Oefeningen volgorde.

Kracht

Wanneer we kijken naar krachtopbouw dan is het zeker verstandig om eerst grote oefeningen te doen. Wil je beter en dus sterker worden in een oefening dan moet je daar prioriteit aan geven. Wanneer je sterker wil worden met de deadlift, deadlift dan eerst. Als powerlifter is het verstandig om naarmate je wedstrijd dichterbij komt vaker de deadlift en benchpress na de squat te gaan trainen. Dit zal op de wedstrijd dag ook zo zijn, je zult ook aan deze vermoeidheid moeten wennen. Maar ben je hier nog ver vandaan is het verstandig om fris te beginnen met bankdrukken. Je gaat op deze manier de meeste vooruitgang boeken.

Trochantor major syndroom
Spiermassa

Oefening volgorde voor spiergroei is een ander verhaal. Wanneer we kijken naar wetenschappelijke studies zien we dat het over het algemeen niet zoveel uitmaakt. Dit komt omdat spiermassa vooral reageert op hoeveel je doet en niet zozeer wat je precies doet. Wanneer het trainingsvolume niet gek veel veranderd maakt het dus niet uit welke oefening je eerst doet. Zelfs niet wanneer je een isolatie oefening voor bankdrukken doet. Je zal niet zo sterk zijn. Alleen de prikkel voor spiergroei blijft gelijk. Nu je weet dat het niet zo gek veel verschil uitmaakt welke volgorde je toepast moet je jezelf de volgende dingen afvragen:

1. In welke volgorde kun jij voor jezelf het beste uit je training halen?

Dit kan te maken hebben met blessure gevoeligheid. Wanneer je vaak last krijgt met bankdrukken omdat je denkt dat je deze altijd als eerste moet doen om je borst het beste te laten groeien. Kun je ervoor kiezen om wat vriendelijkere oefeningen eerst te doen met een zwaarder gewicht, zodat je niet zoveel hoeft te doen met bankdrukken.

 

2. In welke volgorde kun jij het meeste doen?

Ben je altijd gesloopt na squats en heeft dit teveel invloed op de rest van je training, kies er dan voor om dit later in je training te doen. Zo blijf je wat frisser en zul je merken dat je meer kan doen in een enkele trainingssessie.

 

3. Welke volgorde zorgt ervoor dat je het meeste plezier haalt uit je training?

Vind je pull ups geen toffe oefening en haal je meer energie uit een andere oefening zoals een lat pull downs of seated rows, doe deze dan eerst! Hoe meer plezier je uit een training kan halen hoe langer je deze kan volhouden!

 

Conclusie:

Wanneer je doel met name is om meer spiermassa te ontwikkelen, maak je dan vooral niet druk om de volgorde van je oefeningen. Kijk vooral naar hoe je het meeste uit je training kan halen. Wanneer het gaat om kracht is het wel van belang om de oefening fris te doen waar je beter in wilt worden.

Afspraak maken