Proximale hamstring klachten.

Blessures aan de hamstring komen vaak voor bij sporters. Snel handelen en gerichte Fysiotherapie kan mogelijk het verschil maken in hersteltijd. Fysio Fitaal in Tilburg is een Fysiotherapie praktijk in Tilburg dat zich met name focust op sportfysiotherapie en Fysiotherapie na operatie. Voor de beste behandeling moeten we weten wat voor soorten blessures er allemaal kunnen optreden in dit gedeelte van de hamstring.

 Herstel bij liesklachten
Soorten hamstringblessures

Tussen de 12 en 26% van alle blessures als gevolg van sport bestaat uit een hamstringblessure. Een hamstring blessure kan bij topsporters zelf bepalend zijn het verdere verloop van een carrière. Cijfers voor het opnieuw blesseren van de hamstring regio lopen op tot wel 68%(Diemer et al, 2021). Nieuw onderzoek laat zien dat factoren zoals een oudere leeftijd en eerdere blessures een veel grotere impact hebben op het risico voor een hamstringblessure dan factoren die we wel kunnen beïnvloeden zoals fitheid of kracht(Green et al., 2020). Andere factoren hebben ook betrekking op mogelijke variatie zoals specifieke plaats waar de hamstring aanhecht samen met variaties in het spierverloop. In sommige gevallen is er zelfs sprake van aanwezigheid van extra spieren in de hamstring(Tubbs et al., 2016). Door deze extra spiermassa kan er krachtiger en explosiever bewogen worden wat de kans op het oplopen van een blessure vergroot. Naast deze manier van het ontstaan van spierklachten in de hamstring(sprint)  zien we ook een ander ontstaansmechanisme bij hamstringblessures, namelijk de stretch type. Deze zien we vooral bij sporten waar veel trappen (al dan niet tegen een bal) in terugkomt.

Lichte tot matige hamstringblessures worden vaak behandeld met verschillende methodes om de pijn te verlichten en excentrische oefentherapie(krachttraining) om geleidelijk weer terug te komen op een sport specifieke belastbaarheid. Wanneer er op deze manier wordt behandeld zien we vaak dat de duur van de blessure erg varieert samen met de mate van hervatting van de sport op het oorspronkelijke niveau. De behandeling van ernstige hamstringblessures zoals een avulsie fractuur en ernstige spier peesrupturen hebben vaak  een slechte uitkomst op het gebied van volledige hervatting van sport. Ook zien we een structurele afname in kracht ten opzichte van de niet aangedane zijde. Door dit laatste is het risico op een nieuwe blessure aan de hamstring groot. De mate van variabiliteit in prognose en gekozen behandeling maakt een gedegen en snelle diagnose waardevol. Ook kan een beter besef van variaties in spierweefsel leiden tot een succesvoller en meer gepersonaliseerd behandelplan. 

fysio fitaal fysiotherapie
De proximale hamstring regio:

Wanneer we kijken naar de proximale hamstring regio kunnen we onderscheid maken in verschillende typen blessures van de muscle tendon bone unit van de hamstring. In deze blog nemen we je mee en laten we je zien welke toegevoegde waarde (snel) echografisch onderzoek kan hebben op de uitkomst van de klachten. Het stellen van een meer accurate diagnose zorgt vaak voor een meer passend en op maat gemaakt behandelplan. 

 

Apofyse gerelateerde blessures: 

De plek waar een blessure van de bone-tendon-muscle unit van de hamstring ontstaat is vaak gerelateerd aan de leeftijd van de persoon. Bij jongere kinderen is dit de apofyse regio van het tuberositas ischiadicum. Dit gedeelte is op deze leeftijd het minst sterk en hierdoor is de kans op een avulsiefractuur aanwezig. Een voorbeeld is een acute pijn tijdens het overspelen van een bal tijdens voetbal. Het niet voelen van spanning van de hamstring op het tuberositas tijdens het testen van kracht van de strekking van de heup maakt de kans op een avulsie fractuur groter. Vaak is er geen sprake van een verkleuring zoals bij bijvoorbeeld een spierscheuring in de hamstring. Rek testen zullen ook vaak niet gevoelig zijn omdat er tijdens rek van de hamstring geen spanning komt op het tuberositas. Bij vermoeden op een complete avulsie moet de afstand tussen het tuber ischiadicum en de teruggetrokken pees worden gemeten. Wanneer dit meer is dan 2 cm wordt een operatie van de proximale hamstring overwogen.

Peesblessures

Een tendinopathie komt vooral voor bij jongvolwassenen en zijn de oorzaak van een acuut moment of het gevolg van langdurige belasting. De meeste peesblessures zien we bij oudere volwassen als gevolg van de normale veroudering waarbij peesweefsel over het algemeen minder sterk wordt. Bij deze blessure verliest de pees zijn dichtheid en vermogen om energie goed over te brengen. Hierdoor zien we een dikke (donkere zone) pees op het echografisch beeld. Deze klachten worden meestal omschreven als een lokale pijn onder de bilplooi met een zeurende uitstraling naar de achterkant van het bovenbeen. Ook kan door de zwelling de zenuw(nervus ischiadicus) geprikkeld worden. Dit zorgt dan voor een uitstralende pijn. Color Doppler wordt veel gebruikt om mogelijke tendinopathieën in kaart te brengen. Alleen is dit bij de proximale hamstring regio lastig te bevestigen doordat de pees van de hamstring dieper gelegen ligt. De druk die nodig is van de transducer zal de mogelijke ontstekingsreactie(neovascularisatie) maskeren. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een klikkend geluid in de heup ook wel snapping hip genoemd. Het klikkende geluid wordt veroorzaakt doordat de pees over het bot beweegt. Meestal geeft dit een herkenbare pijn wanneer dit gebeurd. Dynamisch onderzoek van de heup met behulp van echografie kan deze diagnose bevestigen. 

Ook kan er sprake zijn van kalkafzetting(calcificatie) in de pees. Tijdens dit calcificatieproces wordt calcium afgezet in de pees. Waarom dit precies gebeurd is nog niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is dat er geen aantoonbare reden of directe relatie bestaat met: 

  • calciuminname
  • artrose of osteoporose in de aangrenzende gewrichten of botdelen
  • zware fysieke belasting in het verleden

 Calcificaties in de pees nemen in de meeste gevallen naar verloop van tijd af of verdwijnen zelfs spontaan. 

 

Spier-peesblessures

Bij jonge sporters zien we vaak blessures aan de spierpeesovergang. Een krachtige excentrische fase in de heup terwijl de knie extensie maakt zorgt voor een grote kracht op de spier-pees musculatuur van de hamstring. Met als gevolg een partiële of volledige spierruptuur. Klinisch gezien hebben deze patiënten een scherpe pijn direct na trauma moment. Het onderzoek met behulp van echografie moet minimaal 48 uur na het ontstaansmoment plaatsvinden omdat anders een gedetailleerde weergave van de spierstructuur niet mogelijk is door de bloeduitstorting. Een complete scheur kan worden bevestigd door een dynamische opname tijdens het aanspannen van de hamstring. 

 

Mogelijke andere vormen van klachten en diagnose bij proximale hamstringklachten

Een slijmbeurs ontsteking in deze regio (bursa ischiadica) kan soortgelijke klachten veroorzaken die lijken op een peesblessure van de proximale hamstring. Dit geeft vaak een zeurende pijn in de bil. Het beeld van een bursitis ischiadica laat een grote hypoechogene zone zien met een onregelmatige omlijning. Dieper gelegen trombose kan mogelijk ook symptomen geven van een typische  hamstringblessure. Deze klachten veroorzaken een doffe pijn over de achterzijde van het bovenbeen. Echografisch onderzoek kan mogelijk een diepe veneuze trombose signaleren.

 

Herken jij jezelf in een van bovenstaande beelden? Neem dan contact op met Fysio Fitaal in Tilburg. Wij zijn een moderne praktijk Fysiotherapie met de focus op sportfysiotherapie en fysiotherapie na operatie. Naast onze betrokkenheid bij jou revalidatie en herstel maken we gebruik van innovatieve en meetbare fysiotherapie.

 

Op dit moment hebben we drielocaties . Onze eerste praktijk fysiotherapie is gevestigd in Tilburg Centrum aan de Veldhovenring 57. Onze tweede locatie bevindt zich in Tilburg Reeshof aan de Spaubeekstraat 89 in de Basic Fit. Onze derde locatie bevindt zich in Tilburg West aan de Professor Verbernelaan 37-D.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.