. Dit is allemaal nodig om snel van richting te kunnen veranderen binnen je sport. Er wordt ook naar een wedstrijdconditie gewerkt zodat je kan blijven presteren onder vermoeidheid. De kwaliteit van bewegen moet goed blijven onder deze omstandigheden. De kans om opnieuw geblesseerd te raken aan je voorste kruisband is namelijk vele malen groter onder vermoeidheid

Revalideren bij Fysio Fitaal

Een voorste kruisband revalidatie kost veel inspanning en is behoorlijk intensief. Het kan wel tot 15 maanden duren voor je weer op een dusdanig niveau bent om weer volledig deel te kunnen nemen aan je sport. Dit kost een behoorlijke portie wilskracht maar ook tijd. Gedurende de revalidatie zullen er altijd kleine en soms ook grote tegenslagen op je pad komen. Zeker in bepaalde fases zal het langzamer gaan dan je vooraf had gedacht. Geduld is noodzakelijk. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van voorste kruisband en sportrevalidatie. Door deze combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor sport ben je bij ons aan het juiste adres.

Fysio Fitaal
Osgood Schlatter

Osgood-Schlatter

Knie

Osgood-Schlatter is een klacht die we vaak zien bij jonge jongens die volop in de groei zijn en fanatiek bezig zijn met sporten....

Kniepijn bij squatten

Kniepijn bij squatten – dé perfecte squat

Knie, Sportblessures

De squat is een compound (= oefening waarbij beweging plaatsvindt in meerdere gewrichten) oefening die welbekend is onder de krachtsporters. Het is een oefening die in de sportschool gebruikt...

 • 1
 • 2
 • 3

Contact opnemen

Ervaar jij al enige tijd last van een bovenstaand omschreven klacht? Blijf er dan niet mee rondlopen! Maak een afspraak bij onze specialist Kevin van Geel. Samen kijken we hoe we je klachten kunnen verminderen!

Kevin van Geel

Knie & Sport revalidatie specialist Kevin van Geel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze laatste blogs!

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt vanaf nu maandelijks onze nieuwsbrief.