Spanningshoofdpijn

Tension type headache ook wel spanningshoofdpijn genoemd, is de meeste voorkomede vorm van hoofdpijn. Naast hoofdpijn heeft het grootste deel van de mensen met deze klachten 60-80% ook last van nekpijn. Tension type headache is een vorm van primaire hoofdpijn wat betekent dat er sprake is van hoofdpijn zonder dat er aantoonbare neurologische afwijkingen aanwezig zijn. Bij tension type headache is er in de meeste gevallen sprake van hoofdpijn aan beide zijden van het hoofd. De diagnose tension type headache is makkelijk te stellen, de fysiotherapeuten van Fysiofitaal kunnen je hierbij helpen.

Oorzaak

Tension type headache is de meeste voorkomende vorm van hoofdpijn. Naast hoofdpijn heeft het grootste deel van de mensen met deze klachten 60-80% ook last van nekpijn.Deze vorm van hoofdpijn kan lang aanhouden maar dit hoeft zeker niet altijd. Tension type headache kan 30 minuten tot 7 maanden aanhouden. Tension type headache is een vorm van primaire hoofdpijn wat betekent dat er sprake is van hoofdpijn zonder dat er aantoonbare neurologische afwijkingen aanwezig zijn. Deze vorm van hoofdpijn kan er vervelend zijn maar is dus wel onschuldig.
De precieze oorzaak van tension type headache is niet bekend. Deze vorm van hoofdpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren waaronder stress.
Spanningshoofdpijn

Symptomen

Bij tension type headache is er in de meeste gevallen sprake van hoofdpijn aan beide zijden van het hoofd. Sommige hoofdpijn vormen zijn bijvoorbeeld alleen aan de linker of rechter kant van het hoofd. De pijn wordt vaak omschreven als drukkend en kan mild tot matig zijn in hevigheid. Naast pijn kan er ook sprake zijn van een verstoorde functie. Denk hierbij aan een minder soepele beweging van het hoofd.

Diagnose

Om de diagnose tension type headache te stellen begint de fysiotherapeut de eerste behandeling met het stellen van een aantal vragen. Uit deze informatie kan jou fysiotherapeut veel halen, dit geeft de fysiotherapeut een idee waar de klachten vandaan kunnen komen. Vervolgens zal de fysiotherapeut en aantal testen doen en kijken of er bijvoorbeeld sprake is van minder beweeglijkheid. De fysiotherapeut zal je altijd informeren over waar de klachten vandaan komen en samen met jou bespreken hoe dit het beste behandeld kan worden. De diagnose tension type headache is makkelijk te stellen, de fysiotherapeuten van Fysiofitaal kunnen je hierbij helpen.

Behandeling

De behandeling van deze vorm van hoofdpijn kan erg verschillen. De behandeling is totaal afhankelijk van wat voor soort klachten er ervaren worden. Vaak bestaan de behandeling uit een combinatie van pijndemping en oefentherapie. De fysiotherapeut zal uitleggen welke behandeling er het beste bij jou past en dit samen met jou bespreken en persoonlijk afstellen.
Heb jij last van hoofdpijn of andere klachten als bijvoorbeeld nekpijn? Wacht niet langer en maak nu een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.

Afspraak maken