MTSS-syndroom.
Het mediaal tibiaal syndroom (MTSS) is een blessure die pijn veroorzaakt aan de binnenzijde van het onderbeen (voorkant van het been tussen de knie en de enkel) ofwel: de tibia (botstuk in het onderbeen). Het MTSS-syndroom komt onder andere voor bij hardlopers en sporters met veel sprong-gerelateerde belasting. MTSS-klachten worden in de moderne fysiotherapie hetzelfde benaderd als peesblessures (voorbeeld: achillespees blessure). Bij deze blessures, wordt er gekozen voor pijndempende technieken gecombineerd met geleidelijke opbouw van belasting. Bij langdurige overbelasting/te weinig herstel kunnen MTSS-gerelateerde klachten ontstaan.
Klachten
- Pijn ter hoogte van het onderste ⅔ deel van het scheenbeen (tibia)
- Uitstraling naar de knie en of enkel
- Overgevoeligheid van de scheenbenen bij aanraking (palpatie) wat leidt tot een scherp pijnlijk gevoel
- Doffe pijn na belasting die langer aanhoudt
Mogelijke oorzaken:
- Vergrote kanteling van de voet (overpronatie), waardoor omliggende spieren harder moeten werken (spieren die o.a. actief zijn zijn: musculus tibialis posterior, musculus soleus en de musculus flexor digitorum longus zijn actief bij hardlopen). Door een disbalans waarbij het lichaam zich constant moet aanpassen kan dit leiden tot ‘overuse’ klachten.
- Eenzijdig gebruik van de weg (door afwatering van het wegdek). Afhankelijk van het type ondergrond waarop je loopt kan deze ervoor zorgen dat je de ene voet meer belast dan de ander. Deze ongelijke verdeling van belasting draagt soms bij in het ontstaan of in stand blijven van klachten.
- Sporten waarbij herhaaldelijk springen en of rennen voorkomt (herhaaldelijk druk op het onderbeen kan leiden tot overmatige compressie).
- Bij vrouwen komen MTSS klachten vaker voor dan bij mannen.
- Beginnend hardloper, mogelijk door een inefficiënte looptechniek of plotselinge toename in belasting.
- Overgewicht
- Verminderde kracht in de heupspieren waardoor deze onvoldoende stabiliteit kan leveren tijdens het hardlopen.
Behandelen en revalideren.
Tijdens de revalidatie van MTSS zijn een aantal factoren van belang. De eerste is het training van spieren rondom de heup en bilregio. Een zwakkere heup geeft minder stabiliteit en kan de inwerkende krachten van het hardlopen minder goed verwerken. Het lichaam vindt altijd wel een compensatiestrategie voor een inadequaat beweegpatroon zoals we hierboven beschrijven. Het kan dan zo zijn dat deze compensatie zorgt voor klachten in andere gebieden zoals zoals de spieren in het scheenbeen.
Stadia pijnklachten MTSS
- stadium 1; met name pijn en stijfheid na de training
- stadium 2; pijn tijdens warming up, deze verdwijnt na een goede warming up
- stadium 3; pijn tijdens sport
- stadium 4; dagelijkse pijnklachten en pijnklachten die langer aanhouden dan 24 uur na de training
Behandeling
Op tijd handelen
Hoe eerder deze klachten worden gesignaleerd, hoe minder kans de blessure krijgt om zich verder te ontwikkelen. Bij deze klachten is het rustig opbouwen van de belasting (revalideren) cruciaal.
Blijven prikkelen
Peesherstel bij MTSS gaat gepaard met rust, maar niet volledige rust. Het blijven ‘prikkelen’ van peesweefsel is essentieel om de pees goed te doen herstellen. Stapsgewijs en gedoseerd belasten is echt de sleutel tot succes. De klachten mogen tijdens de oefeningen gevoeld worden maar met mate. Overleg dus goed met je fysiotherapeut wat mogelijk is binnen de pijngrens. In veel gevallen betekent dit dus een stap terug doen in intensiteit, maar slechts zelden kiezen we voor een tijdelijke volledige stop. Met een gepersonaliseerd oefenschema bouw je stapsgewijs naar een volledig herstel en een goede belastbaarheid van het scheenbeen waardoor je weer pijnvrij kunt sporten.
Stretchen bij MTSS-klachten
Het stretchen van de scheenbeenspieren kan zorgen voor verlichting. In sommige gevallen wordt er nog gekozen voor een massage waarbij het aangedane weefsel (de scheen) rustig wordt gemasseerd. Dit heeft een pijndempend effect.
Krachtopbouw
Het trainen bij MTSS klachten is tweeledig. Zo is het trainen van spieren rondom de heup en bilregio van belang, omdat een zwakkere heup minder stabiliteit geeft en kan de inwerkende krachten van het hardlopen minder goed kan verwerken. Naast globale krachttraining is het ook van belang om de spieren bij het scheenbeen zelf zo belastbaar mogelijk te maken.
Loopanalyse
Ook kijken we naar de kwaliteit van bewegen door middel van een loopanalyse. Vanuit hier kunnen we gericht advies geven over de looptechniek en daarmee de kans op blessures verminderen.
Sportspecifiek
Afsluitend kijken we naar de specifieke vaardigheden die nodig zijn binnen jouw sport. Afhankelijk van het type sport maakt jouw behandelend fysiotherapeut trainingsvormen waarmee de sportspecifieke situaties zo goed mogelijk worden nagebootst zodat je niet meer voor verrassingen komt te staan.
Samen revalideren
Bij Fysio Fitaal in Tilburg helpen we jou zo spoedig mogelijk weer terug op de baan, het veld of in de zaal! Samen gaan we planmatig trainen om zo jouw lichaam weer gewend te laten raken aan de specifieke belasting. Waardoor je zo snel als mogelijk weer ‘back-on-track’ bent. Herken jij jezelf in deze klachten en ben jij op zoek naar een (sport)fysio? Stuur dan een mail naar info@fysiofitaal.nl. Of bel naar 013-3020191.
Afspraak maken
"*" geeft vereiste velden aan