Strek beperking na een knie operatie.
Vaak zien we na een knie operatie een beperking in de strekking van de knie. We kunnen twee redenen onderscheiden waarmee we kunnen verklaren waardoor een knie mogelijk niet kan strekken na een letsel of operatie.
De minst voorkomende reden is een een intra-articulaire mechanische blokkade. Hiermee wordt bedoeld dat er iets in het gewricht zit dat ervoor zorgt dat de knie niet kan strekken. Dit komt weinig voor omdat eventueel aanwezige losse fragmenten/weefsels in de knie in principe natuurlijk verwijderd worden tijdens de operatie. De meest belangrijke reden voor een strekbeperking na operatie is te vinden in de spieren rondom de knie en de aansturing ervan.
Ons lichaam kan het onderscheid niet maken tussen letsel en een operatie en kan dus niet weten dat er wordt geopereerd met als doel de functie en anatomie te herstellen. Na een operatie signaleert het lichaam dus als het ware weefselschade waardoor het beschermend gaat optreden. Dit doet het in het geval van de knie door de quadriceps (kniestrekkers) als het ware uit te schakelen. Wat er feitelijk gebeurt is dat de zenuwprikkeling die verstuurd wordt vanuit de hersenen om deze spieren aan te spannen tegengehouden wordt. Hierdoor komen de prikkels die nodig zijn om de spieren aan te spannen niet aan en komt er geen spiercontractie tot stand. We noemen dit principe ook wel arthrogenic muscle inhibition (AMI). Naast dus het tegenhouden van aanspanning van de quadriceps zien we ook regelmatig een soort spasme van de hamstrings waardoor het been juist in een buiging blijft staan.
Helaas zijn er nog altijd vraagtekens rondom het concept AMI. Vanuit de wetenschap wordt gedacht dat het onderliggende mechanisme ligt in zwelling, pijn en onrust in de knie waardoor bepaalde receptoren geprikkeld worden. Dit maakt dan vervolgens weer dat de buiging van de knie (hamstrings) overgestimuleerd worden en de strekkers juist geremd.
Het herwinnen van een kwalitatief goede strekking en activatie van de quadriceps is een van de belangrijkste doelen in de eerste fase van revalidatie. Dit omdat het niet behalen van deze doelen in de eerste weken van je revalidatie een voorspeller is voor problemen zoals een cyclops (littekenweefselvorming) in de knie.
Zowel post-operatief als pre-operatief heeft een goede strekking een grote meerwaarde. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat patiënten die een knie operatie ondergaan en een goede strekking (en functie) van de knie hebben, minder pijn en beperking ervaren na de operatie. Daarnaast verkleint een goede pre-operatieve functie ook nog eens de kans op cyclops post- operatief.
Oefeningen die zorgen voor een betere coördinatie en strekking van de knie;
Team Fysio Fitaal focust zich veel op knie trajecten zowel pre als postoperatief. Mocht je benieuwd zijn hoe knie trajecten te werk gaan bij Team Fitaal, neem dan contact op info@fysiofitaal.nl.
Richie Brouwer
Fysiotherapeut, sportrevalidatie
Evidence based en meetbare fysiotherapie. Dat is hoe we de zorg zo efficiënt en doelgericht mogelijk maken. Door data te verzamelen tijdens jouw revalidatie weten we wat je doet, en dus ook hoe je verbetert in de tijd. Zo zorgen we er samen voor dat je straks weer klachtenvrij en onbezorgd kan sporten en bewegen!
Afspraak maken
"*" geeft vereiste velden aan