Morbus de quervain

Bij een morbus de quervain is er sprake van een ontsteking van twee pezen van de duim én de peesschede. Deze ontsteking ontstaat vaak door langdurig dezelfde beweging uit te voeren, wat leidt tot overbelasting. Symptomen bij een morbus de quervain kunnen zijn pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols en/of moeite met bewegen. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg kunnen de diagnose morbus de quervain stellen waarna de behandeling zal bestaan uit advies, oefentherapie, dry needling en taping/spalken .

Oorzaak

Bij een morbus de quervain is er sprake van een ontsteking van twee pezen van de duim én de peesschede. Het gaat bij deze aandoening om de m. extensor pollicis brevis en de m. abductor pollicis longus. De peesschede zorgt ervoor dat de pezen op hun plek gehouden worden tegen het bot aan. De binnenkant van deze peesschede is gemaakt van een slijmvlies. Wanneer dit slijmvlies ontstoken raakt, wordt de tunnel van de peesschede dikker waardoor de pezen minder makkelijk kunnen bewegen. Door de wrijving die ontstaat raken de pezen zelf ook geïrriteerd. Dit zorgt voor nog minder ruimte in de tunnel. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door langere tijd dezelfde bewegingen uit te voeren, wat leidt tot overbelasting.
M. quervain

Symptomen

Patiënten die last hebben van een morbus de quervain ervaren verschillende symptomen. Denk aan een branderige pijn aan de duimzijde van de pols. Deze pijn ontstaat vaak geleidelijk en neemt met de tijd toe. Er kan sprake zijn van zwelling aan de duimzijde van de pols en bewegen kan moeilijk en/of pijnlijk zijn.

Diagnose

De diagnose morbus de quervain kan gesteld worden door de fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg. Dit doen zij aan de hand van een vraaggesprek (anamnese) algemeen lichamelijk onderzoek en de test van Finkelstein.

Behandeling

De behandeling van morbus de quervain bestaat bij Fysiofitaal Tilburg uit het geven van advies, oefentherapie en/of dry needling. Daarnaast kan in overleg met de huisarts besloten worden of het nuttig is een injectie met ontstekingsremmende medicatie toe te dienen. Ook een spalk/taping kan helpen de ontstoken structuren rust te geven.
Ook last van een soort gelijke klachten of andere handklachten? Maak nu een afspraak bij een van onze therapeuten en zij helpen je verder.

Afspraak maken