Osgood Schlatter

Osgood-Schlatter is een klacht die we vaak zien bij jonge jongens die volop in de groei zijn en fanatiek bezig zijn met sporten. Bij fanatiek sporten wordt er vaak en hard getrokken aan de pees van de rectus femoris (bovenbeenspier). Door deze trekkrachten ontstaat er een irritatie bij de aanhechting van de pees op het bot die opgemerkt kan worden als een hard bobbeltje op het scheenbeen. Vaak zien we dat er bij Osgood-Schlatter pijnklachten zijn aan de knie. Herkenbaar voor deze klacht is pijn tijdens het sporten, soms wordt dit erger. Belangrijk bij Osgood-Schlatter is om wel te blijven bewegen maar bijvoorbeeld minder intensief te sporten

Oorzaken:

Osgood-Schlatter is een klacht die we vaak zien bij jonge jongens die volop in de groei zijn en fanatiek bezig zijn met sporten. Een van de grote bovenbeenspieren (rectus femoris) hecht vast op het scheenbeen. Bij jongens die volop in de groei zijn en regelmatig sporten wordt er vaak en hard aan de aanhechting van deze grote beenspier getrokken. Door deze trekkrachten ontstaat er een irritatie. Deze irritatie kan opgemerkt worden als een hard bobbeltje op het scheenbeen. Dit bobbeltje kun je zien als een soort botvorming. Deze botvorming ontstaat door het vele sporten en het harde groeien op jonge leeftijd. Belangrijk om te weten is dat Osgood-Schlatter een heel onschuldig iets is. Maar het kan wel zorgen voor wat vervelende klachten als pijntijdens het sporten.
Osgood Schlatter

Symptomen:

Vaak zien we dat er bij Osgood-Schlatter pijnklachten zijn aan de knie. De pijn bevindt zich meestal vlak onder de knie. Ook kan er pijn aan de voorkant van de knie gevoeld worden. Als je het bobbeltje op het scheenbeen aanraakt of hier op duwt kan dit ook zorgen voor pijn of een vervelend gevoel. Herkenbaar voor Osgoos-Schlatter is pijn tijdens het sporten, soms wordt dit erger.

Diagnose:

Om erachter te komen waar de knie klachten vandaan komen en of er sprake is van Osgood-Schlatter zal de fysiotherapeut de eerste behandeling starten met een vraaggesprek. Uit deze informatie kan de fysiotherapeut mogelijke diagnoses halen. Daarna zal hij een aantal testen uitvoeren. Aan de hand van deze testen kan de fysiotherapeut een diagnose stellen.
Osgood Schlatter

Behandeling:

De behandeling van Osgood-Schlatter kan uit verschillende aspecten opgebouwd worden. Meestal wordt er een combinatie gemaakt van pijnvermindering door bijvoorbeeld massage of mobilisaties en het uitvoeren van oefeningen in de oefenzaal. De fysiotherapeut zal kijken welke oefening het beste bij jou passen en advies geven over het herstel. Belangrijk bij Osgood-Schlatter is om wel te blijven bewegen maar bijvoorbeeld minder intensief te sporten.

Afspraak maken