Voorste kruisband revalidatie in Tilburg

Voorste kruisband revalidatie.

Een voorste kruisband revalidatie kost veel inspanning en is behoorlijk intensief. Het kan wel tot 15 maanden duren voor je weer op een dusdanig niveau bent om weer volledig deel te kunnen nemen aan je sport. Dit kost een behoorlijke portie wilskracht maar ook tijd. Gedurende de revalidatie zullen er altijd kleine en soms ook grote tegenslagen op je pad komen. Zeker in bepaalde fases zal het langzamer gaan dan je vooraf had gedacht. Geduld is noodzakelijk. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van voorste kruisband en sportrevalidatie. Door deze combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor sport ben je bij ons aan het juiste adres. Onze sportfysiotherapeut Kevin van Geel is verbonden aan F.C. Kruisband en Team ACL.

Voorste kruisband revalidatie door fysiotherapeut in Tilburg

Een gefaseerde behandeling

van de voorste kruisband

Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle van de knie is noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen. Zowel na een operatieve ingreep als bij een conservatief beleid. Hiervoor gebruiken we onze specialistische FITAAL methode, met als uitkomst dat jij weer op eigen kracht vooruit kan.

de fitaal methode

1. Fit.

In deze fase richten we ons met name op klachtenvermindering. Er is vaak sprake van zwelling, pijn en een verminderde beweeglijkheid van de knie. Daarnaast is het belangrijk om weer een goede controle te krijgen over je quadriceps(bovenbeenspier). Na letsel van de voorste kruisband of operatie aan die knie zien we vaak een forse afname van kracht en massa van de quadriceps. Het is dus van cruciaal belang dat er snel weer een goede functie van de quadriceps is. Daarnaast is het belangrijk om weer tot een normaal looppatroon te komen.

2. Forward
In deze fase wordt er meer een opbouw gemaakt in kracht. Ook komen stabiliserende oefeningen aan bod. Ook mag er tussendoor gewerkt worden aan de algemene conditie. Dit maakt dat jij met grote sprongen vooruit gaat in je mobiliteit en vitaliteit.
3. Final

De laatste fase richt zich met name op maximaal kracht, sprongkracht en explosiviteit. Dit is allemaal nodig om snel van richting te kunnen veranderen binnen je sport. Er wordt ook naar een wedstrijdconditie gewerkt zodat je kan blijven presteren onder vermoeidheid. De kwaliteit van bewegen moet goed blijven onder deze omstandigheden. De kans om opnieuw geblesseerd te raken aan je voorste kruisband is namelijk vele malen groter onder vermoeidheid.

Welke stappen doorloop ik tijdens mijn revalidatie?

De revalidatie na voorste kruisband operatie bestaat uit verschillende fases. In onze brochure die je hieronder kan downloaden kun je schematisch zien welke fases je doorloopt en welke doelstellingen er bij deze fases horen.

Tijdens je revalidatie vinden er op vaste momenten metingen plaats om zo jouw voortgang uitvoerig in kaart te brengen. Elke 6 weken vindt er een evaluatie moment plaats waar je huidige trainingsschema onder de loep wordt genomen en wordt bijgesteld. Metingen vinden plaats om de 12 weken. Aan de hand de resultaten van de afgelopen periode wordt er gekeken naar je behaalde resultaten en kijken we aan de hand van de vooraf gestelde criteria of je klaar bent om de volgende stap te maken in je revalidatie.

Knie artrose

wat is het beste voor jou?

Operatief ingrijpen of conservatief behandelen?

  • In Nederland worden per jaar meer dan 9000 VKB-reconstructies uitgevoerd. De meeste primaire VKB-reconstructies worden uitgevoerd met een bone-patellar tendon-bone (BPTB) graft of hamstring (HS) graft. Beide methoden leiden tot goede functionele resultaten en herstel van de passieve stabiliteit.
  • Een beter begrip van de structuur en functie van de voorste kruisband heeft ervoor gezorgd dat de behandeling, zowel operatief als niet-operatief(conservatief) zich blijft door ontwikkelen. Niet opereren kan in sommige gevallen ook een verantwoorde keuze zijn.

Bij mensen die in hoge mate actief zijn en die graag een sport willen beoefenen waar je moet springen, draaien of kappen is een operatie in de meeste gevallen de beste oplossing.

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.