Veelvoorkomende klachten

Bij Fysio Fitaal in Tilburg begrijpen we dat het soms moeilijk kan zijn om door alle medische termen en woorden te navigeren, vooral als het gaat om je gezondheid. Daarom streven we ernaar om jouw ervaring bij ons zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken.

We hebben deze lijst samengesteld met veelvoorkomende klachten en aandoeningen die we bij Fysio Fitaal behandelen, maar we begrijpen dat al die termen misschien verwarrend kunnen zijn. Maak je geen zorgen! Ons toegewijde team van professionals staat klaar om je te begeleiden en al je vragen te beantwoorden.

Of je nu last hebt van rugpijn, knieblessures, schouderklachten of op zoek bent naar revalidatie na een operatie, wij zijn er om te helpen. Bij Fysio Fitaal streven we ernaar om jouw gezondheidsreis zo eenvoudig en begrijpelijk mogelijk te maken, zodat jij je kan concentreren op het bereiken van je doelen.

Bekijk gerust de onderstaande lijst en neem contact met ons op wanneer je meer informatie wilt of als je meer hulp nodig hebt. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in onze praktijk en je te ondersteunen op  weg naar een gezonder en actiever leven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

fysio fitaal fysiotherapie

Abductie

Beweging van een ledemaat weg van het lichaam. Vaak naar buiten toe. Meest gebruikt in de schouder of heup. Wanneer het been of de arm zijwaarts naar buiten beweegt.

Adductie

De beweging van een ledemaat van het lichaam naar binnen toe. Ook wel naar het midden van het lichaam.

Anatomie

De studie van de structuur van het menselijk lichaam.

Anti-inflammatoire medicijnen

Medicijnen die ontstekingen verminderen, vaak gebruikt om pijn en zwelling bij artrose te verlichten.

Articulatio

De latijnse benaming voor een gewricht. 

Artrose

Een degeneratieve gewrichtsaandoening gekenmerkt door het afbreken van het kraakbeen in de gewrichten, wat pijn, stijfheid en verlies van bewegingsbereik kan veroorzaken.

Achillespeesblessure

Letsel aan de achillespees, die de kuitspieren verbindt met het hielbeen, vaak veroorzaakt door overbelasting of plotselinge bewegingen.

Anterieure kniepijn

Pijn aan de voorkant van de knie, vaak geassocieerd met aandoeningen zoals patellofemoraal pijnsyndroom, quadricepspeesblessures en knieschijfontwrichting.

Ankyloserende spondylitis

Een inflammatoire aandoening die leidt tot stijfheid en fusie van de wervelkolomgewrichten, wat kan resulteren in verminderde mobiliteit en chronische pijn.

fysio fitaal fysiotherapie

Bewegingstherapie

Een reeks van oefeningen en activiteiten ontworpen om de flexibiliteit, kracht en bewegingsbereik te verbeteren, vaak aanbevolen voor artrosepatiënten.

Blessurepreventie

Maatregelen om letsel te voorkomen tijdens sport of dagelijkse activiteiten.

Braces

Hulpmiddelen zoals spalken of bandages om ondersteuning te bieden aan gewrichten.

Bechterew (spondylitis ankylopoetica)

Een vorm van reumatoïde artritis die ontsteking veroorzaakt in de wervelkolom en grote gewrichten, resulterend in stijfheid en pijn.

BPPV (benigne paroxysmale positieafhankelijke duizeligheid)

Een aandoening van het binnenoor waarbij patiënten episodische duizeligheid ervaren als gevolg van problemen met de positie van de oorsteentjes.

Burstitis trochanterica

Ontsteking van de slijmbeurs aan de buitenkant van de heup, vaak veroorzaakt door overbelasting of wrijving, wat kan leiden tot pijn in de heup en de zijkant van het been.

Botbreuken (fracturen)

Beschadiging of breuk in een bot als gevolg van trauma, overbelasting of osteoporose, waarbij fysiotherapie wordt gebruikt voor revalidatie en herstel van functie.

fysio fitaal fysiotherapie

Contractuur

Abnormale samentrekking van spieren, pezen of bindweefsel.

Corticosteroïden

Ontstekingsremmende medicijnen die soms worden geïnjecteerd in gewrichten om pijn en zwelling bij artrose te verminderen.

Cryotherapie

Behandeling met koude om ontsteking te verminderen en pijn te verlichten.

Coccygodynie

Pijn in het stuitje (coccyx), vaak veroorzaakt door letsel, overbelasting of ziekte, waarbij fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de houding.

Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)

Een chronische pijnstoornis die kan ontstaan na een letsel of operatie, gekenmerkt door extreme pijn, zwelling, veranderingen in huidskleur en temperatuur, waarbij fysiotherapie kan helpen bij het beheren van symptomen en het verbeteren van de functie.

Chronische pijn

Langdurige pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt, waarbij fysiotherapie kan helpen bij het beheren van pijn, het verbeteren van de functie en het bevorderen van de algehele welzijn.

Carpaal tunnelsyndroom

Een aandoening waarbij de middelste zenuw in de pols bekneld raakt, wat leidt tot symptomen zoals pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand en vingers.

Cervicale radiculopathie

Irritatie of compressie van een zenuwwortel in de nek, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de arm en hand.

CVA

CVA staat voor een cerebrovasculair accident, ook wel bekend als een beroerte. Een CVA treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken, wat leidt tot beschadiging van hersenweefsel als gevolg van zuurstoftekort. Dit kan gebeuren als gevolg van een verstopping van een bloedvat (ischemische beroerte) of door een bloeding in de hersenen (hemorragische beroerte).

fysio fitaal fysiotherapie

Diagnose

Het proces van het vaststellen van artrose, vaak door middel van lichamelijk onderzoek, medische geschiedenis, en beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s of MRI.

Discushernia

Een aandoening waarbij de zachte kern van een tussenwervelschijf door de buitenste laag lekt, wat druk kan uitoefenen op nabijgelegen zenuwen en pijn veroorzaakt.

Dry-needling

Een techniek waarbij een dunne naald wordt gebruikt om triggerpoints in spieren te deactiveren en pijn te verlichten.

Decompressie

Het verlichten van druk op gewrichten of wervelkolom door tractie of andere methoden.

Dupuytren-contractuur

Een aandoening waarbij bindweefsel in de handpalm verdikt en samentrekt, waardoor de vingers kromtrekken en beperkte beweging veroorzaken.

Diabetische neuropathie

Schade aan de zenuwen als gevolg van diabetes, wat kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de handen, voeten en andere delen van het lichaam.

Discopathie

Een aandoening waarbij de tussenwervelschijven verslechteren en degenereren, wat kan leiden tot rugpijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom.

Dystonie

Gekenmerkt door onvrijwillige spiercontracties en abnormale houdingen, waarbij fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van spierfunctie en het verminderen van pijn.

fysio fitaal fysiotherapie

Ergonomie

De wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het ontwerp en de organisatie van werkplekken en apparatuur om de veiligheid, efficiëntie en gezondheid van werknemers te bevorderen.

Elektrotherapie

Het gebruik van elektrische stroom om pijn te verminderen, spieren te stimuleren of ontstekingen te verminderen.

Excentrische training

Een vorm van spiertraining waarbij de spierlengte tijdens de contractie toeneemt, wat kan helpen bij krachtontwikkeling en herstel.

Enthesopathie

Een aandoening waarbij de peesaanhechtingen aan het bot ontstoken raken, vaak als gevolg van overbelasting of microtrauma.

Epicondylitis lateralis (tenniselleboog)

Een aandoening waarbij de pezen aan de buitenzijde van de elleboog ontstoken raken, vaak als gevolg van overbelasting of herhaalde bewegingen.

Epicondylitis medialis (golfelleboog)

Een aandoening waarbij de pezen aan de binnenzijde van de elleboog ontstoken raken, vaak als gevolg van overmatig gebruik van de onderarmspieren.

Ehlers-Danlos syndroom

Een erfelijke aandoening die het bindweefsel aantast en hypermobiliteit van gewrichten, huidelasticiteit en andere symptomen kan veroorzaken.

fysio fitaal fysiotherapie

Fysiotherapie

Een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van stoornissen van het bewegingsapparaat en de daarmee samenhangende klachten.

Functionele training

Oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van specifieke bewegingspatronen die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten of sportprestaties.

Fasciitis plantaris

Ontsteking van de fascia onder de voet, vaak gepaard met pijn in de hiel.

Flexibiliteitsoefeningen

Oefeningen gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van spieren en gewrichten.

Fysiotherapeut

Een medisch professional gespecialiseerd in het evalueren, behandelen en revalideren van patiënten met musculoskeletale aandoeningen.

Flexie

Bij flexie van een gewricht, zoals de elleboog of de knie, worden de gewrichtsoppervlakken naar elkaar toe bewogen. Dit leidt tot een afname van de gewrichtsruimte aan de voorkant van het gewricht en een toename aan de achterkant. De specifieke arthrokinematische bewegingen die hierbij plaatsvinden, kunnen variëren afhankelijk van het gewricht en de anatomie ervan.

Fibromyalgie

Een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid en gevoeligheid in spieren, pezen en gewrichten.

Frozen shoulder (adhesieve capsulitis)

Een aandoening waarbij het schoudergewricht stijf en pijnlijk wordt, vaak als gevolg van ontsteking en littekenvorming in het gewrichtskapsel.

Fractuur

Een breuk in een bot als gevolg van letsel, overbelasting of osteoporose, waarbij fysiotherapie wordt gebruikt voor revalidatie en herstel van functie.

fysio fitaal fysiotherapie

Ganganalyse

Evaluatie van het looppatroon van een individu om afwijkingen, onevenwichtigheden of problemen te identificeren.

Geriatrie

Het gebied van de geneeskunde dat zich richt op de gezondheidszorg voor oudere volwassenen.

Gewichtsdragende oefeningen

Oefeningen waarbij het lichaamsgewicht wordt gebruikt als weerstand om spieren te versterken en botdichtheid te verbeteren.

Golferselleboog

Een aandoening die pijn en ontsteking veroorzaakt aan de binnenkant van de elleboog als gevolg van overmatig gebruik of letsel. Ook wel epicondilitis medialis genoemd in de medische wereld.

Gonartrose

Artrose van de knie, waarbij het kraakbeen in het kniegewricht versleten is, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid.

fysio fitaal fysiotherapie

Hamstringblessure

Een blessure aan de spieren aan de achterkant van het bovenbeen, vaak veroorzaakt door overrekking of schade na explosief bewegen, vaak met sport.

Handtherapie

Gespecialiseerde therapie gericht op het herstellen van functie en mobiliteit in de handen en polsen na letsel of chirurgie.

Hernia

Een aandoening waarbij een orgaan of weefsel door een zwakke plek in de omliggende spieren of bindweefsels duwt en druk uitoefent op nabijgelegen zenuwen, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid of zwakte.

Houdingsoefeningen

Oefeningen en technieken gericht op het verbeteren van de lichaamshouding om musculoskeletale problemen te voorkomen of te verlichten.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen zoals krukken, rollators of orthopedische schoenen die worden gebruikt om de mobiliteit te ondersteunen tijdens het herstelproces.

Hydrotherapie

Therapeutische oefeningen uitgevoerd in water, vaak in een zwembad, om de mobiliteit te verbeteren, spieren te versterken en de weerstand te verminderen.

Hallux valgus

Een aandoening waarbij de grote teen naar buiten wijst en de gewrichten misvormd raken, vaak veroorzaakt door genetische aanleg, schoeisel of overmatige belasting.

Heupartrose

Een degeneratieve aandoening van het heupgewricht waarbij het kraakbeen versleten is, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid.

Hoofdpijn

Pijn of ongemak in het hoofdgebied, vaak veroorzaakt door spanning, migraine, cervicogene oorzaken of andere aandoeningen.

Heupfractuur

Een breuk in het dijbeen (femur) in de buurt van de heup, meestal als gevolg van een val bij oudere volwassenen, waarbij fysiotherapie wordt gebruikt voor revalidatie na chirurgische ingrepen.

Hypermobiliteitssyndroom

Een aandoening waarbij de gewrichten van het lichaam ongewoon beweeglijk zijn, vaak gepaard gaand met pijn, instabiliteit en andere symptomen.

fysio fitaal fysiotherapie

IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization):

Een techniek waarbij speciale instrumenten worden gebruikt om spier- en bindweefsel te mobiliseren en de doorbloeding te verbeteren.

Isometrische oefeningen

Oefeningen waarbij spieren samentrekken zonder beweging van de aangrenzende gewrichten, vaak gebruikt om spierkracht te verbeteren.

Iliotibiale bandsyndroom (ITBS)

Een aandoening waarbij de iliotibiale band, een peesachtige structuur aan de buitenzijde van het bovenbeen, ontstoken raakt en wrijving veroorzaakt langs het dijbeen, wat kan leiden tot pijn aan de buitenzijde van de knie.

Ischias

Een aandoening waarbij de nervus ischiadicus, de langste zenuw in het lichaam, geïrriteerd of gecomprimeerd raakt, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de bil en het been.

Impingement syndroom van de schouder

Een aandoening waarbij de structuren in de schouder, zoals pezen en slijmbeurzen, bekneld raken tussen het schouderblad en de kop van de

Intervertebrale discopathie

Degeneratie van de tussenwervelschijven in de wervelkolom, wat kan leiden tot rugpijn, stijfheid en neurologische symptomen zoals tintelingen en zwakte in de ledematen.

Iliopsoas syndroom

Een aandoening waarbij de iliopsoas-spier, een belangrijke heupbuiger, geïrriteerd raakt en pijn veroorzaakt in de lies en het heupgebied.

fysio fitaal fysiotherapie

Juvenile idiopathische artritis

Een vorm van artritis die optreedt bij kinderen onder de 16 jaar, gekenmerkt door chronische gewrichtsontsteking en mogelijke groeiproblemen.

Joint mobilisatie

Technieken gebruikt door fysiotherapeuten om het bewegingsbereik en de functie van gewrichten te verbeteren door zachte manipulatie. Joint is gewricht in het engels.

Jumpersknie (Patellar Tendinopathie)

Dit is een aandoening waarbij de pees die de knieschijf met het scheenbeen verbindt, ontstoken raakt als gevolg van overbelasting. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn, het versterken van de omliggende spieren en het herstellen van normale bewegingspatronen.

fysio fitaal fysiotherapie

Knie artrose

Knie-artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen in het kniegewricht geleidelijk verslechtert en afbreekt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid, zwelling en verminderde mobiliteit van de knie

Kraakbeen

Het gladde weefsel dat de uiteinden van botten bedekt en zorgt voor soepele beweging in de gewrichten.

Kinesio tape

Methode waarbij elastische tape wordt gebruikt om blessures te ondersteunen en pijn te verminderen.

Kyfose

Een aandoening waarbij de wervelkolom naar voren gebogen is, resulterend in een afgeronde bovenrug. Fysiotherapie kan worden gebruikt om de houding te verbeteren, de spieren te versterken en eventuele pijn of beperkingen te verminderen.

fysio fitaal fysiotherapie

Lumbale wervelkolom

De onderrugregio van de wervelkolom. Boven het stuitje(sacrum) en onder de ribwervelkolom(thoracale wervelkolom).

Lymfedrainage

Massage om de afvoer van lymfevocht te verbeteren.

Loopanalyse

Een gedetailleerde beoordeling van het looppatroon van een individu om eventuele afwijkingen of problemen te identificeren die verband kunnen houden met knie-artrose.

Lage-impactoefeningen

Oefeningen die weinig belasting op de gewrichten leggen, zoals zwemmen of fietsen, en die gunstig kunnen zijn voor mensen met knie-artrose.

Laterale collaterale band (LCL)

Een van de vier belangrijkste ligamenten van de knie, gelegen aan de buitenzijde van het kniegewricht, dat stabiliteit biedt en overmatige zijwaartse bewegingen voorkomt.

Lymfoedeem

Een aandoening waarbij overtollig lymfevocht zich ophoopt in het lichaam, meestal in de armen of benen, als gevolg van een defect in het lymfestelsel of na letsel of chirurgie.

Ligament

Sterke vezelachtige weefsels die botten met elkaar verbinden en stabiliteit bieden aan gewrichten. Ook wel banden genoemd.

Lumbale lordose

De natuurlijke kromming van de lumbale wervelkolom naar voren gericht, die wordt behouden voor een gezonde houding en mobiliteit van de onderrug.

Labrumscheur

Een letsel aan de labrum, het kraakbeenachtige weefsel dat de heup- of schouderkom omringt, vaak als gevolg van trauma of overmatig gebruik.

Lumbale radiculopathie

Irritatie of compressie van een zenuwwortel in de lumbale wervelkolom, wat kan leiden tot uitstralende pijn, gevoelloosheid en tintelingen langs het traject van de zenuw.

Lumbale hernia

Een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de lumbale wervelkolom uitpuilt en op de zenuwwortels drukt, wat kan leiden tot lage rugpijn, uitstralende pijn naar de benen, gevoelloosheid en zwakte.

Laterale bandbandinstabiliteit

Instabiliteit van de knie als gevolg van letsel aan de laterale banden, zoals het laterale collaterale ligament (LCL).

fysio fitaal fysiotherapie

Mobiliteit

Het vermogen van een gewricht of weefsel om vrij te bewegen binnen zijn normale bewegingsbereik.

Manuele therapie

Behandelingen waarbij fysiotherapeuten hun handen gebruiken om gewrichten, spieren en weefsels te manipuleren om pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

McKenzie-methode

Een benadering van rugpijnbehandeling die zich richt op zelfmanagementtechnieken en specifieke oefeningen om pijn te verminderen en de functie te herstellen.

Medische trainingstherapie

Een op maat gemaakt trainingsprogramma ontworpen door fysiotherapeuten om kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit te verbeteren na letsel of chirurgie.

Myofasciale pijn

Pijn die wordt veroorzaakt door triggerpoints in spieren en bindweefsel, vaak behandeld met massage, stretching en triggerpointtherapie.

Mortons neuroom

Een aandoening waarbij een zenuw in de voet verdikt raakt en geïrriteerd raakt, wat resulteert in pijn, brandend gevoel en gevoelloosheid in de voorvoet. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van symptomen door middel van mobilisatie en oefeningen.

Migraine

Een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door terugkerende episodes van ernstige hoofdpijn, vaak vergezeld van symptomen zoals misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Fysiotherapie kan worden gebruikt als onderdeel van een multidisciplinaire aanpak om migraine te beheren en de frequentie en ernst van aanvallen te verminderen.

Multiple sclerose (MS)

Een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aantast, wat leidt tot symptomen zoals spierzwakte, coördinatieproblemen, vermoeidheid en gevoelloosheid. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit, het beheren van symptomen en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Meniscus

De meniscus is een kraakbeenachtige structuur in de knie die dient als schokdemper en stabilisator van het gewricht. Het bestaat uit twee halvemaanvormige schijven die zich tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia) bevinden. De menisci helpen bij het verdelen van het gewicht en het absorberen van schokken tijdens bewegingen zoals lopen, rennen en springen.

Mediale collaterale band (MCL) letsel

Een letsel aan het ligament aan de binnenkant van de knie, wat kan resulteren in pijn, zwelling en instabiliteit van de knie.

fysio fitaal fysiotherapie

Neuromusculaire revalidatie

Therapeutische interventies gericht op het herstellen van de communicatie tussen het zenuwstelsel en de spieren na letsel of neurologische aandoeningen.

Neurogene pijn

Pijn veroorzaakt door schade aan of disfunctie van het zenuwstelsel, zoals bij neuropathie of radiculopathie.

Nekpijn

Pijn die wordt ervaren in de nekregio, vaak veroorzaakt door spierverrekkingen, letsel of degeneratieve veranderingen.

Neurale mobilisatie

Technieken gebruikt door fysiotherapeuten om de beweging en functie van perifere zenuwen te verbeteren door zachte manipulatie.

Neurogene claudicatio intermittens

Een symptoom van spinale stenose waarbij vernauwing van het wervelkanaal druk uitoefent op de zenuwwortels, wat leidt tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de benen bij het lopen.

Neurologische aandoeningen

Dit omvat een breed scala aan aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten, zoals beroerte (CVA), multiple sclerose (MS), hersenletsel, ruggenmergletsel, neuropathieën en andere neurologische aandoeningen die de beweging, kracht, coördinatie en sensatie kunnen beïnvloeden.

fysio fitaal fysiotherapie

Oedeem

Abnormale ophoping van vocht in weefsels, vaak veroorzaakt door letsel, chirurgie of lymfeproblemen.

Orthopedische revalidatie:

Behandelingen gericht op het herstellen van functie en mobiliteit na orthopedische operaties of letsel aan het bewegingsapparaat.

Overbelastingsletsel

Letsel veroorzaakt door herhaalde belasting van spieren, pezen of gewrichten, vaak gezien bij sporters of mensen met herhaalde taken op het werk.

Ontstekingsremmende medicijnen

Medicijnen die worden gebruikt om ontsteking en pijn te verminderen, vaak voorgeschreven als onderdeel van de behandeling voor verschillende aandoeningen, waaronder blessures en artritis.

Overhead squat

Een oefening gebruikt door fysiotherapeuten om de stabiliteit, kracht en mobiliteit van het hele lichaam te beoordelen, met name van de kern en de onderste ledematen.

Oefentherapie

Een belangrijk onderdeel van fysiotherapie waarbij specifieke oefeningen worden voorgeschreven om kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en mobiliteit te verbeteren, evenals om pijn te verminderen en functie te herstellen na letsel of operatie.

Osgood-Schlatter-ziekte

Een aandoening die meestal voorkomt bij adolescenten en gekenmerkt wordt door pijn en zwelling net onder de knie, veroorzaakt door overmatige trekkracht op de groeischijf van het scheenbeen.

Osteoartritis (OA)

Ook wel bekend als artrose, dit is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat leidt tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit.

Osteoporose

Een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt, wat kan leiden tot broze en fragiele botten die gemakkelijk breken.

Olecranon-bursitis

Ontsteking van de slijmbeurs aan de achterkant van de elleboog, wat kan leiden tot pijn, zwelling en beperking van de beweging van de elleboog.

fysio fitaal fysiotherapie

Palpatie

Het gebruik van de handen om te voelen en te onderzoeken op gevoeligheid, spierspanning of andere afwijkingen.

Patellafemoraal pijnsyndroom

Pijn rond de knieschijf als gevolg van irritatie van het kraakbeen of zachte weefsels, vaak veroorzaakt door overbelasting of slechte biomechanica.

Peesontsteking

Ontsteking van een pees, vaak als gevolg van overbelasting, trauma of degeneratieve veranderingen.

Proprioceptieve neuromusculaire facilitatie (PNF)

Een benadering van revalidatie die zich richt op het verbeteren van spiercoördinatie en bewegingsbereik door het stimuleren van proprioceptieve reflexen.

Pijnbestrijding

Technieken en interventies gebruikt door fysiotherapeuten om pijn te verminderen, waaronder massage, warmtetherapie, oefentherapie en elektrische stimulatie.

Posturale controle

Het vermogen van het lichaam om de houding te handhaven en het evenwicht te bewaren tijdens rust en beweging, belangrijk voor een goede uitlijning van het lichaam en het voorkomen van letsel.

Progressieve overload

Een trainingsmethode waarbij de weerstand geleidelijk wordt verhoogd om kracht en spiermassa op te bouwen, vaak gebruikt bij revalidatie na letsel of operatie.

Parkinson

Een neurodegeneratieve aandoening die bewegingsstoornissen veroorzaakt, zoals trillen, stijfheid en langzame bewegingen, vaak behandeld met fysiotherapie om de mobiliteit en het evenwicht te verbeteren.

Posterolaterale hoek

De posterolaterale hoek verwijst naar een anatomische structuur in de knie die belangrijk is voor de stabiliteit van het gewricht. Deze hoek wordt gevormd door de achterste zijde (posterolaterale) van de tibia (scheenbeen) en de achterste zijde van het femur (dijbeen). De stabiliteit van de posterolaterale hoek is cruciaal voor het voorkomen van zijdelingse instabiliteit van de knie en voor het handhaven van een normale bewegingsfunctie.

Piriformis syndroom

Irritatie of compressie van de piriformis-spier, een kleine spier in de bil, wat kan leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in het bilgebied en langs het been (sciatica-achtige symptomen).

Perifere neuropathie

Schade aan de perifere zenuwen, wat kan leiden tot symptomen zoals gevoelloosheid, tintelingen, spierzwakte en verminderde reflexen.

fysio fitaal fysiotherapie

Quervain's tenosynovitis

Een ontsteking van de peesschede aan de basis van de duim, vaak veroorzaakt door herhaalde bewegingen, wat leidt tot pijn en zwelling aan de zijkant van de pols.

Quadriceps tendinitis

Dit is een aandoening waarbij de pees die de quadriceps-spieren aan de knieschijf bevestigt ontstoken raakt. Het wordt vaak veroorzaakt door overmatig gebruik of herhaalde belasting van de quadriceps-spieren, zoals bij hardlopen, springen, of herhaalde buigingen van de knie.

Quadratus lumborum syndroom

De quadratus lumborum is een diepe spier aan de achterkant van de buikwand die verbonden is met de wervelkolom en het bekken. Deze spier helpt bij het stabiliseren van de wervelkolom en het bewegen van de romp.

fysio fitaal fysiotherapie

Rugpijn

Ongemak in de rugregio, variërend van acuut tot chronisch, vaak veroorzaakt door letsel, overbelasting of degeneratieve veranderingen.

Radiculopathie

Irritatie of compressie van een zenuwwortel in de wervelkolom, vaak resulterend in pijn, gevoelloosheid, tintelingen of zwakte langs het verloop van de zenuw.

Revalidatie

Het proces van herstel na letsel, ziekte of operatie, gericht op het herstellen van functie, mobiliteit en kwaliteit van leven.

RICE-methode

Een afkorting voor rust, ijs, compressie en elevatie, een eerste hulpbehandeling gebruikt voor de behandeling van acute blessures om zwelling, pijn en ontsteking te verminderen.

Range of motion (ROM)

Het bewegingsbereik van een gewricht, gemeten in graden, dat aangeeft hoe ver het gewricht kan bewegen in verschillende richtingen.

Risicofactoren

Factoren die de kans op letsel, ziekte of complicaties kunnen vergroten, zoals leeftijd, geslacht, levensstijl, genetica en beroep.

Reumatoïde artritis (RA)

Een auto-immuunziekte die ontsteking veroorzaakt in de gewrichten, wat leidt tot pijn, stijfheid, zwelling en verminderde mobiliteit.

Rotator cuff letsel

Beschadiging van de pezen en spieren rondom het schoudergewricht, wat kan leiden tot pijn, zwakte en verminderde bewegingsbereik in de schouder.

Runner's knee (Patellofemoraal pijnsyndroom)

Een aandoening waarbij pijn wordt ervaren rond of achter de knieschijf tijdens activiteiten zoals hardlopen, traplopen of hurken, vaak veroorzaakt door overbelasting van de knie of verkeerde biomechanica.

fysio fitaal fysiotherapie

Scoliose

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom zijdelings naar links of rechts buigt, waardoor een “S” of “C” vorm ontstaat. Deze aandoening kan mild tot ernstig zijn en kan verschillende symptomen veroorzaken.

Spierkracht

De kracht die een spier kan genereren tijdens een samentrekking, een essentieel aspect van fysieke functie en revalidatie.

Spieratrofie

Het verlies van spiermassa en spierkracht als gevolg van immobilisatie, letsel, ziekte of inactiviteit.

Shockwave-therapie

Een behandeling waarbij schokgolven worden gebruikt om pijn te verminderen en de genezing te bevorderen bij aandoeningen zoals peesontsteking, spierblessures en botproblemen.

Slijmbeursontsteking

Ontsteking van een slijmbeurs, een zakje met vloeistof dat wrijving tussen pezen en botten vermindert, vaak veroorzaakt door overbelasting of letsel.

Sacro-iliacaal gewricht (SI-gewricht)

Het gewricht tussen het sacrum (het driehoekige bot aan de basis van de wervelkolom) en het bekken, dat stabiliteit biedt aan de onderrug.

Sub-luxatie

Gedeeltelijke dislocatie van een gewricht, waarbij de gewrichtsoppervlakken niet volledig uitgelijnd zijn, wat kan leiden tot pijn, beperkte mobiliteit en andere symptomen.

Segmentale stabilisatie

Technieken gebruikt door fysiotherapeuten om specifieke segmenten van de wervelkolom te stabiliseren en de algehele ruggengraatstabiliteit te verbeteren.

Schokabsorptie

Het vermogen van het lichaam om schokken op te vangen en te dempen tijdens activiteiten zoals lopen, rennen en springen, belangrijk voor het voorkomen van blessures.

Scheuermann

Een aandoening waarbij abnormale groei van de wervels in de rug leidt tot een kromming van de wervelkolom, vaak behandeld met fysiotherapie om pijn te verminderen en de houding te verbeteren.

Sciatica

Irritatie of compressie van de nervus ischiadicus, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en tintelingen die langs de achterkant van het been naar beneden stralen.

Spanningshoofdpijn

Een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door spierspanning in de nek, schouders en schedel.

Subacromiale impingement

Een aandoening waarbij de weke delen in de schouder bekneld raken onder het schouderdak, wat kan leiden tot pijn en beperking van de beweging.

fysio fitaal fysiotherapie

Tractie

Een behandelingsmethode waarbij een constante trekkracht wordt toegepast op de wervelkolom of ledematen om de ruimte tussen gewrichten te vergroten en pijn te verminderen.

Triggerpoints

Lokale gebieden van spierverkramping en gevoeligheid die pijn en ongemak kunnen veroorzaken, vaak behandeld met triggerpointtherapie, massage of dry needling.

Tendinitis

Ontsteking van een pees, vaak veroorzaakt door overbelasting of herhaalde bewegingen, wat kan leiden tot pijn, zwelling en beperkte mobiliteit.

Tromboseprofylaxe

Maatregelen genomen om de vorming van bloedstolsels te voorkomen bij patiënten die risico lopen, zoals immobiliteit na een operatie of letsel.

Total knee replacement (TKR)

Een chirurgische procedure waarbij het beschadigde kniegewricht wordt vervangen door een prothese, vaak uitgevoerd bij gevorderde knie-artrose.

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS)

Een vorm van pijnbestrijding waarbij elektrische stimulatie wordt toegepast op de huid om pijn te verminderen door de zenuwactiviteit te beïnvloeden.

Thoracale wervelkolom

Het deel van de wervelkolom dat zich in het borstgebied bevindt, bestaande uit 12 thoracale wervels, belangrijk voor houding, stabiliteit en beweging van de romp.

Thoracic Outlet Syndrome (TOCS):

Een aandoening waarbij de zenuwen of bloedvaten in het gebied tussen de nek en de schouder bekneld raken, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de arm en hand.

fysio fitaal fysiotherapie

Urine-incontinentie

Het onvrijwillig verlies van urine, een veelvoorkomend probleem dat kan worden behandeld met bekkenbodemtherapie en andere fysiotherapeutische interventies.

fysio fitaal fysiotherapie

Vertigo

Een aandoening gekenmerkt door duizeligheid, een gevoel van draaierigheid of desoriëntatie, vaak veroorzaakt door problemen in het binnenoor of het vestibulaire systeem.

fysio fitaal fysiotherapie

Wervelkolom

Het gedeelte van het skelet dat bestaat uit de wervels, tussenwervelschijven, zenuwen en andere structuren die de ruggengraat ondersteunen en beschermen, een focusgebied voor veel fysiotherapie-interventies.

Whiplash

Een letsel aan de nek als gevolg van een plotselinge achterwaartse en voorwaartse beweging van het hoofd, vaak geassocieerd met auto-ongelukken.

Wervelkanaalstenose

Een aandoening waarbij het wervelkanaal vernauwt, waardoor druk ontstaat op het ruggenmerg en zenuwwortels, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de ledematen.

fysio fitaal fysiotherapie

Zweepslag

Een acute blessure aan een spier, meestal in de kuit, veroorzaakt door overrekking of scheuren van spiervezels, vaak behandeld met rust, ijs, compressie en fysiotherapie.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Pijn en ongemak in het bekkengebied tijdens de zwangerschap, vaak behandeld met fysiotherapie om stabiliteit te verbeteren, pijn te verminderen en functionele activiteit te behouden.