Ontdek nu
Schouderklachten: Fysio Fitaal
staat voor je klaar
Schouderklachten kunnen een enorme impact hebben op je dagelijks leven, of het nu gaat om het tillen van boodschappentassen, het aantrekken van een jas of het uitoefenen van je favoriete sport. Gelukkig biedt Fysio Fitaal de expertise en ondersteuning die je nodig hebt om deze klachten aan te pakken en weer soepel te bewegen.
Oorzaak van schouderklachten
Schouderklachten kunnen door verschillende factoren ontstaan, waaronder overbelasting van de schoudergordel, letsels van de structuren in de schouder of zelfs klachten van artrose. De complexiteit van het schoudergewricht en de hoge mate van bewegingsvrijheid maken het gevoelig voor verschillende soorten blessures en aandoeningen. Hieronder bespreken we een aantal van de meest voorkomende schouderblessures:
Rotator Cuff blessure
De rotator cuff bestaat uit een groep van vier spieren die samenwerken om de schouder te stabiliseren en te ondersteunen. Elk van deze spieren is verbonden aan het schouderblad en hecht aan de kop van de bovenarm.
Supraspinatus: Deze spier bevindt zich aan de bovenzijde van het schouderblad en helpt voornamelijk bij het heffen en abduceren (naar buiten bewegen) van de arm.
Infraspinatus: Gelegen aan de achterzijde van het schouderblad, onder de supraspinatus, helpt deze spier bij de rotatie en het naar buiten bewegen van de arm.
Teres Minor: Deze kleine spier ligt naast de infraspinatus aan de buitenrand van het schouderblad en assisteert bij het roteren van de arm naar buiten en stabiliseert de schouder.
Subscapularis: Deze spier bevindt zich aan de voorzijde van het schouderblad en is verantwoordelijk voor het naar binnen draaien van de arm en speelt ook een rol in de algemene stabiliteit van het schoudergewricht.
De Teres Major is een spier die dicht bij de rotatorcuff spieren ligt, maar er technisch gezien geen deel van uitmaakt.
De rotatorcuff bestaat dus uit spieren en pezen die de schouder stabiliseren. Wanneer deze pezen geïrriteerd raken spreken van een tendinitis. Dit gebeurt vaak door overbelasting en herhaalde activiteit. Ook kan er een blessure van een van deze pezen optreden bij acute verwondingen of door de veroudering(degeneratie) van de pezen over tijd. Degeneratieve peesblessures in de schouder ontstaan door het verzwakken en slijten van de pees. Deze vorm van blessure is vaak gerelateerd aan veroudering en herhaalde belasting van de schouderpezen over langere tijd.
Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)
Het subacromiaal pijnsyndroom staat ook bekend als het impingementsyndroom van de schouder. Dit is een aandoening waarbij pijn ontstaat in de subacromiale ruimte van de schouder. Deze ruimte bevindt zich onder het acromion (de bovenste uitstulping van het schouderblad) en boven de kop van de humerus (bovenarm). Op internet wordt dit nog vaak uitgelegd als een pijn die veroorzaakt wordt door het inklemmen van pezen of slijmbeurs in deze ruimte. Maar eigenlijk is dit een volkomen normale anatomische manier van bewegen in de schouder. Elke keer wanneer je de schouder optilt klem je als het ware verschillende structuren van de schouder. Dit is net zo normaal als dat wanneer je de knie buigt de ruimte voor de voorste kruisband en delen van de meniscus kleiner maakt. We zeggen hier ook niet dat wanneer mensen hurken dat ze een meniscus inklemming hebben. Het is alleen dat wanneer de meniscus schade heeft, dat dit pijnlijk wordt, zo is het ook bij de schouder. De belangrijkste reden dat we deze term gebruiken is omdat het extreem moeilijk is om de ware bron van de pijn nauwkeurig te onderscheiden in de subacromiale ruimte. Daarom worden er niet specifieke termen zoals impingement gebruikt in plaats van nauwkeurigere anatomische termen zoals een subdeltoidale bursitis, een supraspinatustendinopathie of een scheur van de infraspinatus.
Frozen Shoulder
De Frozen Shoulder wordt ook wel in de medische wereld Adhesieve Capsulitis genoemd. Deze aandoening wordt gekenmerkt door stijfheid en pijn in de schouder. Frozen shoulder is een aandoening waarbij het kapsel van de schouder verdikt en strakker wordt. Dit leidt tot pijn en stijfheid in het schoudergewricht. De exacte oorzaak van een frozen shoulder is niet altijd duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met immobilisatie van de schouder (bijvoorbeeld na een operatie of een blessure), diabetes en bepaalde andere gezondheidsaandoeningen vaak hormoongerelateerd.
Fasen van Frozen Shoulder
Frozen shoulder ontwikkelt zich meestal in drie fasen. Als eerste spreken we over de bevriezingsfase (Freezing Stage). Tijdens deze fase beginnen de klachten geleidelijk te ontstaan en begint het bewegingsbereik te verminderen. De pijn kan erger zijn in de nacht, wat mogelijk ook de slaap kan verstoren. Daarna komt de bevroren fase (Frozen Stage). De pijn kan beginnen af te nemen, maar de stijfheid blijft of wordt erger. Dit maakt het gebruik van de schouder moeilijk en kan voor problemen zorgen tijdens dagelijkse activiteiten zoals aankleden, autorijden of slapen. Als laatste spreken we van de ontdooifase (Thawing Stage): De beweeglijkheid begint geleidelijk te verbeteren. Volledig herstel van mobiliteit kan lang duren, zelfs maanden tot jaren, maar de meeste mensen ervaren een significante verbetering van functie en pijnverlichting op de lange termijn.
Self limited disease
Een self limited disease betekent dat het een aandoening is die doorgaans een zelfbeperkend verloop heeft en vaak volledig hersteld zonder agressieve medische interventies. Maar het herstelproces van een frozen shoulder is langdurig en kan aanzienlijke tijd en geduld vereisen. Het is belangrijk voor om te begrijpen dat volledig herstel tijd kost. Mensen met een frozen shoulder moeten worden aangemoedigd om actief te blijven en om geduldig te zijn met het herstelproces. Het is essentieel om realistische verwachtingen te hebben over de snelheid van verbetering en het uiteindelijke herstel. Hoewel een frozen shoulder een zelfbeperkend karakter heeft en uiteindelijk verbetert zonder uitgebreide medische interventies, is de behandeling gericht op het verminderen van de duur en ernst van de symptomen en het ondersteunen van de patiënt door het lange herstelproces.
Diagnose en behandeling
De behandeling van schouderklachten is afhankelijk van de onderliggende oorzaak, de ernst van de symptomen, en de specifieke hulpvraag. Door middel van echografie kunnen we makkelijker een uitspraak doen over de oorzaak van je klachten. Om hier wel een meer nauwkeurige uitspraak over te kunnen doen maken we gebruik van echografie bij Fysio Fitaal in Tilburg. Echografie kan gebruikt worden om de integriteit van de rotator cuff pezen (supraspinatus, infraspinatus, teres minor, en subscapularis) te beoordelen. Het helpt bij het identificeren van scheuren, tendinitis of degeneratieve(veroudering) veranderingen.
Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS): Bij patiënten met SAPS kan echografie helpen bij het identificeren van bursitis (ontsteking van de slijmbeurs), dikker worden van de bursa, en calcificaties in de rotator cuff pezen. Het helpt ook bij het visualiseren van de ruimte onder het acromion om te beoordelen of er sprake is van abnormale vernauwing die tot impingement zou kunnen leiden.
Na de diagnose gebruiken we vaak een combinatie van manuele therapie, oefentherapie en informeren we je over de mogelijkheden binnen onze praktijk. Manuele Therapie kan helpen om de bewegingsvrijheid weer terug te winnen en de klachten te helpen verminderen. Ook stellen wij een gepersonaliseerd oefenprogramma samen dat gericht is op het versterken van de spieren rondom de schouder en het verbeteren van de stabiliteit en mobiliteit. We begrijpen dat elke patiënt uniek is en dat er geen one-size-fits-all benadering is voor de behandeling van schouderklachten. Onze ervaren fysiotherapeuten zullen een grondige evaluatie uitvoeren om de oorzaak van je klachten te achterhalen en een behandelplan op maat op te stellen.
Preventie en ondersteuning
Naast het behandelen van je huidige klachten, zullen we je ook voorzien van tips en oefeningen om toekomstige schouderklachten te voorkomen. Dit kan onder meer het verbeteren van je houding, het aanleren van ergonomische tiltechnieken en het adviseren van geschikte oefeningen voor thuis. Bij Fysio Fitaal begrijpen we hoe beperkend schouderklachten kunnen zijn en streven we ernaar om je te helpen weer soepel te bewegen en je leven terug te krijgen. Met onze expertise en persoonlijke aanpak ben je in goede handen voor een effectieve behandeling van je schouderklachten. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken en de eerste stap te zetten naar een pijnvrije en beweeglijke schouder. Fysio Fitaal staat voor je klaar om je te ondersteunen, zodat jij weer kan doen waar je energie van krijgt!
Ruben Luijkx
Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie
Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.
Afspraak maken
"*" geeft vereiste velden aan