Patellofemoraal pijnsyndroom

Meestal is er pijn rondom de knieschijf en dit kan zorgen voor pijn bij activiteiten als traplopen, hurken en het uitvoeren van squat oefeningen. Naast pijn is er soms ook sprake van stijfheid of een instabiel gevoel. Een patellofemoraal pijnsyndroom komt meestal voor bij jongvolwassenen.

Oorzaken

Patellofemoraal pijnsyndroom is eigenlijk een verzamelnaam voor pijnklachten aan de knie rondom de knieschijf. Deze klachten komen vaak voor bij jonge vrouwen en daarom wordt deze aandoening dan ook wel ‘de meisjes knie’ genoemd. Patella is het Latijnse woord voor knieschijf. De knieschijf is een schijf in de vorm van een punt gemaakt van bot. Rond de knieschijf liggen veel spieren en pezen die er voor zorgen dat de knieschijf op zijn plek blijft. Het aanwijzen van een precieze oorzaak bij een patellofemoraal pijnsyndroom is lastig. Vaak is er bij het patellofemoraal pijnsyndroom sprake van verzwakking van de voorste beenspieren, ook wel bekend als de quadriceps.

Symptomen

Als je last hebt van een patellofemoraal pijnsyndroom kan dit verschillende klachten geven. Vaak is is er pijn achter- of rondom de knieschijf. Deze pijnklachten treden met name op bij bijvoorbeeld traplopen, hurken maar ook squat oefeningen. Naast deze pijnklachten kan ook het gevoel van instabiliteit of stijfheid ervaren worden. Deze klachten komen met name voor bij jongvolwassenen en vaak zien we dit bij meisjes.

fysio fitaal fysiotherapie
fysio fitaal fysiotherapie

Diagnose

Het stellen van de diagnose patellofemoraal pijnsyndroom wordt gedaan aan de hand van een vraaggesprek. De fysiotherapeut zal een aantal vragen stellen om te kijken of jouw klachten passen bij deze aandoening. Daarna zal de therapeut een aantal testen doen om te kijken hoe de knie functioneert. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal kunnen makkelijk en snel de diagnose patellofemoraal pijnsyndroom vaststellen. Denk je dat je deze aandoening hebt of heb je last van andere knie klachten maak dan een afspraak bij een van onze therapeuten en zij helpen je verder.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit verschillende handelingen. Uit welke handeling jouw behandeling bestaat is afhankelijk van welke klachten jij ondervindt. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van het verminderen van de pijnklachten en het versterken van de beenspieren aan de hand van specifieke oefeningen.

Last van een patellofemoraal pijnsyndroom of andere knie klachten? Maak nu een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.

Afspraak maken