Modern & meetbaar resultaat
Fysiotherapie na een botbreuk of trauma.
Fysiotherapie en traumatologie
Een trauma is de medische term voor een verwonding door externe krachten. Een voorbeeld hiervan kan zijn letsel na een ongeluk met een botbreuk waarvoor je geopereerd moet worden. De fysiotherapeuten van Fysio Fitaal zijn opgeleid om klachten te behandelen na een uitgebreider of ernstig ongeluk. De therapeuten zijn op de hoogte van de verschillende operatietechnieken en de daarbij behorende revalidatie protocollen. Fysio Fitaal is aangesloten bij het netwerk traumatologie in samenwerking met het ETZ. Extra overleg met het ziekenhuis is altijd mogelijk.
Revalidatie van (multi)trauma
Afhankelijk van het type letsel kan het behandelteam bestaan uit een fysiotherapeut, manueel therapeut en/of sportfysiotherapeut. Samen met een bewegingsagoog gaan we voor het beste resultaat. We ondersteunen mensen bij het weer oppakken van de gewenste activiteiten. Kwaliteit van leven is daarbij voor ons heel belangrijk. Onze revalidatie kan bestaan uit fysiotherapeutische behandelingen, oefentherapie, informeren over de belasting en belastbaarheid en we nemen het te verwachten beloop met je door. Een terugkeer naar sport of werk is vaak het uiteindelijke doel. Ieder letsel is weer anders en heeft een net wat andere aanpak nodig. Bij Fysio Fitaal zorgen we voor een revalidatie op maat!
De eerste stap in het proces
Na de operatie is het behandelde gebied vaak pijnlijk. Hoe snel je met fysiotherapie mag beginnen hangt van het type letsel af. In sommige gevallen zit je na de operatie nog in het gips een aantal weken en is het nog niet mogelijk om te starten met Fysiotherapie. Wanneer je wel mag beginnen met revalideren willen we je zo snel mogelijk zien op onze praktijk of eventueel bij jou thuis. We begrijpen dat allemaal veel kan zijn wat er op je af komt, dat het spannend is en vaak ook onbekend. In de meeste gevallen krijg je wat spelregels mee vanuit het ziekenhuis. Graag kijken we samen met je mee of dit allemaal lukt. Onze therapeuten zijn op de hoogte van de verschillende protocollen na operatie. Aan de hand van de actualiteit van het wondgebied nemen we de eerste stappen in het traject op weg naar het herstel.
De verdere stappen in jouw herstel
Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle is noodzakelijk om weer goed te kunnen functioneren in je dagelijkse activiteiten.
Na een operatie vinden er verschillende fases van weefselherstel plaats. Direct na het ontstaan start de ontstekingsfase. Hierbij gaat het lichaam aan de slag om in het aangedane gebied beschadigd weefsel op te ruimen en ruimte te maken voor nieuwe cellen. Deze fase kenmerkt zich vaak door pijn, zwelling, blauw verkleuring, warmte en onvermogen tot belasten. In deze fase is het van belang om grotendeels rust te houden. De fysiotherapeut adviseert vooral over het beleid en de verwachtingen van het herstel. Daarnaast kunnen wat oefeningen meegegeven worden om de bewegelijkheid van het gewricht te herstellen.
De ontstekingsfase neemt gemiddeld 7-9 dagen in beslag en loopt over in de proliferatiefase. In deze fase wordt nieuw bindweefsel aangemaakt. Dit weefsel is nog niet sterk genoeg en kan niet te zwaar belast worden. Tijdens de overgang van ontstekingsfase naar proliferatiefase ga je merken dat klachten als blauwverkleuring, pijn e.d. afnemen. Ook neemt de mogelijkheid om meer te gaan bewegen toe.
In de remodelleringsfase wordt het nieuw aangemaakte bindweefsel steeds sterker en belastbaarder. Na een aantal weken moet je dus wat meer gaan belasten in de vorm van training samen met het uitbreiden van je gewenste activiteiten.
Fysio Fitaal is gespecialiseerd in deze orthopedische revalidatie na een operatie. Door onze samenwerking met de verschillende specialisten in de ziekenhuizen en klinieken in de regio bieden we jou een zo optimaal mogelijk hersteltraject.
Pre operatieve training
Bij Fysio Fitaal bieden we een trainingsprogramma aan voorafgaand aan een operatie. Uit onderzoek blijkt dat hoe sterker en fitter je een operatie ingaat, des te beter de resultaten zijn na de operatie. De mensen die al een start maken van te voren met een intensief trainingsprotocol herstellen sneller en hebben minder vaak complicaties.
Het vervoer naar de praktijk
De afspraak vindt over het algemeen plaats op de praktijk. Misschien ben je niet in staat om zelfstandig naar de praktijk te komen. In dit geval is het mogelijk dat de fysiotherapeut aan huis komt tot het moment waar je wel in staat bent om zelfstandig naar de praktijk te komen. In sommige gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van zorgvervoer. Informeer hierover bij je eigen zorgverzekeraar.
Vergoedingen fysiotherapie
Fysiotherapie na een operatie valt onder de lijst van langdurige aandoeningen binnen de fysiotherapie. Deze langdurige indicatie is meestal tot 12 maanden geldig. De eerste 20 behandelingen komen uit de aanvullende verzekering. Na 21ste behandeling fysiotherapie worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Voor meer informatie over je polisvoorwaarden neem contact op met je eigen zorgverzekering.
Afspraak maken.
"*" geeft vereiste velden aan
Blogs.
No settings found for the grid #13.