Fysiotherapie bij

Meniscus problematiek.

Acute meniscus problemen komen vaak voor bij sporten waarbij veel sprong en draai bewegingen voorkomen. Bij meniscus klachten zie je vaak symptomen als zwelling, instabiliteit en slotklachten. Een fysiotherapeut kan eenvoudig de diagnose meniscus problematiek vaststellen en je begeleiden in je herstel.

De meniscus bestaat uit twee halve maanvormige kraakbeen stukken. Deze zorgen voor stabiliteit en schokdemping van de knie. Naast het opvangen van de schokken in het been heeft de meniscus een sturende functie bij het bewegen van de knie. Acute meniscus problematiek komt meestal voor bij sporten waarin sprongen en draaiende bewegingen vaker voorkomen zoals bij hockey of voetbal. Vaak gaat dit gepaard met een beweging waarbij de knie een hoge kracht te verwerken krijgt terwijl deze gestrekt is en wordt gedraaid. Welke van de menisci beschadigd wordt vooral bepaald door de draairichting (naar binnen of naar buiten).

Degeneratie van de meniscus?

Gedurende je levensjaren gaat de meniscus in kwaliteit achteruit. Dit wil niet perse zeggen dat dit klachten geeft. In principe gaat bij iedereen de kwaliteit van de meniscus achteruit, dit is dus volkomen normaal. Om de kwaliteit van je meniscus zo goed mogelijk te houden is het belangrijk om goed en gedoseerd te bewegen. Mocht je klachten ervaren aan de meniscus die komen door normale veroudering? Maak je geen zorgen, de fysiotherapeuten van Fysiofitaal kunnen je helpen met advies en de nodige begeleiding.

Fysio Fitaal fysiotherapie bij meniscus problematiek in Tilburg
fysio fitaal fysiotherapie
Symptomen:

Symptomen die op kunnen treden bij meniscus klachten zijn zwelling, verminderde stabiliteit, pijn bij het volledig buigen en/of strekken van de knie. Daarnaast zijn slotklachten kenmerkend voor problematiek van de meniscus.

Diagnose:

De fysiotherapeuten van Fysiofitaal zijn goed in staat meniscusletsel vast te stellen. Dit doen zij door een aantal stappen te doorlopen. Zo verkrijgt de fysiotherapeut met behulp van een vraaggesprek (anamnese) alle relevante informatie waaruit zal wijzen dat wellicht de meniscus verantwoordelijk is voor de klachten. Om dit te bevestigen kan de fysiotherapeut verschillende testen uitvoeren. Mocht duidelijk worden dat de klachten veroorzaakt worden door de meniscus, kan een persoonlijk behandelplan voor je opgesteld worden. Mocht niet helemaal duidelijk worden of de meniscus wel of niet betrokken is bij de klachten, kan een MRI hierin duidelijkheid geven. Alleen wordt dit niet geadviseerd in de eerste 4 maanden van een revalidatie traject.

Behandelingen:

Als de fysiotherapeut denkt aan een beschadigde meniscus, kan deze gelukkig goed uit zichzelf herstellen. Wel is het voor een goed herstel belangrijk om goed en gedoseerd te bewegen. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal kunnen je hierin begeleiding middels advies en een persoonlijk trainingsschema.

Afspraak maken