Trochanter major pijnsyndroom

De trochanter major is een uitstekend botstuk aan de buitenzijde van het bovenbeen. Verschillende dingen kunnen leiden tot irritatie van dit gebied met klachten zoals pijn en stijfheid tot gevolg. De diagnose trochanter major pijnsyndroom kan door de fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg worden gesteld. Zij zullen hiervoor gebruik maken van informatie uit het intakegesprek in combinatie met uitgebreid lichamelijk onderzoek. Naast het stellen van de diagnose ben je voor de behandeling van de klachten ook bij ons aan het juiste adres! Een combinatie van therapievormen gaat zorgen voor een goed herstel.

Oorzaak

De trochanter major is een uitstekend botstuk aan de buitenzijde van het bovenbeen. Het is een botpunt waar een slijmbeurs op te vinden is (bursa) die als doel heeft bewegingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bij een trochanter major pijnsyndroom is er vaak sprake van irritatie van de slijmbeurs en/of omliggende structuren zoals spieren. Dit kan komen door verzwakking van spieren, overbelasting of door stijfheid.
Trochantor major syndroom

Symptomen

Wanneer er sprake is van een trochanter major pijnsyndroom kun je klachten ervaren als stijfheid in de heup(spieren), stijfheid in het been, pijn bij het liggen aan de aangedane zijde, pijn en/of stijfheid bij langere tijd zitten. Ook lopen kan klachten opwekken, dit is dan vaak vooral in de eerste paar stappen na rust.

Diagnose

De diagnose trochanter major pijnsyndroom kan worden gesteld aan de hand van het intakegesprek in combinatie met uitgebreid onderzoek van de heup en eventueel de aangrenzende regio. Zo kan de fysiotherapeut bijvoorbeeld bekijken waar de pijn gevoeld wordt, de mobiliteit en de kracht van de heup beoordelen.

Behandeling

De behandeling van een trochanter major pijnsyndroom zal vormgegeven worden door educatie, oefentherapie en waar nodig hands-on behandeling door de fysiotherapeut. Ook kunnen huiswerkoefeningen deel uitmaken van de behandeling. Voor herstel bij een trochanter major pijnsyndroom ben je bij Fysiofitaal Tilburg aan het juiste adres!
Last van heupklachten of andere lichamelijke klachten? Wacht niet langer en maak nu een afspraak.

Afspraak maken